Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Μία νέα συμμορία, οι... Ταλιμπάν


The New York Times
Το Καράτσι, η παραθαλάσσια μητρόπολη του Πακιστάν, είναι μαθημένο στη βία των συμμοριών που υποκινείται επί σειρά ετών από ένα αμάλγαμα ενόπλων ομάδων που μάχονται για το χρήμα, τον έλεγχο συνοικιών και φυσικά τις ψήφους. Τώρα, όμως, υπάρχει μια νέα συμμορία στην πόλη.
Εκατοντάδες μίλια μακριά από το προπύργιό τους, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν επιδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη ισχύ τους στην πόλη και διαρκώς επεκτείνονται. Οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήσει επιδρομές σε αστυνομικά τμήματα σκοτώνοντας δεκάδες αστυνομικούς. Δεν διστάζουν να «πουλούν προστασία» και να εκβιάζουν επιχειρηματίες και εμπόρους, ενώ στις αρχές του έτους δεν δίστασαν να εκτελέσουν εργαζομένους στις υγειονομικές υπηρεσίες που εμβολίαζαν τον πληθυσμό κατά της πολιομυελίτιδας. Σε ορισμένες συνοικίες, δε, φίλα προσκείμενοι στους Ταλιμπάν ιερωμένοι διαμεσολαβούν για τη διευθέτηση διαφορών μεταξύ πολιτών, παράλληλα με το δικαστικό σύστημα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μια επιδημία στις μεθοριακές περιοχές του Πακιστάν.
Οι Ταλιμπάν, πάντως, διαφοροποιούνται από τις λοιπές συμμορίες στο Καράτσι, διότι αφενός διαθέτουν συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα –την ανατροπή του κράτους– και αφετέρου οι επιχειρήσεις τους σχεδιάζονται από τις ημιαυτόνομες μεθοριακές περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Εχουν ήδη αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες στην πόλη, τρέποντας σε άτακτη φυγή τα στελέχη του άλλοτε κραταιού Εθνικού Κόμματος του Αουάμι. Επί της ουσίας, οι Ταλιμπάν ελαχιστοποίησαν τις πιθανότητες του κόμματος στις εκλογές που θα διεξαχθούν πριν από το καλοκαίρι.
Οι Ταλιμπάν πρωτοεμφανίστηκαν στο Καράτσι πριν από μερικά χρόνια. Αρχικά, η πόλη δεν ήταν γι’ αυτούς παρά ένα καταφύγιο, όπου μπορούσαν να κρυφτούν ή να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Το τελευταίο εξάμηνο, ωστόσο, η τακτική τους έχει αλλάξει. Κάτοικοι του Καράτσι περιγράφουν τις «επισκέψεις» των Ταλιμπάν στις γειτονιές τους: Εμφανίζονται πάνω σε μοτοσικλέτες ή σε αυτοκίνητα με φιμέ τζάμια και απαιτούν χρήματα, αφήνοντας στις πόρτες των θυμάτων τους δύο σφαίρες τυλιγμένες σε χαρτί.
Η τοπική αστυνομία υποστηρίζει ότι στο Καράτσι δρουν τρεις ομάδες των Ταλιμπάν. Η ισχυρότερη προέρχεται από το Νότιο Βαζιριστάν και ελέγχεται από τη φυλή των Μεσχούντ, ενώ οι άλλες δύο έχουν ρίζες στην κοιλάδα του Σουάτ και στη Μοχμάντ.
Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά όσον αφορά τα αίτια της αυξημένης επιθετικότητας των Ταλιμπάν στο Καράτσι. Κάποιοι θεωρούν ότι σχετίζεται με τις επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στο Νότιο Βαζιριστάν, άλλοι ότι οι πόροι τους έχουν μειωθεί αισθητά, δεδομένου ότι οι φονταμενταλιστές χρηματοδότες τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως οι Ταλιμπάν δεν προτίθενται να «κάψουν» το Καράτσι, επειδή φοβούνται την αντίδραση της κρατικής μηχανής και της κοινής γνώμης. Το πιθανότερο είναι πως θα αφομοιωθούν σταδιακά στον ιστό των εγκληματικών συμμοριών της πόλης. Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να διεκδικήσουν πολύ περισσότερα αν οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν δεν τους αντιμετωπίσουν αμέσως με πυγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.