Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Έτοιμος να καταστρέψει τον βορειοκορεατικό πύραυλο ο ιαπωνικός στρατός




Οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν διαταγή να καταστρέψουν τον πύραυλο της Βόρειας Κορέας αν απειλήσει το ιαπωνικό έδαφος.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας έδωσε σήμερα την διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να καταστρέψουν τον πύραυλο τον οποίο σχεδιάζει να εκτοξεύσει στα μέσα του Απριλίου η Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που απειλήσει το έδαφος της χώρας, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Η επίσημη αυτή διαταγή δόθηκε με εντολή του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα.

Η Ιαπωνία διαθέτει δύο οπλικά συστήματα ικανά να καταρρίψουν το βορειοκορεάτικο πύραυλο: πυραύλους επιφάνειας-αέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) και πολεμικά πλοία με συστήματα Aegis.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εκτοξεύσει έναν πύραυλο από την 12η ως την 16η Απριλίου για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο παρατήρησης για πολιτική κι επιστημονική χρήση. Οι ΗΠΑ και συμμαχικές τους χώρες, κυρίως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, θεωρούν την εκτόξευση συγκαλυμμένη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς κι απαιτούν από την Πιονγκγιάνγκ να μην προχωρήσει στην εκτόξευση. Η Βόρεια Κορέα αντέδρασε προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει «ποτέ» το δικαίωμα να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο για ειρηνική χρήση.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Tokyo Shimbun, η οποία συνήθως είναι καλά πληροφορημένη για ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, έχει ήδη αρχίσει ο εφοδιασμός των δεξαμενών του πυραύλου με καύσιμα. Μια πηγή που πρόσκειται στη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση και την οποία επικαλέστηκε χθες η εφημερίδα είπε ότι η εκτόξευση είναι πιθανό «να οριστεί για την 12η ή την 13η Απριλίου».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ Διαβάστε περισσότερα...

Επικρίσεις του ΟΗΕ στις επιθέσεις κατά αμάχων και τις εκτελέσεις στο Ιράκ

Τουλάχιστον 302 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 900 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στο Ιράκ τον Ιανουάριο, αριθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος από το 2007, ανέφερε σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε χθες ο ΟΗΕ.

Στο μεταξύ ο αριθμός των εκτελέσεων από το Δεκέμβριο ως το Φεβρουάριο ανήλθε στις 80, έναντι 68 από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ. Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών διατυπώθηκε η έκκληση προς τη Βαγδάτη να αναστείλει τη θανατική ποινή.

Πάντως στην έκθεση γίνεται η εκτίμηση πως οι αρχές του Ιράκ κατέγραψαν πρόοδο μετά την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση στη Βαγδάτη επαινείται στην έκθεση για το γεγονός ότι επανεντάχθηκε στον αραβικό κόσμο, κάτι που καταδεικνύει η διοργάνωση της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.

«Παρ' όλη τη γενική βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να με ανησυχεί το υψηλό επίπεδο των επιθέσεων εναντίον αμάχων, οι οποίες συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα σε σχεδόν καθημερινή βάση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην έκθεση αυτή.

Το Ιράκ συμπεριλαμβάνεται στις περίπου 20 χώρες σε διεθνές επίπεδο όπου συνεχίζει να επιβάλλεται η θανατική ποινή. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι εκτελεσθέντες την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου στην πλειοψηφία τους είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα που εμπίπτουν στον αντιτρομοκρατικό νόμο και ότι ανάμεσά τους ήταν ένας ξένος και μια γυναίκα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν στοιχεία για τα πρόσωπα τα οποία εκτελέστηκαν και τις κατηγορίες που τα βάρυναν αλλά δεν έλαβαν στοιχεία από την Βαγδάτη, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο αριθμός των γνωστών εκτελέσεων αυξήθηκε ραγδαία το 2011, με τις περισσότερες να καταγράφονται σε τέσσερις χώρες: στο Ιράκ, όπου έγιναν 68 εκτελέσεις• το Ιράν, με τουλάχιστον 360 εκτελέσεις• τη Σαουδική Αραβία, με τουλάχιστον 82• και την Υεμένη, με 41.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ νεκροί σε δύο επιθέσεις άγνωστων ενόπλων στο Μπαλουτσιστάν

Τουλάχιστον έξι μέλη της μειονότητας των σιιτών μουσουλμάνων και δύο εργαζόμενοι του ΟΗΕ δολοφονήθηκαν σε δύο επιθέσεις άγνωστων ενόπλων στην νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο πρώτο επεισόδιο, ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος στο οποίο επέβαιναν σιίτες, μέλη της κοινότητας των Χαζάρα, στην επαρχιακή πρωτεύουσα Κουέτα.

«Έξι άνθρωποι, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας, σκοτώθηκαν», είπε ο αξιωματικός της αστυνομίας Χαμίντ Σαχ μιλώντας τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Σε ένα δεύτερο επεισόδιο, ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε ένα όχημα του οργανισμού τροφίμων και γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ στην περιοχή Μάστανγκ, περίπου 50 χλμ. νοτιοδυτικά της Κουέτα. «Ένα στέλεχος του FAO και ο οδηγός του σκοτώθηκαν ενώ ένας άλλος εργαζόμενος [στον οργανισμό] τραυματίστηκε», είπε ο Σαχ.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από καμιά οργάνωση για τις δύο επιθέσεις. Στην επαρχία δρουν τόσο μαχητές των Ταλιμπάν όσο και αυτονομιστές Βαλούχοι. Και οι δύο παρατάξεις έχουν προβεί σε παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν.

Ο ΟΗΕ έχει περιορίσει τις μετακινήσεις των στελεχών του στην επαρχία, σύμφωνα με πακιστανικά ΜΜΕ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισμα "χαστούκι" της Ευρωβουλής προς την Τουρκία για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας



SigmaLive/ΚΥΠΕ
Η ολομέλεια της Ευρωβουλής υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα για την Τουρκία, όπου η περαιτέρω πρόοδος της ενταξιακής πορείας της Αγκυρας συνδέεται αφενός με τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου με την τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ως υποψήφια χώρα.


Το ψήφισμα εκφράζει τη λύπη της Ευρωβουλής για τις δηλώσεις της Αγκυρας ότι θα παγώσει τις σχέσεις με την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 εάν δεν έχει εξευρεθεί μέχρι τότε λύση για το Κυπριακό. Η Ευρωβουλή στηρίζει ανεπιφύλακτα τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου και καλεί την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.

Παράλληλα, το ψήφισμα ζητά από την Τουρκία να μεταβιβάσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και παράλληλα καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία της Ε.Ε για απευθείας εμπόριο, με νόμιμο και αποδεκτό τρόπο.

Το ψήφισμα τονίζει ότι η Ευρωβουλή στηρίζει ανεπιφύλακτα τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει επίσης ότι επείγει πλέον μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού και καλεί την Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργασθούν εντατικά και με καλή πίστη για μια συνολική συμφωνία.

Καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περιοχή αυτή (περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου) στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το Ψήφισμα 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καλεί παράλληλα την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία των τελωνειακών αρχών της ΕΕ προκειμένου να προωθηθεί ένα θετικό κλίμα για την επιτυχή περάτωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την επανένωση και να επιτραπεί στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται απευθείας με νόμιμο και αποδεκτό από όλους τρόπο

Το ψήφισμα ενθαρρύνει την Τουρκία να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων της Κύπρου. Εκφράζει την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα παγώσει τις σχέσεις με την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 εάν δεν έχει εξευρεθεί μέχρι τότε λύση για το Κυπριακό.

Υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αρχές της ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών μελών της και ότι ως υποψήφια χώρα η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τη δέσμευση για ήρεμες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της. Υπενθυμίζει περαιτέρω ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλεί την Τουρκία να αφήσει περιθώρια για πολιτικό διάλογο μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αίροντας το βέτο της για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με συμμετοχή της Κύπρου και καλεί στη συνέχεια την Κυπριακή Δημοκρατία να άρει το βέτο της για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας

Υπογραμμίζει ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) έχει υπογραφεί από την ΕΕ, τα 27 κράτη μέλη και όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες και ότι αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Καλεί, ως εκ τούτου, την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει τη σύμβαση αυτή χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Υπενθυμίζει την πλήρη νομιμότητα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με την σύμβαση UNCLOS.

Υπενθυμίζει τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας προβληματισμός σχετικά με την σκοπιμότητα να ανοίξουν διαπραγματεύσεις για το Κεφάλαιο 15 σχετικά με την ενέργεια με στόχο την προώθηση του στρατηγικού διαλόγου με την Τουρκία για την ενέργεια.

Τέλος αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Ευρωβουλή «καλεί την Κομισιόν, σύμφωνα με τη θετική ατζέντα, να εξετάσει μέτρα που συμβάλλουν στο άνοιγμα του κεφαλαίου 24». Παράλληλα ζητείται «η εκδήλωση ανανεωμένων προσπαθειών για την ολοκλήρωση της έκθεσης ελέγχου του κεφαλαίου 23» των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οπως ανέφερε στο ψήφισμα η εισηγήτρια της έκθεσης, Ολλανδέζα Ευρωβουλευτής Ria Oomen-Ruijten η αλληλεξάρτηση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, μπορεί να παράγει θετικά αποτελέσματα μόνον στο πλαίσιο αμοιβαίων δεσμεύσεων. Για την Τουρκία, αυτό σημαίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά τη διαδικασία μεταρρύθμισης και βελτίωση των διμερών σχέσεων με τους γείτονές της. Για τη δε ΕΕ, νέες προσπάθειες για τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε να ανοίξουν τα σχετικά κεφάλαια, αναφέρει.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μείωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, τους νόμους που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης, τις πολυάριθμες δίκες κατά δημοσιογράφων και τη μεγάλη διάρκεια προφυλάκισης.

Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι οι μεταρρυθμίσεις προς ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό σύστημα είναι αυτές που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για την έναρξη διαπραγματεύσεων σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων, δικαστικών υποθέσεων, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Ταυτόχρονα, εκφράζουν την υποστήριξή τους στη νέα προσέγγιση της Επιτροπής για το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων από τα πρώτα βήματα των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμό τους κατά τα τελευταία.

Η μεταρρύθμιση στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης είναι ζωτικής σημασίας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας την ίση μεταχείριση όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Επιπλέον, αναγκαία είναι η εξασφάλιση της ισότητας των δύο φύλων, η μηδενική ανοχή της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και η παροχή της ευρύτερης δυνατής πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Η Ευρωβουλή υποστηρίζει το «τη νέα θετική ατζέντα» της Επιτροπής που στοχεύει στην εξεύρεση μιας νέας δυναμικής στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Τονίζει δε το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, από πολιτική και γεωγραφική άποψη και την ανάγκη προώθησης του στρατηγικού διαλόγου με την Τουρκία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ενέργειας.

Το ψήφισμα υπενθυμίζει ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες για την εφαρμογή του πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του 2010, καθώς και η κατάρτιση ενός νέου πολιτικού συντάγματος μέσω ειρηνικών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Τονίζει επίσης ότι σε όλες αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να λάβει μέρος και η κοινωνία των πολιτών.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία κατάρτισης του νέου συντάγματος θα πρέπει να επιτρέψει την πλήρη αναγνώριση των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της Τουρκίας, προωθώντας επίσης την προστασία του συνταγματικού δικαιώματος αναφορικά με τη χρήση της μητρικής γλώσσας του κάθε ατόμου.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια χώρα που δεν επωφελείται από την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων και την παροτρύνει, αφού υπογράψει και εφαρμόσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για επανεισδοχή, να καταρτίσει σχέδιο για την ελευθέρωση των θεωρήσεων τέλος.
Διαβάστε περισσότερα...

Δοκιμές πυραύλων από τη Β. Κορέα

Δύο δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς έγιναν χθες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς από τις δυτικές της ακτές χθες, στο πλαίσιο δοκιμών για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται Νοτιοκορεάτες στρατιωτικούς.

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο στα μέσα Απριλίου. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, αλλά και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία απαιτούν από τη Βόρεια Κορέα να ακυρώσει το σχέδιο αυτό, το οποίο λένε ότι παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς, που εκτιμάται ότι ήταν πύραυλοι κατά πλοίων, το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τη νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Chosun Ilbo, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Η εκτόξευση πιστεύεται ότι είχε στόχο την αναβάθμιση των πυραυλικών δυνατοτήτων [της Βόρειας Κορέας] και ότι δεν σχετίζεται άμεσα με την εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς», σχολίασε ένας αξιωματικός του στρατού της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με την εφημερίδα. Παρόμοιες πληροφορίες δημοσίευσε και η εφημερίδα JoongAng Ilbo.

Το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα κατά την πάγια πολιτική του να μην τοποθετείται επίσημα για ζητήματα που άπτονται της δραστηριότητας των υπηρεσιών πληροφοριών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες Ταλιμπάν νεκροί σε μάχη στο δυτικό Αφγανιστάν

Δεκάδες μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές και μάχη στο δυτικό Αφγανιστάν μετά την επίθεση ανταρτών εναντίον περιπόλου του αφγανικού στρατού, δήλωσαν σήμερα νατοϊκοί και Αφγανοί αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης ISAF δήλωσε πως η περίπολος δέχθηκε επίθεση την Τετάρτη στην περιφέρεια Γκουλιστάν, στη δυτική επαρχία Φάραχ, με αποτέλεσμα να ζητηθεί αεροπορική υποστήριξη.

«Πολλοί αντάρτες σκοτώθηκαν και αρκετές μοτοσικλέτες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν» σε δύο επιδρομές αεροσκάφους της συμμαχίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Αμπντούλ Ραούφ Αχμάντι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στο δυτικό Αφγανιστάν, δήλωσε πως 30 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν στη μάχη σε απομακρυσμένη περιοχή.

Αξιωματούχοι προειδοποιούν για ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς ξαναρχίζει η εποχή των μαχών και οι αφγανικές εθνικές δυνπάμεις αναλαμβάνουν την ευθύνη της ασφάλειας σε περισσότερα μέρη της χώρας από τις μάχιμες δυνάμεις του ΝΑΤΟ που πρόκειται να φύγουν ως το τέλος του 2014.

Οι Ταλιμπάν δραστηριοποιούνται σε τμήματα της Φάραχ, περιλαμβανομένου του Γκουλιστάν. Από την έρημο του Γκουλιστάν διέρχεται αυτοκινητόδρομος που συνδέει τόσο την Καμπούλ όσο και την Κανταχάρ με τη δυτική πόλη Χεράτ.

