Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Oι πυρηνικοί κωδικοί είχαν χαθεί για μήνες επί Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ζωτικής σημασίας κωδικοί, που επιτρέπουν σ’ έναν Αμερικανό πρόεδρο να διατάξει πυρηνική επίθεση, είχαν χαθεί «επί μήνες» στη διάρκεια της θητείας του Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, όπως αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά του ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιου Σέλτον.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Χωρίς δισταγμό: Η Οδύσσεια ενός Αμερικανού πολεμιστή», ο στρατηγός βεβαιώνει ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2000 ο Μπιλ Κλίντον και ο αρμόδιος σύμβουλός του αγνοούσαν την τύχη της ειδικής πλαστικής κάρτας, που στη γλώσσα του Λευκού Οίκου αποκαλείται «μπισκότο» και που φέρει τον κωδικό του χαρτοφύλακα, όπου φυλάσσονται άλλοι κωδικοί απαραίτητοι για την εκτόξευση των πυρηνικών πυραύλων...


Οταν ένας συνάδελφος από το Πεντάγωνο αφίχθη στον Λευκό Οίκο, όπως περιγράφει ο στρατηγός, για να επιβεβαιώσει τους κωδικούς στο πλαίσιο της μηνιαίας διαδικασίας ρουτίνας, ο σύμβουλος τον αποθάρρυνε υποστηρίζοντας ότι η κάρτα βρίσκεται στα χέρια του προέδρου, αλλά ο πρόεδρος ήταν απασχολημένος εκείνη την ώρα σε επείγουσα συνάντηση.

«Αυτή η κωμωδία παίχτηκε επί μήνες, εν αγνοία του Μπιλ Κλίντον είμαι σίγουρος, έως ότου ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε τους κωδικούς, κάτι που γίνεται ανά τετράμηνο»...

Αλλαξε η διαδικασία


«Σε αυτό το σημείο πληροφορηθήκαμε ότι ο σύμβουλος δεν γνώριζε πού βρίσκονται οι κωδικοί, ότι ο πρόεδρος δεν τους είχε ποτέ στα χέρια του και πως ενδεχομένως θα είχε υποθέσει ότι ο σύμβουλος ελέγχει την κατάσταση, όπως όφειλε». Η διαδικασία άλλαξε μετά το επεισόδιο, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις αντιλήφθηκαν, αναγνώρισε ο στρατηγός, ότι «κανένα σύστημα δεν είναι απολύτως ασφαλές έναντι ανθρώπινου λάθους».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_23/10/2010_419842
(23/10/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.