Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Αποστασία σε αργή κίνηση στην Τουρκία



Παραιτήθηκε και άλλος βουλευτής του κόμματος Ερντογάν
AFP, Hurriyet
Με την παραίτηση ενός ακόμη βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τέλειωσε το 2013 για τον Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας μια δυσοίωνη κληρονομιά για το φορτωμένο από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις 2014.
Ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή του από το ΑΚΡ, διαμαρτυρόμενος για την απομάκρυνση του εισαγγελέα Μουάμερ Ακάς, ο οποίος προΐστατο των ερευνών για το σκάνδαλο των δωροδοκιών που έχει κλονίσει το κυβερνών κόμμα. «Παρόμοιες επεμβάσεις (στη λειτουργία της Δικαιοσύνης) δεν μπορούν να θεωρηθούν συμβατές με το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Γιλντιρίμ, ο πέμπτος βουλευτής του ΑΚΡ που παραιτήθηκε στον απόηχο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των δωροδοκιών. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των πρώην υπουργών Εσωτερικών και Πολιτισμού, Ναΐμ Σαχίν και Ερτουγκρούλ Γκιουνάι, αντίστοιχα, όπως και των βουλευτών Ερντάλ Καλκάν και Χαλούκ Οζντάλγκα.
Αλλοι δύο βουλευτές του ΑΚΡ είχαν παραιτηθεί νωρίτερα, λόγω της απόφασης του Ερντογάν να κλείσει ιδιωτικά σχολεία, η οποία τον έφερε σε σύγκρουση με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Στο κενό φαίνεται να πέφτουν, εξάλλου, οι προσπάθειες συμβούλων του Ερντογάν να ρίξουν γέφυρες προς τη στρατιωτική ηγεσία, προτείνοντας επανάληψη των δικών ανωτάτων αξιωματικών που έχουν καταδικασθεί σε φυλάκιση για τις πολύκροτες υποθέσεις των συνωμοτικών οργανώσεων «Εργκένεγκον» και «Βαριοπούλα». Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς διέψευσε ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για την αποφυλάκιση των καταδικασθέντων αξιωματικών, ενδεχόμενο που είχαν αφήσει ανοικτό ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού, Γιαλτσίν Ακντογκάν, και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, Μουσταφά Ελιτάς.
Παράλληλα, ο Μπουλέντ Αρίντς κατηγόρησε το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την πρόσφατη αναθεώρηση του κανονισμού της αστυνομίας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για παρέμβαση στο ανακριτικό έργο για την υπόθεση των δωροδοκιών.
Προσφυγή εισαγγελέων
Ο «ακήρυκτος πόλεμος» μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας κλιμακώθηκε με την κατάθεση προσφυγής εις βάρος της κυβέρνησης από εισαγγελείς που εμπλέκονται στις έρευνες, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει στη φυλακή τους γιους δύο υπουργών και τον διοικητή μιας κρατικής τράπεζας. Οι εισαγγελείς Ζεκερίγια Οζ και Μουάμερ Ακάς κατέθεσαν προσφυγή, στην οποία γίνεται λόγος για προσπάθεια «σπίλωσης» και «συκοφάντησης» μέσω διαρροών σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
Θύμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων έπεσε και το δημοφιλές τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων «Κελίμε Ογιουνού» («Παίζοντας με τις λέξεις»). Την επαύριο των αποκαλύψεων για τις μίζες και τα «λαδώματα» αξιωματούχων, οι διαγωνιζόμενοι ερωτήθηκαν για τη λέξη η οποία νοηματοδοτεί τον απατεώνα στην αργκό (αντίστοιχο του «λαμόγιου»), προκαλώντας την μήνιν της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η εκπομπή να βγει από το πρόγραμμα του σταθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.