Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Δεκάδες συλλήψεις ισλαμιστών στην Αίγυπτο


Ροϊτερς, Ασοσ. Πρες, ΑΠΕ
ΚΑΪΡΟ. Εντείνει τις πιέσεις της προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα η αιγυπτιακή κυβέρνηση μία μέρα μετά την ανακήρυξη της οργάνωσης ως τρομοκρατικής: χρησιμοποιώντας την προαναφερθείσα κατηγοριοποίηση, οι Αρχές της χώρας προχώρησαν χθες στη σύλληψη δεκάδων υποστηρικτών της, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων που πυροδότησε η απόφαση.
Τηλεφώνημα από Κέρι
Μία έκρηξη που σημειώθηκε σε προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων. Επρόκειτο για τη δεύτερη επίθεση σε διάστημα μιας εβδομάδας μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε βόρεια της πρωτεύουσας και στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Θορυβημένος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φαχμί, για να εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσιγκτον σχετικά με την πολιτική του Καΐρου έναντι της Αδελφότητας. Κατά τη συνομιλία του με τον Φαχμί, ο Κέρι καταδίκασε «τη φρικτή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση» στη Μανσούρα, καθώς και αυτή στο Κάιρο, και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πως «η βία δεν έχει θέση στην Αίγυπτο, ο λαός της οποίας αξίζει ειρήνη και ηρεμία». Ο επικεφαλής του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που τέθηκε επικεφαλής της εκστρατείας ανατροπής του έκπτωτου πλέον προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα είναι αμείλικτη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η επίθεση στο Κάιρο ήταν η πρώτη εναντίον πολιτών και προκάλεσε τη θραύση των παραθύρων ενός λεωφορείου. Δεν υπήρξε ωστόσο επίσημη ανάληψη ευθύνης, ώστε να διαπιστωθεί ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος. Ενας δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, που εντοπίστηκε κοντά στον πρώτο, εξουδετερώθηκε εγκαίρως. Στο μεταξύ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε προχθές στο Κάιρο, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών που υποστηρίζουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και κατοίκων μιας συνοικίας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ, οι οποίοι συγκρούστηκαν με τους κατοίκους σε αυτήν την περιοχή, στα βορειοανατολικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας όπου συχνά σημειώνονται αιματηρά επεισόδια.
Δημοσίευση : 28-12-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.