Ο Μοχάμεντ Γιουνούς Ρασούλι, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Φάραχ, δήλωσε πως πέντε οχήματα του αφγανικού εθνικού στρατού δέχθηκαν επίθεση ενώ διέσχιζαν το Γκουλιστάν και τρεις στρατιώτες κάηκαν μέσα στο όχημά τους. Σε απάντηση η ISAF, ο εθνικός στρατός και η αστυνομία άρχισαν μια κοινή επιχείρηση που συνεχίζεται, δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιον αριθμό για τους αντάρτες που σκοτώθηκαν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Κάρι Γιούσεφ Αχμάντι ανέφερε σε SMS προς τους δημοσιογράφους πως οι μαχητές τους σκότωσαν 40 φρουρούς στη επίθεση στο Γκουλσιτάν, για την οποία είπε πως πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής που μετέφερε εφόδια για τα ξένα στρατεύματα.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Ενεργειακός άξονας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Διήμερο συνέδριο στην Αθήνα για την ανεύρεση ενός πολιτικού πλαισίου συνεργασίας
ΤΗΣ ΘΕΑΝΩΣ ΘΕΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Δεν τίθεται θέμα υπογραφής μνημονίου συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ ξεκαθάρισε ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, στα πλαίσια του διήμερου συνεδρίου στην Αθήνα με θέμα «ΙnvestmentΕnergy Summit, Creece, Cyprus, Ιsrael, Re-designing the Εuropean Εnergymap». Ο υπουργός διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει στα πλαίσια του συνεδρίου, βάζοντας τέλος στις φήμες που μετέδωσαν χθες το πρωί ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι υπεγράφη μνημόνιο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση υπογράμμισε ότι επιχειρούμε να βάλουμε ένα πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας στον άξονα Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ.
Ο κ. Συλικώτης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διασφαλιστεί η συνεργασία με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι επιδίωξη μας είναι να έχουμε συνεργασίες με όλες τις χώρες της περιοχής. Ελλάδα και Κύπρος ως μέλη της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα ασφάλειας για την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην Ευρώπη καθώς διαθέτουν τα πολιτικά εχέγγυα.

Ο υπουργός Εμπορίου είπε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία, η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ έχει ως σαφή προσανατολισμό τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις χώρες μας, με τρόπο που θα προσφέρουμε προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό, ανέφερε, έχουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τις χώρες της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για τη μεταξύ μας αρμονική συνεργασία.
Οι Κινέζοι, είπε ο κ. Συλικιώτης, έκαναν πρόταση στην κυπριακή κυβέρνηση για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση, είπε, θέλει να παίζει σημαντικό ρόλο «γιατί μιλούμε για στρατηγικά αποθέματα». Το κράτος θα είναι σημαντικό μέλος αυτών των υποδομών και επιθυμία είναι αυτή η συνεργασία να είναι πολυμερής, όχι μόνο με ξένες εταιρείες, αλλά και με ξένα κράτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, υπάρχει πρόταση για τον αγωγό μεταφοράς, όχι μόνο από την Delekαλλά και από άλλους, ενώ συζήτηση γίνεται και με άλλους πιθανούς επενδυτές, από την Κίνα και αλλού. Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και η κρατική εταιρεία Sinukμε τζίρο $15 δισ. το χρόνο. Στο συνέδριο του Εconomist, ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόταση για τερματικό αποϋγροποίησης, υπάρχουν μόνο σκέψεις και ο χρόνος για τη δημιουργία τερματικού παίρνει 8 χρόνια.
Στόχος της αξιοποίησης των φυσικών πόρων είναι η μείωση της εξάρτησης από εξωγενείς πηγές για πρώτες ύλες που σχετίζονται με την ενέργεια», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης και σημείωσε πως είναι προφανές ότι η ανάπτυξη και τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου είναι επίσης μια σημαντική παράμετρος. Σχετικά με τα αποτελέσματα της Νoble ανέφερε ότι δόθηκαν στην Υπηρεσία Ενέργειας και σε εμπειρογνώμονες να τα αξιολογήσουν. Ήδη, επεσήμανε, συζητούμε αυτή τη στιγμή για την ίδρυση Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων η οποία θα παίζει ρόλο σε όλες τις πτυχές (τερματικό, εμπόριο κ.λπ.), έχουμε ένα προσχέδιο από εμπειρογνώμονες και ζητήσαμε συμβουλές από τη γαλλική εταιρεία Βacip. Απαντώντας σε ερώτηση για τα έσοδα από το φυσικό αέριο, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς. Η ΡΑΕΚ έχει κάνει αξιόλογη δουλειά για το θέμα και σημείωσε πως η ανάπτυξη και τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου είναι μια σημαντική παράμετρος. Απαντώντας σε ερώτημα εάν θα μπουν στην ατζέντα της Προεδρίας τα θέματα ΑΟΖ, σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να χρηματοδοτήσει ενεργειακές υποδομές για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην Ευρώπη.
Ο κ. Συλικώτης απαντώντας σε ερώτηση του πρέσβη της Τουρκίας, ανέφερε ότι εμείς ενεργούμε με το βάση το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, τονίζοντας ότι είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων η επανένωση λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να διασφαλίσουν από μόνοι τους τα δικαιώματά τους. «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι εκεί. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία πρέπει να λειτουργήσουν πιο βοηθητικά. Η επανένωση της Κύπρου και η συγκρότηση ενός ενιαίου κράτους θα διασφαλίσει πως τα οφέλη από το Φυσικό Αέριο θα μοιραστούν σε όλους τους Κυπρίους. Και, όπως είναι φανερό, οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν την επανένωση της Κύπρου». Ο κ. Συλικιώτης σχολίασε επίσης πως «το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι εκεί και η Κυπριακή Δημοκρατία τα ακολουθεί κατά γράμμα», απαντώντας στο σχόλιο του Τούρκου διπλωμάτη πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της, συμπεριλαμβανομένης και της υφαλοκρηπίδας.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, υπεύθυνος Ενέργειας στην Ευρασία, ανέφερε ότι όσον αφορά στην Κύπρο «έχουμε επανειλημμένως πει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της». «Οι ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο υπερβαίνουν τις εμπλεκόμενες χώρες, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενδεχομένως και την Ελλάδα. Υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, και θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων. Από τους πόρους όμως που θα προκύψουν, θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι», τόνισε ειδικά για τις ανακαλύψεις στην Κύπρο.
ελληνικα σχεδια
•Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στην προοπτική ένταξης και της Ελλάδας στα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού από την Ανατολική Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά δε τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, επανέλαβε τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν στηθεί γεωτρύπανα στις τρεις περιοχές που διατίθενται για έρευνα, δηλαδή Ιωάννινα, δυτικός Πατραϊκός και Κατάκολο.

«Να γίνουμε η Νορβηγία της ανατολικής Μεσογείου»
ΚΥΠΡΟΣκαι Ελλάδα θα πρέπει να καταστούν η Νορβηγία της ανατολικής Μεσογείου και να αποφευχθούν να γίνουν η Νιγηρία της Ευρώπης, ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Η Κύπρος και η Ελλάδα», υπογράμμισε, «πρέπει να προσφέρουν πλήρη διαφάνεια και πρόσβαση, ώστε να προσελκύσουν αξιόπιστες προσφορές από εταιρείες με τα κατάλληλα προσόντα που απαιτούνται για τη μεγάλης κλίμακας και απαιτητική εργασία της εκμετάλλευσης υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη». Πρέπει να γίνει αντιληπτό, σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «πως τα οφέλη από το φυσικό αέριο δεν είναι απλά για να καλύψουν τις δημοσιονομικές τρύπες ή για παροχή κοινωνικών παροχών και για να τα απολαύσει η παρούσα γενεά. Τα οφέλη θα πρέπει να επενδυθούν και προς όφελος των μελλοντικών γενεών στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου». Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι «το Ισραήλ, ο άλλοτε ξεχασμένος μας γείτονας, είναι τώρα συνδεδεμένο με την Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι ένας φυσικός και ενεργειακός σύμμαχος και για πολλούς ακόμα λόγους αποτελεί την καλύτερη ασπίδα της Κύπρου και της Ελλάδας απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές που θα έχουν σχέση με τα θέματα ενέργειας».

