Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Τουρκία: Αντισυνταγματική η ενίσχυση του κυβερνητικού ελέγχου στη ΔικαιοσύνηΤο νομοσχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας επί θεσμών της δικαστικής εξουσίας είναι «αντισυνταγματικό», αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της τουρκικής δικαιοσύνης.

«Το σχέδιο αντιβαίνει στις αρχές του κράτους δικαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου, ο έλεγχος της λειτουργίας του οποίου αποτελεί στόχο του νομοσχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης.
"Σύμφωνα με την τροπολογία, το Ανώτατο Συμβούλιο θα πρέπει να λογοδοτεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με θέματα δικαιοσύνης αρχίζει σήμερα την εξέταση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με στόχο τη μεταρρύθμιση της συγκρότησης και λειτουργίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων μέσω της ενίσχυσης του κυβερνητικού ελέγχου επί του θεσμού.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η σύνθεση του Ανωτάτου Συμβουλίου διευρύνεται ενώ η τελευταία λέξη ως προς τους διορισμούς δικαστών σε δικαστικούς θεσμούς, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο, ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου ακολουθεί τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τάξεις της αστυνομίας και εντάσσεται στις προσπάθειες για την ενίσχυση του ελέγχου επί της λειτουργίας της δικαιοσύνης, έπειτα από την έρευνα για την αποκάλυψη του μεγάλου πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που κλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.