Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο Ταρέκ Αζίζ


Reuters, Α.Ρ.

ΒΑΓΔΑΤΗ. Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε σε θάνατο διά απαγχονισμού τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ταρέκ Αζίζ.


Ο 74χρονος Αζίζ, ο οποίος εκπροσωπούσε το Ιράκ στο εξωτερικό μέχρι και την αμερικανική εισβολή του 2003 και ήταν ευρέως γνωστός στους διπλωματικούς κύκλους, κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της ποινής. Ακόμη και αν η έφεσή του απορριφθεί πάντως, είναι άγνωστο αν τελικά θα εκτελεστεί η θανατική ποινή εντός 20 ημερών, όπως προβλέπεται από τον νόμο, αφού ούτως ή άλλως είναι προχωρημένης ηλικίας και εκτίει ισόβια κάθειρξη για άλλα εγκλήματα. Ειδικότερα, έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκιση για την εκτέλεση 42 εμπόρων οι οποίοι κατηγορούνταν για κερδοσκοπία, το 1992, και επτά χρόνια για τον «βίαιο εκτοπισμό Κούρδων από το βόρειο Ιράκ».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα μάλιστα, φαινόταν να είχε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα πεθάνει στη φυλακή, ενώ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Ομπάμα ότι φεύγει από το Ιράκ «εγκαταλείποντας τη χώρα στο έλεος των λύκων». Η υγεία του Αζίζ, του μοναδικού χριστιανού υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο σουνιτικό καθεστώς του Χουσεΐν, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, καθώς από το 2003 που παραδόθηκε μόνος του στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχει υποστεί πολλαπλά εγκεφαλικά.

Ο δικηγόρος του έκανε λόγο για «άδικη και πολιτικά υποκινούμενη απόφαση», αποφεύγοντας πάντως να διευκρινίσει τη στάση που θα κρατήσει στο εξής ο πελάτης του. Ο γιος του Αζίζ χαρακτήρισε επίσης παράλογη την ποινή του θανάτου, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας του ήταν «θύμα και όχι θύτης». Μάλιστα, συνέδεσε τη χρονική συγκυρία της έκδοσης της απόφασης με τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την ιστοσελίδα Wikileaks, για βασανιστήρια κρατουμένων στο Ιράκ, ερμηνεύοντάς την ως απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Μαζί με τον Αζίζ καταδικάστηκαν επίσης σε θάνατο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Χουσεΐν, Σαντούν Σακίρ, ο πρώην γραμματέας του δικτάτορα, Αμπέντ Χαμούντ, καθώς και ο Αμπντούλ Γκανί Γκαφούρ, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του καθεστώτος. Αντιθέτως, αθωώθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων ο ετεροθαλής αδελφός του Χουσεΐν, Σαμπαβί Ιμπραήμ αλ Χασάν. Με τις καταδίκες αυτές, το σύνολο σχεδόν της σουνιτικής ιεραρχίας που κυβέρνησε το Ιράκ επί Χουσεΐν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του δικτάτορα, έχει πλέον είτε εκτελεστεί είτε εκτίει ισόβια κάθειρξη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100023_27/10/2010_420236
(27/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.