Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Θα βυθίσουμε όσα πλοία επιχειρήσουν να φορτώσουν πετρέλαιο από τα κατειλημμένα λιμάνια της χώρας, λέει ο Λίβυος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Άλι Ζεϊντάν προειδοποίησε σήμερα τα πετρελαιοφόρα που προσπαθούν να πλησιάσουν τα λιμάνια που έχουν καταλάβει ένοπλοι διαδηλωτές που ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία από την Τρίπολη ότι θα πρέπει να μείνουν μακριά, διότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να τα βυθίσει το πολεμικό ναυτικό της χώρας.

«Οποιαδήποτε χώρα ή εταιρεία ή συμμορία προσπαθήσει να στείλει πετρελαιοφόρα για να πάρουν πετρέλαιο από τα κατειλημμένα λιμάνια χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC), (να γνωρίζει ότι) θα τους αντιμετωπίσουμε, ακόμη και αν αναγκαστούμε να τους καταστρέψουμε ή να τους βυθίσουμε», υπογράμμισε ο Ζεϊντάν.
«Προειδοποιούμε όλες τις χώρες ότι δεν θα υπάρξει επιείκεια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ζεϊντάν έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού τη Δευτέρα το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον ενός πετρελαιοφόρου με σημαία Μάλτας που προσέγγισε για να φορτώσει παράνομα πετρέλαιο σε ένα λιμάνι που ελέγχεται από ενόπλους.
Λίβυοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως το πετρελαιοφόρο Baku εισήλθε στα λιβυκά χωρικά ύδατα την Κυριακή στην προσπάθεια να προσεγγίσει το κατειλημμένο λιμάνι Ες Σίντερ. Το πολεμικό ναυτικό έριξε βολές όταν το πλοίο αρνήθηκε να σταματήσει και άλλαξε ρότα προς τη Μάλτα.
Ένοπλοι διαδηλωτές στην ανατολική Λιβύη, που ζητούν μεγαλύτερη περιφερειακή αυτονομία και μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη από την πώληση πετρελαίου, έθεσαν πριν έξι μήνες υπό τον έλεγχό τους τρία στρατηγικής σημασίας λιμάνια της χώρας, και έχουν επανειλημμένα απειλήσει ότι θα πουλήσουν πετρέλαιο παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της χώρας.
Η Τρίπολη έχει απαντήσει ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει βία για να τους σταματήσει, όμως αναλυτές πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο για τους ενόπλους να βρουν αγοραστές διατεθειμένους να αναλάβουν τους κινδύνους και να αγοράσουν από αυτούς πετρέλαιο παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης.
Οι ένοπλοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα λιμάνια Ρας Λανούφ, Ες Σίντερ και Ζουβεϊτίνα, από τα οποία εξάγονται 600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Ο Ζεϊντάν είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι φύλαρχοι θα συνομιλούσαν με την ομάδα των ενόπλων, της οποίας ηγείται ο Ιμπραήμ Τζάθραν ήρωας της εξέγερσης του 2011 εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επιλυθεί σύντομα η διαμάχη.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Λιβύη ξεκίνησε και πάλι την παραγωγή πετρελαίου στην πετρελαιοπηγή Ελ Σαράρα, αφού μια άλλη ομάδα διαδηλωτών τερμάτισαν τη δίμηνη κατάληψή της, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η NOC.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.