Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αγγλικά και διαδίκτυο, εργαλεία στρατολόγησης της αλ Κάιντα

Η αλ Κάιντα διευρύνει την εκστρατεία προπαγάνδας απευθυνόμενη στους πιστούς της απευθείας στα αγγλικά σε μια προσπάθεια να στρατολογήσει μέλη από όλο τον κόσμο και όχι μόνο από τις αραβικές χώρες.

Μετά την διαδικτυακή έκδοση πριν τέσσερις μήνες του πρώτου τεύχους του περιοδικού «Inspire» στα αγγλικά, το σκέλος της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο (Aqpa) επανέρχεται με ένα δεύτερο τεύχος.

Το πρώτο τεύχος έδινε οδηγίες για την κατασκευή βόμβας, ενώ το δεύτερο- συνολικά 47 σελίδες -προτείνει επιθέσεις εναντίον πληθυσμών σε δυτικές χώρες με μεγάλα οχήματα 4Χ4 εξοπλισμένα με κοφτερές λάμες.

«Είναι κάτι καινούργιο, γιατί για πρώτη φορά η αλ Κάιντα αποκτά μια έκδοση στην αγγλική γλώσσα», επισημαίνει ο Ντομινίκ Τομά, ειδικός στις ισλαμιστικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής. «Τα μηνύματα αυτά έχουν στόχο τις μουσουλμανικές κοινότητες» που ζουν εκτός των αραβικών χωρών, προσθέτει.

Για τον Φίλιπ Σέιμπ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και συγγραφέα του βιβλίου «Global Terrorism and New Media», η αλ Κάιντα έχει γίνει μια «επιχείρηση επικοινωνίας» .

«Ήρθε η ώρα που πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε την αλ Κάιντα ως μια τρομοκρατική οργάνωση που χρησιμοποιεί την επικοινωνία, και να την δούμε ως μια επιχείρηση επικοινωνίας που καταφεύγει στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει ο Σέιμπ.

Τα βίντεο, τα ηχητικά μηνύματα και οι ανακοινώσεις της αλ Κάιντα πλημμυρίζουν το διαδίκτυο, ειδικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προτείνει το δικό της διαδικτυακό έντυπο και μάλιστα στα αγγλικά.

«Αποτελεί αλλαγή της στρατηγικής της αλ Κάιντα που μέχρι τώρα δεν ενδιαφερόταν για μη Άραβες 'αναγνώστες'», εκτιμά ο Μουσταφά Αλάνι.

«Είναι μια άλλη διάσταση του πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο και δείχνει την επιθυμία (της οργάνωσης) να στρατολογήσει μέλη από όλον τον κόσμο», προσθέτει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας από το Gulf Research Centre στο Ντουμπάι.

Για τον Τομά «αποτελεί περισσότερο σημάδι ριζοσπαστικοποίησης και λιγότερο εκστρατεία στρατολόγησης» .

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η νέα στροφή της αλ Κάιντα είναι έργο του Ανουάρ αλ-Αουλάκι, Υεμενίτη ιμάμη με αμερικανική υπηκοότητα και του Σαμίρ Χαν, σουδανικής καταγωγής που ζουν στην Υεμένη.

Ο 39χρονος Αουλάκι, δεν είναι μέλος της αλ Κάιντα, αλλά πρόσκειται στον τοπικό ηγέτη της Νάσερ αλ-Ουαχίσι, υπογραμμίζει ο Τομά.

Ο ιμάμης κατηγορείται ότι είχε σχέσεις με τον στρατιωτικό ψυχίατρο Νιντάλ Χασάν που σκότωσε 13 στρατιώτες το 2009 στο Φορτ Χουντ του Τέξας. Θεωρείται επίσης ο μέντορας του νιγηριανού φοιτητή Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ που προσπάθησε να ανατινάξει τον Δεκέμβριο του 2009 αμερικανικό αεροσκάφος.

Ο Αουλάκι κάλεσε σε βίντεο που μεταδόθηκε τον Μάιο τους μουσουλμάνους Αμερικανούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χασάν.

Ο Χαν που έζησε στη Νέα Υόρκη και τη Βόρειο Καρολίνα πριν ενταχθεί στην Aqpa στην Υεμένη δήλωσε στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού «περήφανος που ήταν ένας προδότης στην Αμερική» .

Το περιοδικό δίνει διευθύνσεις με τις οποίες μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί με προγράμματα κρυπτογράφησης για να μην τους εντοπίζουν οι μυστικές υπηρεσίες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (18-10-10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.