Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Economist: Το 2014, χρονιά πολιτικών κραδασμών




Οι προβλέψεις του βρετανικού περιοδικού Economist για τις αλλαγές που θα πυροδοτήσει το νέο έτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2014 ανοίγει η αυλαία για πολλά συναπτά θεάματα. Πρώτον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προεδρεύσει των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι, που έχουν ήδη καταρρίψει κάθε ρεκόρ κόστους Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια, μία ακόμη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση θα λάβει χώρα στο Ρίο της Βραζιλίας: το Μουντιάλ θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου με τον τελικό, που θα αναδείξει τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο ποδόσφαιρο.
Πέρα όμως από τα αθλητικά θεάματα, το 2014 θα είναι μια χρονιά πολιτικών κραδασμών και οικονομικών αλλαγών. Εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε χώρες του κόσμου, στις οποίες ζει το 40% του πληθυσμού του πλανήτη, ανάμεσά τους και η Ινδία. Ακόμη και οι συνήθως βαρετές ευρωεκλογές αναμένεται να έχουν αυξημένο ενδιαφέρον λόγω της αναμενόμενης εκτόξευσης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Θα αποτελέσει έκπληξη αν η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο τον προσεχή Σεπτέμβριο στο σχετικό δημοψήφισμα. Αν το πράξει όμως, οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές από την Καταλωνία μέχρι το Κεμπέκ.
Σε οικονομικό επίπεδο, η Δύση εκτιμάται ότι θα επιδείξει νέο δυναμισμό, καθώς η Αμερική, η Ιαπωνία και η Ευρώπη θα παρουσιάσουν σημαντική ανάπτυξη, ενώ οι αναδυόμενες αγορές εικάζεται ότι θα αποδειχθούν λιγότερο ελκυστικές από ό,τι συνήθως. Η Κίνα θα κληθεί να προσαρμοστεί σε έναν μετριοπαθέστερο, αν και ταχύ, ρυθμό ανάπτυξης – μια από τις σοβαρές οικονομικές αλλαγές της προσεχούς χρονιάς. Για να βρει κανείς χώρες με εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ το 2014, θα πρέπει να κοιτάξει προς τη Μογγολία ή την πατρίδα της «ακαθάριστης εθνικής ευτυχίας», το Μπουτάν. Δυστυχώς, η εθνική ευτυχία θα είναι πάλι μια φρούδα ελπίδα για τη Συρία, όπου ο εμφύλιος μαίνεται. Υπάρχει ωστόσο μία ευκαιρία για διπλωματική πρόοδο τόσο εκεί όσο και στο Ιράν.
Ο ρυθμός των αλλαγών το 2014 θα πυροδοτήσει προσμονή, αλλά και αγωνία. Οι προβλέψεις του βρετανικού περιοδικού Economist ενδέχεται να μην επιβεβαιωθούν πλήρως. Εχει όμως σημασία να διαβάσει κανείς τις εκτιμήσεις του για ορισμένα από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται στο καθιερωμένο αφιέρωμά του με τίτλο «Ο κόσμος του 2014»: το μέλλον του ευρώ, την τύχη του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, την πολιτική της νέας κυβέρνησης της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία και την επαπειλούμενη άνοδο της Ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.