Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Νεφελώδη κόσμο κυβερνοπολέμου περιγράφει εγχειρίδιο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ



Νέο εγχειρίδιο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τον «κυβερνοπόλεμο» περιγράφει ένα νεφελώδη, ευμετάβλητο κόσμο, όπου εχθρικές δυνάμεις είναι ικανές να πραγματοποιούν αστραπιαίες καταστροφικές επιθέσεις μέσα σε δευτερόλεπτα και όπου οι συμβατικές έννοιες του χρόνου και του χώρου δεν ισχύουν.

Το μεγαλύτερο μέρος του εγχειριδίου των 62 σελίδων είναι μία ξερή απαρίθμηση ορισμών, ακρωνυμίων και ερμηνειών σχετικά με τις ευθύνες κάθε τομέα της αμερικανικής άμυνας. Ορισμένες φορές, όμως, το εγχειρίδιο εκθέτει σενάρια που θυμίζουν περισσότερο ηλεκτρονικά παιχνίδια παρά πραγματικό πόλεμο. Οι εχθροί στον κυβερνοπόλεμο μπορούν να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους και να καλύπτουν τις επιθέσεις τους χάρη σε κυκεώνα ηλεκτρονικών δεδομένων. Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, επιτιθέμενοι προσπαθούν κάθε ημέρα να διεισδύσουν σε οικιακά και εταιρικά δίκτυα στις ΗΠΑ, «εκατομμύρια φορές κάθε ημέρα, 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο.

Το εγχειρίδιο εκδόθηκε στις 15 Ιουλίου, αλλά κοινοποιήθηκε μόλις αυτό το μήνα, ενώ δεν έχει διαβάθμιση ασφαλείας και δημοσιεύεται εξ ολοκλήρου στο Διαδίκτυο. Κύριο θέμα του είναι η προστασία των αμερικανικών στρατιωτικών δικτύων από επιθέσεις, αν και περιλαμβάνονται και σχέδια για διακοπή της παροχής ηλεκτρικού στον εχθρό ή τη διατάραξη των επικοινωνιών του.

Το κείμενο περιγράφει κρούσμα του 2005, όταν χάκερ κατάφερε να υποκλέψει τα στοιχεία 37.000 μελών της αεροπορίας των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, η αεροπορία εκτιμά ότι μία προσπάθεια προστασίας των ηλεκτρονικών δικτύων στις ΗΠΑ θα ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη και μάλλον αδύνατη, όπως η αεροπορία δεν φιλοδοξεί να προστατεύσει κάθε κυβικό μέτρο εναέριου χώρου.

Οι επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ υπόκεινται στην αρμοδιότητα της Διοίκησης Ηλεκτρονικού Πολέμου των ΗΠΑ, που εγκαινίασε τις εργασίες της τον περασμένο Μάιο και θα συγκεντρώνει ειδικούς από όλα τα όπλα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο τομέας ευθύνης κυβερνοπολέμου της πολεμικής αεροπορίας, με έδρα τη βάση Λάκλαντ στο Τέξας, έχει ήδη αναλάβει έργο, σε αντίθεση με εκείνον των πεζοναυτών, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού.

Η πολιτική ευθύνη για τα συστήματα κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποδοθεί. Το Κογκρέσο συζητά αυτή τη στιγμή εάν την ευθύνη της νέας αυτής μορφής πολέμου θα έχει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ή ο Λευκός Οίκος.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Associated Press (25/10/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.