Μ. Σαρρής: Έξυπνες επιλογές για φυσικό αέριο
ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗλήψης έξυπνων επιλογών και πραγμάτων για το θέμα του φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλης Σαρρής, μιλώντας στο συνέδριο. Θα μπορούσα να πω πολλά για τις εξελίξεις στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, για την εξισορρόπηση δυνάμεων που εμπλέκονται στην Κύπρο, για την κρίση στην Ελλάδα, ανέφερε στην εισαγωγή του. Αλλά «τίποτα απ’ αυτά δεν μετράει αν δεν κάνουμε έξυπνες επιλογές για το φυσικό αέριο γιατί στο τέλος όλα θα είναι ρητορείες και τίποτε άλλο».
Ο κ. Σαρρής με περιγραμματικό τρόπο αναφέρθηκε στα βήματα που μπορούν να γίνουν και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ίδρυσης εθνικής εταιρείας υδρογονανθράκων που θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, άντρες και γυναίκες να μπορούν να εργαστούν για το εθνικό συμφέρον με πραγματιστικό τρόπο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης εθνικού ταμείου για τη διαχείριση πόρων από φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί με το ρόλο των εταιρειών παροχής ενέργειας (ΑΗΚ και ΔΕΗ) που θα κινούνται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και των προκλήσεων. Πρέπει να δημιουργήσουμε εταιρείες, πρόσθεσε, με μετοχικές συνθέσεις που να αποτελούνται από ιδιώτες και τα υπόλοιπα από τράπεζες. Ειδικά για το τελευταίο ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι είμαστε δεσμευμένοι να ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε.

Τι κάνει το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ούζι Λαντάου, διαμήνυσε ότι ο άξονας Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα «μπορεί να παράσχει μια ‘άγκυρα’ σταθερότητας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευρύτερη περιοχή». Ο ίδιος μετέφερε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η «λεκάνη της Μεσογείου» περιλαμβάνει περισσότερα από 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 40% των οποίων αφορά στο Ισραήλ, ενώ απηύθυνε έκκληση στον δυτικό κόσμο «να απαγκιστρωθεί από τις επενδύσεις πετρελαίου». Αναφερόμενος στο μνημόνιο συναντίληψης που έχει υπογραφεί μεταξύ των εταιρειών ηλεκτρισμού Κύπρου και Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα να ποντιστεί στο μέλλον ένα καλώδιο που θα μεταφέρει ηλεκτρισμό στην Κύπρο από το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι μελετάται ένα αντίστοιχο καλώδιο από το Ισραήλ στην Κύπρο, από την Κύπρο στην Κρήτη και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Λαντάου δήλωσε ότι η χώρα του έχει συστήσει ειδική επιτροπή υψηλού επιπέδου, η οποία εξετάζει εναλλακτικές προοπτικές για τη μεταφορά και αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ισραηλινής ΑΟΖ.

Αυτές περιλαμβάνουν: - Μεταφορά του φυσικού αερίου στο Ισραήλ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. - Δημιουργία μονάδας ή μονάδων υγροποίησης σε Ισραήλ ή Κύπρο για τη μεταφορά και διοχέτευσή του στην αγορά με πλοία. - Δημιουργία πλωτής μονάδας ή μονάδων υγροποίησης. - Κατασκευή αγωγού για διοχέτευση του αερίου σε Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στα ευρωπαϊκά δίκτυα. - Μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους του αερίου σε ηλεκτρισμό και μεταφορά του παραγόμενου ηλεκτρικού σε Κύπρο Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Συμμαχία κατά του ακριβού πετρελαίου

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία σχεδιάζουν αποδέσμευση αποθεμάτων για αναχαίτιση υψηλών τιμών
Με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία προτίθεται να ενώσει τις δυνάμεις της η Γαλλία σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το πρόσφατο ράλι των πετρελαϊκών τιμών. Ενα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα και λίγες ημέρες αφότου κύκλοι του Λονδίνου έκαναν λόγο για πιθανή συνεργασία με την Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό, ο Γάλλος υπουργός Ενέργειας, Ερίκ Μπεσόν, δήλωσε χθες ότι το Παρίσι πραγματοποιεί επαφές με ΗΠΑ και Βρετανία για την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων τους.

Επικαλούμενη κύκλους του Γάλλου προέδρου, η εφημερίδα Le Monde έγραψε ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να γίνει «μέσα στις επόμενες εβδομάδες». Ο κ. Μπεσόν αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ζήτησαν συνεργασία με τη Γαλλία, την οποία το Παρίσι «υποδέχθηκε θετικά». Δήλωσε επίσης ότι οι χώρες αναμένουν τα συμπεράσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό της αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στην πετρελαϊκή προσφορά. Σύμφωνα, δε, με τη Γαλλίδα υπουργό Προϋπολογισμού και κυβερνητική εκπρόσωπο, Βαλερί Πεκρές, η χώρα συμμετέχει μαζί με τις άλλες δύο στις διαβουλεύσεις με την ΙΕΑ ώστε να λάβει το «πράσινο φως».

Το ράλι των τιμών προβληματίζει τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα –υποψήφιος για επανεκλογή τον Νοέμβριο– βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης. Στη Γαλλία, το ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει ενημερωθεί για επίσημο αίτημα αποδέσμευσης αποθεμάτων από τις ΗΠΑ, όμως δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δικαιολογείται από τον νόμο.

Πάντως, στις αγορές πετρελαίου φαίνεται ότι η εποχή των τριψήφιων τιμών θεωρείται απλώς παροδική. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, στην αγορά του Λονδίνου το Brent στα συμβόλαια για παράδοση σε 3–5 χρόνια διατίθεται με τη μεγαλύτερη διαφορά τιμής σε σχέση με την τιμή spot. Η τελευταία κινείται σε ρυθμούς ράλι, κερδίζοντας σχεδόν 20 δολάρια από τις αρχές του έτους για να ξεπεράσει προχθές τα 125 δολάρια το βαρέλι, λόγω προβλημάτων στην προσφορά και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας για το Ιράν. Την ίδια περίοδο, το Βrent στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου 2018 έχει κερδίσει μόλις 1 δολάριο, στα 95 δολάρια το βαρέλι. Η διαφορά με την τιμή spot –άνω των 30 δολαρίων– συνιστά ρεκόρ.

