Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ο Αμπε απομακρύνει την Ιαπωνία από τον φιλειρηνισμό


The New York Times
H περασμένη χρονιά του Σίντζο Αμπε ως πρωθυπουργού της Ιαπωνίας επικεντρώθηκε στην αναζωογόνηση της επί μακρόν παραπαίουσας οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, στο μυαλό του κ. Αμπε η αποκατάσταση της οικονομικής ισχύος της Ιαπωνίας είναι το όχημα για την επίτευξη ενός μεγαλύτερου στόχου: η οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ιαπωνίας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με δυναμικό στρατό και υπερηφάνεια για το παρελθόν της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Αυτή η ατζέντα, που προκάλεσε το ψαλίδισμα της πρώτης θητείας του Αμπε (2006-2007), επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα την προχθεσινή επίσκεψή του στον ναό Γιασουκούνι, που τιμά τους Ιάπωνες νεκρούς του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εγκληματιών πολέμου, οι οποίοι εκτελέστηκαν μετά την ήττα της Ιαπωνίας. Παλιότερες επισκέψεις στον ναό από Ιάπωνες πολιτικούς είχαν εξαγριώσει την Κίνα και τη Νότια Κορέα, αφού και οι δύο χώρες είχαν υποφέρει από τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Τόκιο στον 20ό αιώνα.
Η προχθεσινή επίσκεψη προκάλεσε την άμεση αποδοκιμασία αξιωματούχων στο Πεκίνο και στη Σεούλ, που κατηγορούν τον κ. Αμπε ότι προσπαθεί να συσκοτίσει τις αυτοκρατορικές βαναυσότητες της Ιαπωνίας. Και σε μία σπάνια κριτική εκ μέρους ενός στενού συμμάχου, η νέα Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Ιαπωνία, Καρολάιν Κένεντι, επίσης εξέφρασε την απογοήτευσή της για την κυβέρνηση του κ. Αμπε. Ο κ. Αμπε, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμος να αναλάβει μεγάλο πολιτικό ρίσκο και να απομακρύνει τη χώρα του από τον μεταπολεμικό φιλειρηνισμό της.
Δημοσίευση : 28-12-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.