Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Με επιτυχία το «διαστημικό φιλί»

Στα 28.000 χλμ. πάνω από τη Γη, το διαστημόπλοιο Σενζού-8 ενώθηκε με το όχημα Τιανγκόνγκ-1

BBC

ΠΕΚΙΝΟ. Ενα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της κατασκευής διαστημικού σταθμού πραγματοποίησε χθες η Κίνα, που πέτυχε την πρόσδεση δύο μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, το διαστημόπλοιο Σενζού-8 ενώθηκε με το διαστημικό όχημα Τιανγκόνγκ-1, ενώ κινούνταν με ταχύτητα 343 χλμ. την ώρα και σε ύψος 28.000 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Το Σενζού-8 (θείο σκάφος) είχε απογειωθεί την Τρίτη από τον διαστημικό σταθμό Τζιουκουάν της επαρχίας Γκουανζού, από όπου είχε ξεκινήσει το ταξίδι του και ο θαλαμίσκος Τιανγκόνγκ (ουράνιο ανάκτορο). Η κινεζική ηγεσία παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση την κρίσιμη επιχείρηση πρόσδεσης, την οποία ο κινεζικός Τύπος ονόμασε «διαστημικό φιλί». Ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο βρέθηκε έτσι στο κέντρο ελέγχου του Πεκίνου, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, που μετέχει στη σύνοδο του G20 στις Κάννες, έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα. Τα δύο διαστημικά οχήματα θα παραμείνουν συνδεδεμένα για διάστημα 12 ημερών, προτού αποχωρισθούν προσωρινά, για να επανασυνδεθούν και πάλι για άλλες δύο ημέρες. Μετά την πέμπτη τους αποσύνδεση «το Σενζού-8 θα επιστρέψει στη Γη στις 17 Νοεμβρίου», ανέφερε η εκπρόσωπος του προγράμματος, Γου Πινγκ.

Η τελειοποίηση της περίπλοκης διαδικασίας του διαστημικού ραντεβού αποτελεί αναγκαίο στάδιο στην πορεία της Κίνας με στόχο την ανάπτυξη λειτουργικού διαστημικού σταθμού σε τροχιά πάνω από τη Γη. Η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει την κατάλληλη τεχνολογία, χάρη σε κοινό πρόγραμμα Πεκίνου - Μόσχας των αρχών της δεκαετίας του 2000. Μετά την επιτυχημένη δοκιμή πρόσδεσης, η Κίνα μπορεί να ευελπιστεί ότι θα διαθέτει λειτουργικό διαστημικό σταθμό έως το 2020. Ο σταθμός αυτός θα επιτρέψει σε Κινέζους αστροναύτες να παραμείνουν στο Διάστημα για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Αυτή τη στιγμή, στο διαστημικό κέντρο του Πεκίνου, δύο γυναίκες-αστροναύτες φέρονται να εκπαιδεύονται για να συμμετάσχουν σε κοινό πρόγραμμα με τη Γερμανία. Το πρόγραμμα αυτό αφορά την εκτόξευση του επανδρωμένου πυραύλου Σενζού-9 μέσα στο 2012, που θα «συναντήσει» το μη επανδρωμένο Τιανγκόνγκ-1 σε τροχιά πάνω από τη Γη, για να παραμείνει προσδεδεμένο λίγες ημέρες σε αυτό. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού και για τον λόγο αυτό είχε παραμείνει εκτός διεθνών συνεργασιών. Ο ειδικός των διαστημικών προγραμμάτων, Μόρις Τζόουνς, λέει: «Η κινεζική απομόνωση οφείλεται στην αμερικανική επιμονή, με την Ουάσιγκτον να αρνείται πεισματικά να εντάξει το Πεκίνο σε διεθνή διαστημικά προγράμματα για λόγους ασφαλείας, αλλά και εξαιτίας γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Η Κίνα προχώρησε στην πρώτη της επανδρωμένη διαστημική αποστολή το 2003, για να καταστεί η τρίτη χώρα στον κόσμο που έστειλε άνθρωπο στο Διάστημα, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Τον Σεπτέμβριο του 2008, Κινέζος αστροναύτης πραγματοποίησε τον πρώτο διαστημικό περίπατο της χώρας του, εγκαταλείποντας για λίγο τον θαλαμίσκο Σενζού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.