Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Υποπτη κινητικότητα από Β. Κορέα


Δορυφόρος κατέγραψε αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή των πυρηνικών δοκιμών


Τις συνεχείς κινήσεις προσωπικού και οχημάτων στο σημείο πραγματοποίησης των πυρηνικών δοκιμών της Βορείου Κορέας αποκάλυψαν εφημερίδες της Νοτίου Κορέας, προειδοποιώντας ότι η αυξημένη δραστηριότητα στην κομητεία Κιλτζού στα βορειοανατολικά της χώρας μπορεί να σημαίνει την προετοιμασία της τρίτης πυρηνικής δοκιμής από το απομονωμένο σταλινικό καθεστώς.


Τις εκτιμήσεις του νοτιοκορεατικού Τύπου απέρριψαν, όμως, αξιωματούχοι στη Σεούλ, που απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό. «Οι εγκαταστάσεις στο Κιλτζού είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την Πιονγιάνγκ και για τον λόγο αυτό η έντονη δραστηριότητα στον χώρο αυτό είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε διαπιστώσει σημάδια που θα μας έκαναν να πιστεύουμε ότι οι Βόρειοι ετοιμάζουν πυρηνική δοκιμή», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Σεούλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τσόσουν Ιλμπό», αμερικανικός κατασκοπευτικός δορυφόρος κατέγραψε την αυξημένη δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις του Κιλτζού. Η εφημερίδα επισημαίνει, όμως, ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να σκηνοθέτησε το περιστατικό, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση και να εξασφαλίσει επισιτιστική βοήθεια. Η Βόρειος Κορέα μπορεί να προετοιμάζει όντως πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με άλλους αναλυτές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αμυντική της θέση, ενόψει της αλλαγής φρουράς στην ηγεσία του καθεστώτος, με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ να ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία στον τρίτο και μικρότερο γιο του, Κιμ Γιονγκ Ουν. «Οι πιθανότητες προετοιμασίας τρίτης πυρηνικής δοκιμής από την Πιονγιάνγκ είναι ελάχιστες. Μία τέτοια πρόκληση θα επέφερε δυσβάστακτα διπλωματικά βάρη στην πάμπτωχη χώρα, που χρειάζεται οπωσδήποτε να διατηρήσει τη σταθερότητά της, καθώς διάγει δύσκολη περίοδο διαδοχής στην κορυφή», λέει Νοτιοκορεάτης αναλυτής.

Η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 2006 και τη δεύτερη –και ισχυρότερη– το 2009. Την ίδια εποχή, η Πιονγιάνγκ εγκατέλειψε τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις αφοπλισμού, σε αντίδραση για τις διαμαρτυρίες της Δύσης γύρω από παλαιότερες δοκιμές συμβατικών βαλλιστικών πυραύλων από τον Βορρά. Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κορυφώθηκε τον Μάρτιο μετά τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν», που εμβολίσθηκε από βορειοκορεατικό πλοίο, προκαλώντας τον θάνατο 46 ναυτών της Νοτίου Κορέας. Η Πιονγιάνγκ αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στο ναυτικό επεισόδιο, προειδοποιώντας μάλιστα ότι κάθε προσπάθεια τιμωρίας της θα αποτελούσε αιτία πολέμου. Πρόσφατα, όμως, η Βόρειος Κορέα προχώρησε σε συμβιβαστικές κινήσεις, όπως την απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων από τις φυλακές της, αλλά και την πρόταση για επανέναρξη κοινών προγραμμάτων ανταλλαγών με τη Σεούλ. Από την πλευρά της, η Σεούλ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να προσφέρει επισιτιστική βοήθεια στον Βορρά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_24/10/2010_419955
(24/10/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.