Οι τιμές του αργού υποχωρούσαν χθες στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, εν μέσω των επαφών του Παρισιού και μετά τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, βάσει των οποίων τα αποθέματα αργού της χώρας κατέγραψαν αύξηση 7,1 εκατ. βαρελιών την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2010 και υπερδιπλάσια των προβλέψεων. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη υποχώρησε περισσότερο από 2,1%, κοντά στα 105 δολάρια το βαρέλι. Το Βrent έκλεισε στα 123,71 δολάρια, με πτώση 1,5%. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή παραμένει ενισχυμένη περισσότερο από 15% για το τρέχον τρίμηνο, προδιαγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 14 ετών. Στη Νέα Υόρκη, η άνοδος της τιμής είναι της τάξης του 6,3% το ίδιο διάστημα.
Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρ των πυρηνικών του Ιράν η Τουρκία

Ο Αχμαντινετζάντ «χαιρέτισε την ξεκάθαρη και ειλικρινή θέση της Τουρκίας όσον αφορά το ιρανικό, πυρηνικό ζήτημα».
Η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση του Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια συνάντησής του με τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπως αναφέρει ο ιστότοπος της ιρανικής προεδρίας.

«Η κυβέρνηση και ο λαός της Τουρκίας πάντα υποστήριζαν ξεκάθαρα τη θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για το πυρηνικό της πρόγραμμα και θα εξακολουθήσουν να ακολουθούν αυτή την πολιτική στο μέλλον», δήλωσε ο Ερντογάν, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη.

Ο Αχμαντινετζάντ «χαιρέτισε την ξεκάθαρη και ειλικρινή θέση της Τουρκίας όσον αφορά το ιρανικό, πυρηνικό ζήτημα», σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Η Τουρκία έχει προτείνει να φιλοξενήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα διεξαχθούν μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αυτή την ημερομηνία, όμως πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον τόπο των συνομιλιών.

«Στη διάρκεια της συνόδου στην Κορέα (για την πυρηνική ασφάλεια) υπήρξαν συζητήσεις με εκείνους (την Ομάδα 5+1) για να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και υπήρξε πρόοδος στο θέμα. Τώρα αναμένουμε την απάντησή τους», επεσήμανε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Ερντογάν.

«Το Ιράν τάσσεται υπέρ της επιλογής της Τουρκίας για να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ομάδα 5+1», σημείωσε από την πλευρά του ο Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί, ο ιρανός αντιπρόεδρος.

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για τις ισραηλινές απειλές εναντίον του Ιράν, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε: «Καμία χώρα δεν έχει το δικαιώματα να απειλεί ή να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση εναντίον μιας άλλης χώρας που επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς».

Σήμερα ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αυστραλία

Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες περί αεροπορικής βάσης για μη επανδρωμένα και ναυτικής για ελλιμενισμό αεροπλανοφόρων.

Τόσο η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, όσο και ο υπουργός Άμυνας Στίβεν Σμιθ, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι αμυντικές σχέσεις της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες διευρύνονται, με τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας, στην περιοχή.

«'Είναι πολύ νωρίς ακόμα» δήλωσαν τόσο η πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Σμιθ, αλλά επιβεβαίωσαν ότι Αμερικανοί σχεδιάζουν να δημιουργήσουν βάση για μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα και ναυτική βάση για ελλιμενισμό αεροπλανοφόρων πλοίων τους στα νησιά Κόκος, δυτικά του Περθ και ελλιμενισμό υποβρυχίων, εξοπλισμένων με πυρηνικές κεφάλες στο Περθ, πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν ενοχλήσει την Κίνα, η οποία πραγματοποιεί τεράστιες εισαγωγές από την Αυστραλία και ουσιαστικά στηρίζει την αυστραλιανή οικονομία. Η κ. Γκίλαρντ δηλώνει πάντως πως οι αμυντικές σχέσεις της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ δεν επηρεάζουν τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός συναντήθηκε πρόσφατα στη Σεούλ τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας Χιου Ζιντάο και όπως είπε «οι συναντήσεις ήταν εγκάρδιες» .

Πάντως η Αυστραλία, αν και αισθάνεται κάποια απειλή από την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας, εντούτοις δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες, αφού η Κίνα στηρίζει, ουσιαστικά, την αυστραλιανή οικονομία και όπως δήλωσε ο Θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν, το 2016 «θα είναι η πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως» .

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου θεωρού τη ναυτική βάση «HMAS Stirling» νότια του Περθ, «απόλυτα αναγκαία» βάση για τον ανεφοδιασμό, τον οπλισμό και επισκευές αμερικανικών πολεμικών πλοίων επιφάνειας και υποβρυχίων που περιπολούν τον Ινδικό Ωκεανό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο γραμματέας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θα επισκεφθεί σύντομα τη συγκεκριμένη βάση αλλά και τις βάσεις στο Ντάργουιν για επιτόπια πραγματογνωμοσύνη.

Η εφημερίδα Washington Post σε σχετικό δημοσίευμά της αφήνει να εννοηθεί, ότι η Αυστραλία, μάλλον, επιδίωξε τη διεύρυνση των αμυντικών σχέσεων με την Αμερική. Ο γραμματέας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε στην εφημερίδα, ότι «οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πάντα για ό,τι κάνει ή για ό,τι θέλει να κάνει η Αυστραλία», δήλωση που ενισχύει την εικοτολογία για αυστραλιανή επιδίωξη διευρυμένων αμυντικών σχέσεων με τον Λευκό Οίκο. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Αυστραλίας - ΗΠΑ συζητούνται εμπιστευτικά τον τελευταίο χρόνο.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, επιβεβαίωσε, από τη Σεούλ, τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς για τη δημιουργία βάσης κατασκοπευτικών αεροπλάνων στα νησιά Κόκος, αλλά συμπλήρωσε, ότι «δεν έχει σημειωθεί πρόοδος» επί του θέματος. Χθες και ο υπουργός Άμυνας, Στίβεν Σμιθ, σχολίασε, ότι «βιάζονται, όσοι μιλούν για τα νησιά Κόκος, διότι οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά χρειάζονται αναβάθμιση» .

Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι η ενίσχυση της παρουσίας τους στον Ινδικό Ωκεανό, στοχεύει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια σε περιοχές που πλήττονται από σεισμούς ή τσουνάμι και απορρίπτουν σχόλια αμυντικών αναλυτών, ότι η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία είναι η απάντηση της Ουάσιγκτον στην κινεζική απειλή.

Πάντως, εντός των ημερών αναμένονται στο Ντάργουιν οι πρώτοι 250 Αμερικανοί στρατιώτες της δύναμης που θα εγκατασταθεί στη Βόρεια Αυστραλία.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Έναρξη της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη

Η Συρία το βασικό θέμα της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται στη Βαγδάτη.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συναντήθηκε σήμερα στη Βαγδάτη με Άραβες ηγέτες για να συζητήσει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία, την ίδια ώρα που τα στρατεύματα του προέδρου Ασαντ συνεχίζουν τις αιματηρές επιχειρήσεις καταστολής εναντίον πόλεων σε όλη τη Συρία.

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Ιράκ συμφώνησαν στο σχέδιο έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Αναν το οποίο ζητεί την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου, όμως παρέμειναν διχασμένοι στο πως θα αντιμετωπίσουν τις βιαιότητες, χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος θρησκευτικών εντάσεων.

Η Συρία έχει αποδεχτεί την πρόταση Άναν, αλλά απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία της συνόδου και τονίζει πως θα έχει επαφές μόνο με μεμονωμένα αραβικά κράτη, περιπλέκοντας τις προσπάθειες εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό της βίας και της αιματοχυσίας», τόνισε ο Μπαν αναφερόμενος στην αποδοχή από τη Συρία του σχεδίου Αναν.

