Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πλήγμα Ισραήλ στα πυρηνικά της Τεχεράνης;

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η επιδρομή είναι ζήτημα μηνών, αν όχι εβδομάδων

A.P., Reuters, AFP

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Επικίνδυνα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μια επιδρομή των Ισραηλινών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι πλέον ζήτημα λίγων μηνών, αν όχι εβδομάδων. Ανώτατος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης ισχυριζόταν χθες ότι η απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να εξουδετερώσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με στρατιωτικά μέσα είναι ειλημμένη και απομένει μόνο να εγκριθεί από την πλειοψηφία των μελών του υπουργικού του συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, πριν περάσει ένα εικοσιτετράωρο από την επιτυχημένη δοκιμή του νέου βαλλιστικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Jericho 3», η υπηρεσία πολιτικής άμυνας του Ισραήλ διεξήγαγε χθες άσκηση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο επίθεσης κατά της χώρας με πυραύλους. Είχε προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαιωνόταν η ολοκλήρωση από κοινού άσκησης ισραηλινών και ιταλικών μαχητικών αεροσκαφών στη Σαρδηνία με στόχο «την εξάσκηση για επιχειρήσεις σε αχανές, ξένο έδαφος». Στρατιωτικοί και πολιτικοί αναλυτές, πάντως, ήταν διχασμένοι για το κατά πόσον ο κ. Νετανιάχου προτίθεται να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράν ή αν οι διαρροές και οι πυραυλικές δοκιμές αποσκοπούν στο να αυξήσουν την πίεση προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου αυτή να υιοθετήσει μια πιο επιθετική διπλωματική τακτική έναντι της Τεχεράνης.

«Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν, αλλά προς το παρόν δεν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης από το υπουργικό του συμβούλιο», δήλωσε στην έγκριτη εφημερίδα «Χάαρετς» Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, συμφωνεί με τον πρωθυπουργό, όχι όμως και οι ηγεσίες της Μοσάντ και των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα δε με τον Ισραηλινό στρατιωτικό αναλυτή Ρέβεν Πεντατζούρ, η αεροπορική επιδρομή στο Ιράν είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. «Αν κάποιος μπορεί να σώσει τη χώρα από την καταστροφή, αυτός δεν είναι άλλος από τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος καλείται να πείσει τον κ. Νετανιάχου ότι αυτήν τη στιγμή μια επιδρομή από αέρος για την καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της», υποστήριξε ο κ. Πεντατζούρ με χθεσινό του άρθρο στη «Χάαρετς». Επισημαίνεται ότι ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, είχε προκαλέσει στο Ισραήλ δηλώνοντας δημόσια πως μια επίθεση εις βάρος του Ιράν θα συνιστούσε «ηλιθιότητα».

Χθες, πάντως, ο γνωστός για τις σκληροπυρηνικές του απόψεις ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, έσπευσε να διαψεύσει τη «φημολογία», όπως τη χαρακτήρισε, των τελευταίων ωρών. Εντούτοις, ο ίδιος προειδοποίησε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, Μαρκ Ρέγκεβ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν διεργασίες για το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό».

Την ίδια στιγμή και ενώ το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στρατιωτικά στο Ιράν, η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα υποστεί «οδυνηρές συνέπειες» σε περίπτωση που επιχειρήσει να καταστρέψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Είμαστε έτοιμοι να τιμωρήσουμε κάθε λάθος τους κατά τρόπο τέτοιο ώστε να υποστούν ένα τεράστιο σοκ», απείλησε ο Α/ΓΕΕΘΑ του Ιράν, στρατηγός Χασάν Φουτζαμπαντί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_04/11/2011_461430

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.