Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Εύχονται να μην είχαν γυρίσει πίσω στο Ιράκ

ΤΙΚΡΙΤ. Τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις με πολλούς νεκρούς –μεταξύ τους ένα βρέφος έξι μηνών– αναφέρθηκαν χθες στο Ιράκ, εν μέσω δημοσκοπήσεων του ΟΗΕ για το αίσθημα ανασφάλειας του ιρακινού πληθυσμού και για την πλάνη της ειρηνικής διαβίωσης, που παραμένει ανέφικτος στόχος. Την ώρα που η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έδινε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 61% των Ιρακινών προσφύγων, που επέστρεψαν στην πατρίδα μετά το 2007, έχει ήδη μετανιώσει, βομβιστές σκορπούσαν τον θάνατο στο Τικρίτ, τη Σαμάρα και τη Βαγδάτη.

Στο Τικρίτ, κοντά στη γενέτειρα του Σαντάμ, ανατινάχθηκε στις 3 τα ξημερώματα το σπίτι του αξιωματικού της αστυνομίας, Καΐς Ρασίντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η νεογέννητη ανιψιά του, έξι μηνών, οι δύο γονείς της και άλλα εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας. Αλλο ένα κορίτσι, δύο ετών, αδελφάκι του βρέφους και τέκνο του αδελφού του Ρασίντ, επιβίωσε της ισχυρότατης έκρηξης, όπως ανέφεραν πηγές της αστυνομίας. Στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, βόμβα που εξερράγη σε φυλάκιο της αστυνομίας άφησε πίσω της δύο αστυνομικούς νεκρούς, ενώ στην πρωτεύουσα άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν εναντίον Ιρανών προσκυνητών. Συνολικά δώδεκα Ιρανοί τραυματίστηκαν στις δύο επιθέσεις που έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά τη σύντομη επίσκεψη του πρωθυπουργού Νουρί αλ Μαλικί στην Τεχεράνη, όπου μετέβη αναζητώντας υποστήριξη για την παραμονή του στην εξουσία. Οι βομβιστικές επιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Ιράκ, παρά τη «δραματική», όπως αποκαλείται, μείωση των βιαιοτήτων σε σύγκριση με την περίοδο 2006-2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας, το 61% των Ιρακινών οι οποίοι γύρισαν στην πατρίδα το 2007 και το 2008 μετάνιωσε πικρά που έφυγε από τη Συρία και την Ιορδανία. Παρότι πολλοί από αυτούς ομολογούν ότι εγκατέλειψαν την ξενιτιά λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης, το 87% τώρα αναγνωρίζει ότι το εισόδημα στο Ιράκ δεν αρκεί για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_20/10/2010_419358
(20/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.