Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το Πεντάγωνο έχασε την επαφή με 50 πυραύλους

A.P.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκτός ελέγχου για διάστημα λίγο μικρότερο της μιας ώρας έμειναν 50 αμερικανικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι φορτωμένοι με πυρηνικές κεφαλές και έτοιμοι προς εκτόξευση.

Το Πεντάγωνο ερευνά την αιτία της άνευ προηγουμένου βλάβης τονίζοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικά συστήματα ελέγχου των πυραύλων που θα είχαν τεθεί αυτομάτως σε ισχύ σε περίπτωση αυξημένου συναγερμού. Το περιστατικό συνέβη το πρωί του Σαββάτου στην αεροπορική βάση Γουόρεν στην πολιτεία Γουαϊόμινγκ και αφορά 50 από τους 450 διηπειρωτικούς πυραύλους Minuteman III που υπάρχουν στο αμερικανικό οπλοστάσιο.

«Οι πύραυλοι δεν έπαψαν να είναι προστατευμένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής αεροπορίας, σμήναρχος Τοντ Βίσιαν. «Εχουμε πολλούς μηχανισμούς ασφαλείας και ελέγχου». Ο Βίσιαν δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του περιοδικού The Atlantic, σύμφωνα με τις οποίες η βλάβη πιθανώς οφείλεται σε ζημιά που υπέστη υπόγειο καλώδιο. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις δολιοφθοράς.

«Ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι τόσο μεγάλο», είπε στο περιοδικό αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων. «Κατά καιρούς μπορεί να χάσουμε την επαφή με έναν ή δύο, ενώ συστηματικά αρκετές πυρηνικές κεφαλές απενεργοποιούνται για λόγους συντήρησης. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είμαστε μείον 5, 6, ή 7 αλλά ποτέ δεν έχουμε χάσει τελείως τον έλεγχο και τη λειτουργική δυνατότητα 50 διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων».

Τον Αύγουστο του 2007, βομβαρδιστικό Β-52 οπλίστηκε, άγνωστο πώς, με έξι πυρηνικούς πυραύλους cruise και διέσχισε τις ΗΠΑ, πετώντας από τη βάση Μινό της Βόρειας Ντακότα ώς τη βάση Μπάρκσντεϊλ της Λουιζιάνα. Ο πιλότος και το πλήρωμα δεν γνώριζαν ότι μετέφεραν πυρηνικά όπλα έτοιμα προς εκτόξευση.

Τον Μάρτιο του 2008, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι έστειλε από σφάλμα στην Ταϊβάν τέσσερις ηλεκτρικούς πυροκροτητές βαλλιστικών πυραύλων. Εσωτερική έκθεση του 2008 ανέφερε ότι η αμερικανική αεροπορία δεν εφαρμόζει με απόλυτη αυστηρότητα τα πρωτόκολλα διαχείρισης των πυρηνικών όπλων, και οδήγησε στην αντικατάσταση της ηγεσίας της αεροπορίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_28/10/2010_420374
(28/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.