«Καλώ τον πρόεδρο Ασαντ να τηρήσει χωρίς καθυστέρηση τις δεσμεύσεις αυτές», πρόσθεσε ο Μπαν, λίγο πριν από την άφιξη του στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Η σημερινή σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου είναι η πρώτη που πραγματοποιείται εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια στη Βαγδάτη.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι δρακόντεια με περισσότερους από 100.000 αστυνομικούς και στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα κτίρια που πραγματοποιείται η σύνοδος, ενώ από χθες Τετάρτη δεν λειτουργεί ένα μεγάλο τμήμα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Είκοσι ένας ηγέτες θα πάρουν μέρος στη σύνοδο, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπεσίρ, αν και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο τυνήσιος ομόλογός του Μονσέφ Μαρζούκι, ο Μαχμούντ Αμπάς και ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουσταφά Αμπντελαζίζ.

Όμως η πλέον αναμενόμενη παρουσία είναι αυτή του εμίρη του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, είκοσι χρόνια μετά την εισβολή των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσέιν στη χώρα του.

Εκτός από τη Συρία, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου θα αναφέρονται το Παλαιστινιακό, η Σομαλία και τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Η "ευελιξία" έρχεται και στην Ανατολική Μεσόγειο

Του Κώστα Ράπτη

O Ειδικός Απεσταλμένος της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Richard Morningstar ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τον Σταύρο Δήμα, είναι ένα στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας, που αποκλειστικό έργο του έχει την ακύρωση του «ενεργειακού χαρτιού» της Μόσχας ως εργαλείου προβολής ισχύος. Ωστόσο, το περιβάλλον στο οποίο καλείται να κινηθεί έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες πολύ πιο σύνθετο, όπως εκών άκων ομολόγησε ο ίδιος ο ανώτατος πολιτικός του προϊστάμενος.

Το εικονογραφεί αυτό χαρακτηριστικά, η «γκάφα» του Barack Obama να διαμηνύσει ενώπιον ανοιχτών μικροφώνων προς τον Dmitri Medvedev (και δι’ αυτού προς τον επανακάμπτοντα στην ρωσική προεδρία Vladimir Putin) κατά την συνάντησή τους στη Σεούλ ότι χρειάζεται «περισσότερο χώρο», ώστε μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου να αντιμετωπίσει με «ευελιξία» ακανθώδη θέματα, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα που τόσον εκνευρισμό προκαλεί στη Μόσχα.

Η «επανεκκίνηση» των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, που φαινόταν να έχει εκφυλισθεί σε κενό ρητορικό σχήμα, παραμένει ζωντανή, είναι το μήνυμα του Obama, ο οποίος αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις σε όλη τη ζώνη από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Κεντρική Ασία είναι υποχρεωμένος να ποντάρει στον ρωσικό «πραγματισμό», γνωρίζοντας άλλωστε ότι και η Μόσχα δεν αισθάνεται διόλου άνετα με μιαν όλο και στενότερη πρόσδεση στο Πεκίνο.

Ήδη η «επανεκκίνηση της επανεκκίνησης» σηματοδοτήθηκε διακριτικά με την προσφορά από τη Ρωσία στις ΗΠΑ της αεροπορικής βάσης του Ουλιάνοφσκ για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, καθώς η Μόσχα, ως έχουσα ιδίαν πείρα, δεν επιθυμεί τη διατήρηση ασαφειών και εκκρεμοτήτων στην περιοχή.

Αλλά το πνεύμα της «ευελιξίας» αναγκαστικά θα μεταφερθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί κανείς να δεί ότι στα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση Δήμα-Morningstar (συμμετοχή της Ελλάδας στο εμπάργκο, εναλλακτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Ρωσία προς την Ευρώπη, ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο) η Ρωσία κατέστησε ορατή την παρουσία της τα τελευταία 24ωρα με πολλούς τρόπους.

Για την αγορά από τα ΕΛΠΕ ρωσικού αργού των Ουραλίων μέσω της εταιρείας Vitol, ώστε να περιορισθεί η ελληνική εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο, κάνει λόγο σε τηλεγράφημά του τη Δευτέρα το πρακτορείο Reuters. Την ίδια ώρα ο Putin εκδηλώνει την επιθυμία να πραγματοποιήσει το δεύτερο (μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της G8 στις 20 Μαϊου) ταξίδι του ως πρόεδρος στο Ισραήλ. Παράλληλα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η νεοσύστατη, εδρεύουσα στην Ελβετία, θυγατρική της Gazprom Marketing and Trading υπέγραψε Letter of intent με την Delek Group που εξορύσσει τα κοιτάσματα Τamar και Dalit στα ανοιχτά του Ισραήλ για τη συμμετοχή του ρωσικού κολοσσού στην μεταφορά 2-3 εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Richard Morningstar θα πρέπει να υπερβεί εαυτόν σε «ευελιξία» αν θέλει να παραμείνει αποτελεσματικός.


Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Προσκαλείστε στην επιστημονική συζήτηση με θέμα:

Οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές
ανακατατάξεις στο τρίγωνο
Κύπρος - Τουρκία - Ισραήλ


Ομιλητές

Μάριος Ευρυβιάδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Παρασκευή, 6 Απριλίου, 7: 15 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μέσα Γειτονιάς
Λεμεσός

Πληροφορίες: 25360381, 99425594


Διαβάστε περισσότερα...

Υπό δοκιμασία η παραμονή της Ελλάδας στη Σένγκεν

Τρία κέντρα για λαθρομετανάστες στην Αττική
Το πρώτο θετικό βήμα, κρίσιμο για τη χωροθέτηση κέντρων «κλειστής φιλοξενίας» παράνομων μεταναστών στις δέκα περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, έγινε χθες από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία αποφάσισε τη συγκρότηση τριών τέτοιων κέντρων εντός των ορίων της. Η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς εκφράζεται αισιοδοξία ότι το παράδειγμα της Αττικής θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πάντως, εν αναμονή των αποφάσεων αυτών, ΕΛ.ΑΣ. και υπ. Εθνικής Αμυνας καταρτίζουν λίστα με εγκαταστάσεις που μπορούν να παραχωρηθούν για τον σκοπό αυτό. Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα σύννεφα για το μέλλον της Ελλάδας στη Ζώνη Σένγκεν. Η ομάδα αξιολόγησης της Ε.Ε. αναμένεται τον Ιούνιο και μέχρι τότε αστυνομία και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλούνται να έχουν αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που έχουν αποτυπώσει τα όργανα της Ε.Ε. Μόλις χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε εκ νέου τον αποκλεισμό από τη Ζώνη Σένγκεν «μιας χώρας που δεν σέβεται τους κανόνες». «Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή του Εβρου», παρατηρεί η Κομισιόν και προτείνει την κατασκευή νέων χώρων κράτησης ιδίως στον Εβρο. Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση 20% των αιτουμένων άσυλο

Σε 44 ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης αναζήτησαν μια Γη της Επαγγελίας 441.300 άνθρωποι το 2011
Ετος φυγής και αναζήτησης μιας Γης της Επαγγελίας ήταν και το 2011, στη διάρκεια του οποίου ο αριθμός των ατόμων που ζήτησαν άσυλο σε 44 ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης αυξήθηκε κατά 20% και ανήλθε σε 441.300 ανθρώπους έναντι 368.000 το 2010, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη. Η Αραβική Ανοιξη είναι η κυρίως υπεύθυνη για τη σημαντική αυτή αύξηση, αν και την πρωτιά διατήρησαν οι Αφγανοί με 35.700 αιτήσεις – αύξηση κατά 35%. Ακολουθούν με 24.400 οι Κινέζοι -οι μισοί από αυτούς κατέφυγαν στις ΗΠΑ- και οι Ιρακινοί με 23.500 αιτήσεις και αύξηση 14%. Οι Ιρακινοί, όπως και οι Αφγανοί, επιλέγουν κατά κύριο λόγο ως προορισμό τη Γερμανία και την Τουρκία.

