Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

«Βέλη» Καρζάι στις ιδιωτικές αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κατηγόρησε σήμερα τις αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, κυρίως την Xe (πρώην Blackwater), ότι ευθύνονται για κάποιες επιθέσεις στο Αφγανιστάν στις οποίες σκοτώθηκαν «παιδιά».

Ο Καρζάι υπέγραψε στις 17 Αυγούστου ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα διαλύονταν ως το τέλος της χρονιάς οι 52 ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που εργάζονται στο Αφγανιστάν, με εξαίρεση αυτές που προστατεύουν τις πρεσβείες και τις στρατιωτικές βάσεις των διεθνών δυνάμεων.

Ο Καρζάι ζήτησε χθες Κυριακή από τους δυτικούς εταίρους του να του δώσουν μία λίστα με τα αναπτυξιακά σχέδια για τα οποία είναι απαραίτητη η ασφάλεια.


Όμως σήμερα, κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης Τύπου με τον τατζίκο ομόλογό του Εμομαλί Ραχμόν, καταφέρθηκε εναντίον των αμερικανικών εταιρειών και ιδιαίτερα της Xe, που είναι μία από τις 8 εταιρείες που έχουν ήδη απαγορευθεί στο Αφγανιστάν.

«Έχουν προκαλέσει το θάνατο παιδιών και ευθύνονται για κάποιες επιθέσεις και τρομοκρατικές πράξεις», δήλωσε. «Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε για πόσες από αυτές τις επιθέσεις ευθύνονται οι Ταλιμπάν και για πόσες οι εταιρείες», πρόσθεσε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αμερικανικές εταιρείες.

«Συμβόλαια υπεγράφησαν στο όνομα των εταιρειών ασφαλείας στους διαδρόμους ακόμα και αμερικανικών κυβερνητικών κτιρίων, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια», συνέχισε χωρίς να διευκρινίζει πότε συνέβη αυτό.

Εξάλλου επανέλαβε ότι η διάλυση των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που λειτουργούν στη χώρα είναι «προς το συμφέρον» του Αφγανιστάν, όμως παραδέχθηκε ότι δέχεται έντονες πιέσεις από «τη διεθνή κοινότητα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (25/10/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.