Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Κατά της θανατικής καταδίκης του Τάρεκ Αζίζ τάχθηκε η Ρωσία

Οι Ρώσοι βουλευτές καταδίκασαν σήμερα, Τετάρτη, τη χθεσινή απόφαση του ιρακινού δικαστηρίου να επιβάλει τη θανατική ποινή στον Τάρεκ Αζίζ, πρώην αντιπρόεδρο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

«Αυτό που συνέβη στο Ιράκ είναι η εξουδετέρωση ενός μάρτυρα και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ διαφορετικών πεποιθήσεων, αλλά δεν είναι νίκη της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την καταδίκη», πρόσθεσε. «Πρόκειται [...] να καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα και τους βουλευτές σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες να εμποδίσουν τη δολοφονία» του Τάρεκ Αζίζ, «ενός σοβαρά άρρωστου ηλικιωμένου ανθρώπου», δήλωσε ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σύμφωνα πάλι με το Interfax.

Χθες, Τρίτη, το ανώτατο ποινικό δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε σε θάνατο τον 74χρονο Αζίζ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» για το ρόλο του στην καταστολή του κινήματος των Σιιτών στο Ιράκ τη δεκαετία του 1980.

Μαζί με τον Τάρεκ Αζίζ, ο οποίος κρατείται από το 2003, σε θάνατο καταδικάστηκαν και ο Σαντούν Σακίρ, πρώην υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ο Άμπεντ Χαμούντ, πρώην ιδιαίτερος γραμματέας του Σαντάμ Χουσέιν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.