Ο παράγοντας όμως που άλλαξε τους αριθμούς είναι οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, την Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Συρία και τη Λιβύη, ενώ μερίδιο στην προσφυγιά έχει και η Ακτή του Ελεφαντοστού.

Ο αριθμός των αιτουμένων άσυλο υστερεί έναντι εκείνου του 2003, όταν είχαν καταγραφεί 505.000 αιτήσεις. Είναι μικρότερος και συγκριτικά με τους 462.856 Σομαλούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους και ζουν στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων του κόσμου, το συγκρότημα του Νταντάαμπ, στη βορειοανατολική Κένυα, όπως σημείωσε ο ύπατος αρμοστής για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η αύξηση των ποσοστών κατά το 2011 πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πολλές παραμένουν οι εστίες ανάφλεξης και τα αποτελέσματα της Αραβικής Ανοιξης δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί.

Πιο αναλυτικά, η αναταραχή στη δυτική Αφρική και τον αραβικό κόσμο αντικατοπτρίζεται στις κατά 16.700 επιπλέον αιτήσεις σε σχέση με το 2010. Σε περιφερειακό επίπεδο οι περισσότερες αιτήσεις καταγράφηκαν στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου ο σημαντικός όγκος των προσφύγων κατέφυγε στη Μάλτα ή την Ιταλία, προερχόμενος από τη βόρεια ή την υπό τη Σαχάρα Αφρική. Η Ευρώπη παραμένει ο κατ’ εξοχήν τόπος προτίμησης, καθώς σε σύνολο 38 χωρών καταγράφηκαν 327.200 αιτήσεις ασύλου, αριθμός αυξημένος κατά 19% έναντι του 2010. Στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σημειώθηκε με 277.000 αιτήσεις αύξηση κατά 15%. Αύξηση των αιτήσεων για τέταρτη συνεχή φορά και κατά 8% καταγράφηκε στη Γαλλία με 51.900 αιτήσεις, κυρίως από Αρμενία, Ακτή του Ελεφαντοστού και Ρωσία.

Στη Γερμανία η αύξηση αγγίζει το 11% με 45.700 αιτήσεις. Στην Ιταλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη έως τώρα αύξηση κατά 240% με 34.000 αιτήσεις ασύλου. Οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να αλλάξουν, διότι συνεχίζεται η καταγραφή για το 2011.

Οι ΗΠΑ, με 74.000 επιπλέον αιτήσεις και 33%, κρατούν τα πρωτεία. Το 50% των αιτουμένων άσυλο προέρχεται από την Κίνα, το Μεξικό και το Σαλβαδόρ. Ομως, μολονότι το 2011 καταγράφηκε στη βόρεια Αμερική η μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας, δεν υπερέβη τον αριθμό των 150.000 αιτήσεων το 2001 στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου πέρυσι σημειώθηκε αύξηση 9% με 25.300 αιτήσεις.

Μοναδική εξαίρεση στον δυτικό κόσμο, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, όπου οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 9%.

Παράλληλα με την έκθεση περί ασύλου της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, έγινε γνωστό ότι η γαλλική Δικαιοσύνη ακύρωσε χθες απόφαση του Γραφείου για την Προστασία Προσφύγων και Απάτριδων, βάσει της οποίας η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο εντάσσονται στις ασφαλείς χώρες προέλευσης με δημοκρατικό πολίτευμα. Οι πολίτες των χωρών αυτών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση πολιτικού ασύλου.
Διαβάστε περισσότερα...

Ρωσικό πετρέλαιο εισάγει η Ελλάδα, αντικαθιστώντας το ιρανικό

Πετρέλαιο από τη Ρωσία αγοράζει η Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ιρανικό πετρέλαιο, εν όψει του εμπάργκο.Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο traders της αγοράς, τα Ελληνικά Πετρέλαια αγόρασαν ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου από την Vitol.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε στραφεί στο ιρανικό πετρέλαιο πέρυσι, παρά τις πιέσεις από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να διακόψει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν, καθώς η Δύση ενέτεινε τις πιέσεις προς την Τεχεράνη, για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος.

Για κάποιους από τους μήνες του 2011, τουλάχιστον το ένα δεύτερο των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου ήταν από το Ιράν, καθώς άλλοι προμηθευτές έκλειναν την πόρτα στην Ελλάδα και οι τράπεζες αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν τις αγορές, υπό το φόβο μιας χρεοκοπίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ήττα της Τουρκίας στην ΕΕ

Ανατράπηκαν τελικά παρασκηνιακές μεθοδεύσεις φιλοτουρκικών κύκλων για να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο της έκθεσης για την ελευθερία των γυναικών στην Τουρκία, αναφορές για άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων (κεφ. 23, 24, 19), ενώ η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και της Κύπρου, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ευρωβουλευτού του ΔΗΚΟ Αντιγόνης Παπαδοπούλου,

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, στην έκθεση που ψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν υιοθετήθηκαν οι συγκεκριμένες αναφορές, οι οποίες θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα και τους στόχους της Τουρκίας.Η Ευρωβουλευτής Παπαδοπούλου κατέθεσε τροπολογίες επί της έκθεσης, εκ των οποίων πολλές στηρίχθηκαν και από άλλες πολιτικές ομάδες.

Μεταξύ των τροπολογιών της που υπερψηφίστηκαν και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο της Εκθεσης, που ετοίμασε η τουρκικής καταγωγής Ολλανδή Ευρωβουλευτής Emine Bozkurt, εξαιρετικής πολιτικής σημασίας, είναι αυτές που αναφέρονται στις συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας, ως υποψήφιας χώρας, αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, να εφαρμόσει το πρόσθετο Πρωτόκολλο που δεν υλοποιείται για έκτο συνεχές έτος, να εντείνει τις προσπάθειές της για συνολικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μετατραπεί σε μία πραγματικά πλουραλιστική δημοκρατία που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, επιδεικνύοντας αμοιβαίο σεβασμό στο σύνολο των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Έκθεση έχουν, επίσης, συμπεριληφθεί αρκετές τροπολογίες της κ. Παπαδοπούλου, που αφορούν την ανάγκη για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την καταστολή των εγκλημάτων τιμής, της κάθε μορφής βίας, του αναλφαβητισμού και της φτώχειας που μαστίζουν εκατομμύρια γυναίκες στην ενδοχώρα.

Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις νομικές και πολιτικές της υποχρεώσεις όπως αυτές προκύπτουν από τις αποφάσεις της ΕΕ, του κοινοτικού κεκτημένου και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, εάν θέλει να διευκολυνθεί το άνοιγμα του κεφαλαίου 23 που αναφέρεται στη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με τροπολογία της Ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους, που έγινε δεκτή στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ με βάση τη σχετική τροπολογία ''η εκπλήρωση των νομικών καιν πολιτικών υποχρεώσεων από την Τουρκία όπως αυτές προκύπτουν από τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και από το κοινοτικό κεκτημένο μπορεί να διευκολύνει το άνοιγμα του κεφαλαίου 23 που αφορά στη δικαιοσύνη και στα θεμελιώδη δικαιώματα''.

