Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω εχθροπραξιών δύο πολιτείες του Νοτίου Σουδάν

Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σήμερα σε δύο πολιτείες, την ώρα που οι διαπραγματευτές του ετοιμάζονταν για να διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες για να τερματιστούν τα επεισόδια βίας που διαρκούν δύο εβδομάδες και σύρουν το νεοπαγές κράτος προς έναν εμφύλιο πόλεμο.
Ο Κιρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες Γιούνιτι και Τζόνγκλεϊ, οι πρωτεύουσες των οποίων ελέγχονται πλέον από εξεγερμένους πιστούς στον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, τον οποίο ο Κιρ κατηγορεί ότι απεργαζόταν πραξικόπημα.
Πυρά ακούστηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο το απόγευμα σήμερα. Εκπρόσωπος του προέδρου Κιρ δήλωσε ότι πιθανόν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον προσώπων που παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Και οι δύο πλευρές υφίστανται όλο και περισσότερη πίεση από κυβερνήσεις κρατών της περιοχής και δυτικές δυνάμεις να καταλήξουν σε μια διευθέτηση για να σταματήσει η αιματοχυσία στο νεότερο κράτος του κόσμου, όπου 1000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 200.000 έχουν εκτοπιστεί.
Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τη βοήθεια –η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, που έχει το μέγεθος της Γαλλίας και στερείται βασικών υποδομών πάνω από δύο χρόνια έπειτα από την απόσχισή της από το Σουδάν– προς κάθε παράταξη που θα αρπάξει την εξουσία διά της βίας.
Η αντιπροσωπεία των ανταρτών έφτασε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα για τις συνομιλίες, ενώ η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν είχε φτάσει ως το βράδυ. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει επί της αρχής σε μια εκεχειρία, αλλά καμιά από τις δύο δεν ξεκαθαρίζει πότε θα διακοπούν οι εχθροπραξίες και οι μεσολαβητές ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι συγκρούσεις στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ να τερματίσουν τις συνομιλίες πριν καν αρχίσουν.
Ο υπουργός Άμυνας του Νότιου Σουδάν δήλωσε νωρίτερα ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται με αντάρτες 18 χλμ. νότια της Μπορ, της πρωτεύουσας της Τζόνγκλεϊ, όπου βρίσκονται αναξιοποίητα κοιτάσματα πετρελαίου και είχε διαπραχθεί μια εθνοτική σφαγή το 1991. Αντάρτες πιστοί στον Μάκαρ κατέλαβαν τον έλεγχο της Μπορ χθες. Οι συγκρούσεις έχουν πλέον εξαπλωθεί στις πέντε από τις δέκα πολιτείες του Νότιου Σουδάν κι εγείρουν φόβους περί ξεσπάσματος ενός εμφυλίου ο οποίος θα μπορούσε να βάλει φωτιά σε μια περιοχή όπου η κατάσταση βρίσκεται ήδη σε μια εύθραυστη ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.