Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Στο εδώλιο 151 Κούρδοι πολιτικοί στην Τουρκία

Κλυδωνισμούς στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, ιδίως στο ήδη πολυτάραχο πεδίο της προσέγγισης με τους Κούρδους, ενδέχεται να προκαλέσει η δίκη 151 Κούρδων πολιτικών, μεταξύ αυτών 11 δημάρχων προερχομένων από το κουρδικό κόμμα BDP, καθώς και του δημοφιλούς δημάρχου του Ντιγιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ. Βάσει του κατηγορητηρίου έκτασης 7.500 σελίδων, οι «151» κατηγορούνται για τη διασύνδεση με την Κουρδική Ενωση Σωματείων (KCK), την οποία οι Τούρκοι ανακριτές κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, που θεωρούνται προέκταση του ΡΚΚ στα αστικά κέντρα.

Οι κατηγορίες κυμαίνονται από «ηγετικό ρόλο και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» έως «υπονόμευση της ενότητας του κράτους» και «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» και οι αντίστοιχες ποινές από πέντε χρόνια έως ισόβια. «Οι πελάτες μας δικάζονται ως άοπλα μέλη ένοπλης ομάδας· πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης των Κούρδων σε πολιτική δίκη», δήλωσε χθες ένας από τους συνήγορους υπεράσπισης. Να επιτραπεί στους υπόδικους να μιλούν στην κουρδική γλώσσα στη διάρκεια της δίκης ζήτησε ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής Χατίπ Ντιτζλέ, ενώ προηγουμένως όλοι απάντησαν «παρών» στα κουρδικά.


Η δίκη, υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό, συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο που άρχισε κάπως πρώιμα στην Τουρκία, ενόψει των βουλευτικών του Ιουνίου του 2011 και ενώ η τουρκική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τη διευθέτηση του Kουρδικού και τον τερματισμό της σύρραξης με το ΡΚΚ.

Στο εξωτερικό μέτωπο και συγκεκριμένα στη Γαλλία, περίπου 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος UMP και του νεότευκτου κόμματος Νέο Κέντρο, προσκείμενου στο UMP, ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2011, βάσει της οποίας ζητείται η κατάργηση της γαλλικής συνδρομής στην Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας (887 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2007-2013). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ορκωτών Λογιστών έχει εγκαλέσει την Τουρκία, επειδή έχει συντελεσθεί μόνο το 30% του προενταξιακού χρονοδιαγράμματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_19/10/2010_419223
(19/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.