Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Βρετανία: Τρομοκρατία και κυβερνοεπιθέσεις μεγαλύτερες απειλές από τα πυρηνικά

Τρομοκρατία και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο παραμερίζουν τα πυρηνικά ως πρώτιστες απειλές στο αμυντικό δόγμα της Βρετανίας, χάριν των περικοπών.

Η τρομοκρατία και οι ηλεκτρονικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αναμένεται να παραγκωνίσουν την πυρηνική απειλή και την κατάρρευση ασθενών κρατών από την πρωτοκαθεδρία στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για την κατάστρωση της στρατηγικής της για την εθνική ασφάλεια, που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως η Στρατηγική της για την Εθνική Ασφάλεια θα βοηθήσει να πεισθούν οι επικριτές της ότι η εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση που θα ξεκινήσει από αύριο Τρίτη είναι απόρροια ενός σαφούς στρατηγικού σχεδιασμού και δεν υπαγορεύεται από τις ανάγκες της δημοσιονομικής λιτότητας.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μειώσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα του 11% χωρίς να μειώσει το στρατιωτικό κύρος της Βρετανίας στην Ευρώπη και στους στενούς συμμάχους του Λονδίνου τις ΗΠΑ, την οποία στηρίζουν αμέριστα στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μολαταύτα, η Επιτροπή για την Δημόσια Διοίκηση της Βολής των Κοινοτήτων, συντάσσεται με χθεσινή της έκθεση στους επικριτές της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως αμφιβάλλει «εάν η κυβέρνηση είναι ικανή να προτείνει μία αναδιάρθρωση που να μπορεί να είναι εξίσου και στρατηγική».

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα υπουργεία Αμύνης και Οικονομικών κατέληξαν σε περικοπές μικρότερες του 10% σε τέσσερα χρόνια, με προϋπολογισμό 36,9 δισ.λίρες (59 δισ. δολάρια). Οι περικοπές είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες του 25%, εντούτοις θα οδηγήσει σε πολλές μειώσεις, καθυστερήσεις, ή ακυρώσεις στις παραδόσεις υλικού.

Η Στρατηγική της Εθνικής Ασφάλειας θα αποτελέσει μία ευρεία αναθεώρηση των απειλών που καλείται να αντιμετωπίσει η Βρετανία και θα εξηγεί τις αρχές που θα διέπουν την ευρύτερη Αναθεώρηση της Στρατηγικής Άμυνας και Ασφάλειας που θα αποκαλυφθεί αργότερα.

Σε αυτήν την αναθεώρηση, η απειλή από τη διάδοση των πυρηνικών και η κατάρρευση ασταθών κρατών ναι μεν θα αναφέρονται στην έκθεση, αλλά το ΥΠΕΞ και οι αναλυτές έχουν υποδείξει να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην τρομοκρατία και στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, πιθανώς για να δικαιολογηθούν οι περικοπές στον εξοπλισμό για τακτικό και συμβατικό πόλεμο.

Οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να έχουν μέγα αντίκτυπο στη βιομηχανία της Βρετανίας, στην οποία ολόκληρες περιοχές βασίζονται στα συμβόλαια με τον στρατό, αλλά επίσης αναμένεται να έχουν πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα παραδοσιακά υποστηρίζει το στράτευμα και οι περικοπές ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς στις τάξεις του.

Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς εξέφρασαν την ανησυχία τους πως οι περικοπές στα ευρωπαϊκά κράτη ενδέχεται να φθάσουν σε μεγάλο βαθμό, υπονομεύοντας την στρατιωτική ρώμη της Συμμαχίας. Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι αναγκασμένα να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικά προγράμματα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (18/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.