Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Νέα τροπή στις έρευνες για φυλακές CIA

Πολωνικό δικαστήριο χαρακτήρισε επισήμως «θύμα» τον Αλ Νασιρί

A.P.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Δυσάρεστη τροπή για τις αμερικανικές υπηρεσίες παίρνει η δικαστική έρευνα για τη μυστική φυλακή της CIA στην Πολωνία, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε ο Σαουδάραβας Αλ Νασιρί να χαρακτηριστεί επισήμως «θύμα». Ο χαρακτηρισμός δεν προεξοφλεί τη δικαίωση του Αλ Νασιρί, που ισχυρίζεται ότι απήχθη, μεταφέρθηκε μυστικά στην Πολωνία και βασανίστηκε, αλλά υποδεικνύει ότι το δικαστήριο θεωρεί σοβαρές τις καταγγελίες του.

Η μυστική φυλακή της CIA λειτούργησε στην Πολωνία από τα Χριστούγεννα του 2002 ώς το φθινόπωρο του 2003. Ο Αμπν αλ Ραχίμ Αλ Νασιρί θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού Cole στην Υεμένη το 2000 αλλά, οκτώ χρόνια μετά τη σύλληψή του, δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη.

Ο ίδιος έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον των αμερικανικών και των πολωνικών αρχών. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την απόφαση του εισαγγελέα να κάνει δεκτό τον Αλ Νασιρί στις έρευνες ως θύμα», είπε ο Πολωνός δικηγόρος του Αλ Νασιρί, Μικολάτζ Πιέτρζακ. «Σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση η πολωνική έρευνα να δικαιώσει τον Αλ Νασιρί». Αλλα στελέχη οργανώσεων για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων δεν ήταν το ίδιο αισιόδοξα.

«Παρ’ όλο που αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου, μένει να αποδειχθεί αν η πολωνική Εισαγγελία θα ασχοληθεί σοβαρά με τις έρευνες», δήλωσε ο Αμρίτ Σιγκ, στέλεχος της νομικής ομάδας της οργάνωσης Open Society Justice Initiative.

Οι Πολωνοί αξιωματούχοι που βρίσκονταν στην εξουσία στο χρονικό διάστημα λειτουργίας της φυλακής εξακολουθούν να αρνούνται την ύπαρξή της, αλλά ο χαρακτηρισμός του Αλ Νασιρί ως θύμα αποδυναμώνει τις διαψεύσεις τους και ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο για την παραπομπή τους σε δίκη με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

«Το να του αποδίδεται το καθεστώς του θύματος σημαίνει ότι το εισαγγελικό γραφείο έχει πεισθεί σε μεγάλο βαθμό ότι έπεσε θύμα έκνομης μεταγωγής και παράνομης κράτησης στο έδαφος της Πολωνίας», είπε ο δικηγόρος του Ιδρύματος του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ανταμ Μπόντναρ. «Είναι μια έμμεση παραδοχή ότι τα επιχειρήματα και τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δικηγόροι του μπορεί να είναι ακριβή. Δεν σημαίνει ότι είναι ακριβή, σημαίνει ότι αναγνωρίζεται αυτή η πιθανότητα».

Πρώην αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν δηλώσει ότι η βάση που βρισκόταν στη βόρεια Πολωνία είχε την κωδική ονομασία «Quarz» (χαλαζίας). Οι δικηγόροι το Αλ Νασιρί υποστηρίζουν ότι ο λόγος που ο πελάτης τους δεν έχει ακόμη δικαστεί, μετά από εννέα χρόνια κράτησης, είναι γιατί τα στοιχεία σε βάρος του προέκυψαν από βασανιστήρια και άρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στο δικαστήριο. Πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι μετά τη σύλληψή του στο Ντουμπάι το 2002, ο Αλ Νασιρί μεταφέρθηκε σε μυστικές αμερικανικές φυλακές στο Αφγανιστάν, την Πολωνία, το Μαρόκο και την Ταϊλάνδη. Αλλαζε συχνά τόπο κράτησης, από τη φυλακή του Γκουαντάναμο σε μυστικές φυλακές στις χώρες αυτές, όπου υπέστη το βασανιστήριο του παρ’ ολίγον πνιγμού, απειλήθηκε με ηλεκτρικό τρυπάνι δίπλα στο κρανίο του και με εικονικές εκτελέσεις με άσφαιρα ημιαυτόματα όπλα.

Η CIA υποστηρίζει ότι το ζήτημα των έκνομων μεταγωγών ανήκει στο παρελθόν και ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στην πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων. Σήμερα ο Αλ Νασιρί συνεχίζει να κρατείται στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα, καθώς ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποφασίσει αν θα δικαστεί και σε ποιο δικαστήριο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν έκνομες μεταγωγές, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_28/10/2010_420381
(28/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.