Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Τζιχαντιστές ηττήθηκαν στο Χαλέπι




AFP, Reuters
ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙSIL) εκδιώχθηκαν χθες από τα αρχηγεία τους στο κατεστραμμένο από τον εμφύλιο πόλεμο Χαλέπι της Συρίας. Οι νικητές της τριήμερης μάχης, που κόστισε πάνω από τριακόσιες ζωές, είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και η Εθνική Συμμαχία.
«Στο Χαλέπι δεν υπάρχει πλέον σχεδόν κανένα μέλος του ΙSIL», ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε αποτελείται από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές, είναι όμως διαφορετικό από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, που λέγεται Μέτωπο Αλ Νούσρα. Τα δύο παρακλάδια του φονταμενταλιστικού Ισλάμ διαφώνησαν ως προς το πού πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους. «Οσοι μετέχουν (στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στην Εθνική Συμμαχία) είναι θεμιτοί στόχοι για μας όπου κι αν βρίσκονται, εκτός και αν δηλώσουν δημοσίως ότι δεν θα μάχονται εναντίον των μουτζαχεντίν (των οπαδών του ιερού πολέμου)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ISIL προτού η οργάνωση ηττηθεί στη μάχη. «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μάχη κατά του καθεστώτος», είπε αντιθέτως ο επικεφαλής του Αλ Νούσρα.
Στη Δαμασκό, πηγή των δυνάμεων ασφαλείας του προέδρου Ασαντ εξέφρασε ικανοποίηση για τις έριδες μεταξύ των ανταρτών. Η πηγή χαρακτήρισε τη μάχη των τελευταίων ημερών «ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε διαφορετικές ξένες χώρες που στηρίζουν τις διαφορετικές αντικαθεστωτικές ομάδες».
Στο τέλος του μήνα θα διεξαχθεί στη Γενεύη η δεύτερη διεθνής διάσκεψη με θέμα τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ τάχθηκε χθες υπέρ του να προσκληθεί και το Ιράν στη διάσκεψη αυτή. Το Ιράν ώς τώρα αρνείται κάθε διαπραγμάτευση που θα έχει τελικό στόχο την απομάκρυνση του συμμάχου του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.