Η τροπολογία έγινε δεκτή στην έκθεση της Ολλανδής Ευρωβουλευτή Εμινέ Μποζκούρτ που αναφέρεται ''Στην προοπτική της γυναίκας στην Τουρκία για το 2020''.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη Ερντογάν στην Τεχεράνη


Δημοσίευση : 28 Mαρτίου 2012

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν στην Τεχεράνη για συνομιλίες για τα πυρηνικά και τη Συρία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας για να συζητήσει για τις διμερείς σχέσεις, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις στη Συρία, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί υποδέχτηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο.

Ο Ερντογάν συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Τούρκος επίσημος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί και θα εξεταστούν θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην περιοχή, κυρίως η Συρία. Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στο Ιράν.

Η Τουρκία που ενίσχυσε τις οικονομικές και εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, είναι αντίθετη στις νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν πετρελαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν, το οποίο επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ιατρική χρήση. Η Τουρκία ωστόσο που διατηρεί καλές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία δηλώνει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού και όχι με την επιβολή κυρώσεων.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πως δεσμεύεται από τις κυρώσεις που ελήφθησαν μονομερώς η ομαδικά αλλά μόνο από αυτές που επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Άγκυρα εισάγει το πετρέλαιό της από διάφορες χώρες κυρίως από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο η βασική πηγή εφοδιασμού παραμένει το Ιράν που καλύπτει το 30% των αναγκών της χώρας σε πετρέλαιο.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες νεκροί από φυλετικές συγκρούσεις στη Λιβύη

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών στην πόλη Σέμπχα στη νότια Λιβύη, όπως δήλωσε ένας γιατρός τοπικού νοσοκομείου.

«Σήμερα ο απολογισμός είναι 15 νεκροί και 63 τραυματίες», δήλωσε ο Αμπντελραχμάν Αρίς προσθέτοντας ότι οι 16 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και ακόμη 60 είχαν τραυματιστεί χθες Δευτέρα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ πρώην μαχητών από τη Σέμπχα και μελών της φυλής Τόμπου ξέσπασαν την Κυριακή όταν ένας άνδρας από τη Σέμπχα σκοτώθηκε στη διάρκεια ενός καυγά για ένα αυτοκίνητο. Κατά ορισμένες πηγές, συνολικά οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει πάνω από 50 ζωές.

Στο μεταξύ ο Ίσα Αμπντελματζίντ Μανσούρ, ηγέτης της φυλής Τόμπου, κατήγγειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα σχέδιο «εθνοκάθαρσης» που έχει στόχο τη φυλή του, ενώ απείλησε ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους στη νότια Λιβύη.

«Ανακοινώνουμε ότι το Μέτωπο των Τόμπου για τη Σωτηρία της Λιβύης αναλαμβάνει ξανά δράση για να προστατεύσει τους Τόμπου από την εθνοκάθαρση και αν αυτό συμβεί θα ζητήσουμε διεθνή επέμβαση και θα εργαστούμε για τη δημιουργία ενός κράτους όπως το Νότιο Σουδάν», δήλωσε ο Μανσούρ.

Ο Μανσούρ, πρώην αντίπαλος του Μουάμαρ Καντάφι, είχε ανακοινώσει τη διάλυση του κινήματός του μετά την πτώση του καθεστώτος του εκλιπόντα ηγέτη τον Αύγουστο 2011. «Απεδείχθη ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και το καθεστώς του Καντάφι δεν διαφέρουν. Το Συμβούλιο έχει ένα πρόγραμμα για την εξόντωσή μας», κατήγγειλε ο Μανσούρ, η φυλή του οποίου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι.

Οι Τόμπου – μία φυλή με σκούρο δέρμα που ζει στη Λιβύη, αλλά και στο βόρειο Τσαντ και τον Νίγηρα – έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι επιθυμούν να αποσχιστούν. Η φυλή αυτή εμπλέκεται από τον Φεβρουάριο σε αιματηρές συγκρούσεις με άλλες φυλές στα νότια της Λιβύης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ Διαβάστε περισσότερα...

Τα έξι σημεία του σχεδίου Άναν για τη Συρία

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν έχει καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα αυτή. Το σχέδιο έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Άχμαντ Φάουζι, εκπροσώπου του Άναν, έχει γίνει δεκτό από τη συριακή κυβέρνηση.

Το σχέδιο αποτελείται από έξι σημεία, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας:

1. Δέσμευση για συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο σε μία πολιτική διαδικασία στην οποία θα λάβουν μέρος όλες οι πλευρές και της οποίας θα ηγείται η Συρία, με στόχο να εκπληρωθούν οι νόμιμες προσδοκίες και ανησυχίες του συριακού λαού.

2. Δέσμευση να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να επιτευχθεί άμεσα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κατάπαυση της ένοπλης βίας σε όλες της τις μορφές και από όλες τις πλευρές, με στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και να σταθεροποιηθεί η χώρα.

3. Διασφάλιση της έγκαιρης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις και αποδοχή και εφαρμογή μιας δίωρης καθημερινής διακοπής (των συγκρούσεων) για ανθρωπιστικούς λόγους.

4. Εντατικοποίηση και διεύρυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης όσων κρατούνται αυθαίρετα, περιλαμβανομένων κυρίως όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και των ανθρώπων που έχουν εμπλακεί σε ειρηνικές πολιτικές δραστηριότητες.

5. Διασφάλιση της ελευθερίας μετακίνησης σε όλη τη χώρα για τους δημοσιογράφους και υιοθέτηση μίας πολιτικής παροχής αδειών εισόδου στη χώρα που να μην κάνει διακρίσεις.

6. Σεβασμός της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και του δικαιώματος σε ειρηνικές διαδηλώσεις, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο.

Τη Δευτέρα η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη Συρία τη Δευτέρα στις 17:00 ώρα Ελλάδας, πιθανώς με τηλεδιάσκεψη, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκράντ.

Η Συρία έστειλε επιστολή στον κ. Άναν λέγοντας ότι αποδέχεται την αποτελούμενη από έξι σημεία ειρηνευτική του πρόταση με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης, η οποία διαρκεί πλέον ένα χρόνο και έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, αναφέρει εκπρόσωπος του Άναν σε ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 9.000 νεκροί

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τη βίαιη καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που διαρκεί ένα χρόνο. «Αξιόπιστες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της εξέγερσης ένα χρόνο πριν σε περισσότερους από 9.000», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ρόμπερτ Σέρι, ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για 9.734 νεκρούς, από τους οποίους οι 7.056 άμαχοι και οι 2.678 στρατιώτες. Σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΟΗΕ ο απολογισμός των νεκρών ήταν περίπου 8.000.

Ο Σέρι αναφέρθηκε επίσης και στην ανακοίνωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, σύμφωνα με την οποία η συριακή κυβέρνηση δέχθηκε το σχέδιο έξι σημείων για την επίλυση της κρίσης.

«Τώρα η συριακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει άμεσα βήματα για να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να αποδείξει στον συριακό λαό ότι είναι έτοιμη για τερματισμό της βίας και για μια πολιτική διαδικασία, ζητήματα για τα οποία (ο Άναν) θα ζητήσει τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Σέρι. Από την πλευρά του ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό το μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Συμβούλιο ελπίζει σύντομα να ενημερωθεί από τον Άναν για την αποδοχή του σχεδίου από τη Συρία.

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρεσβευτής στη Δαμασκό Ρόμπερτ Φορντ δήλωσε ότι το καθεστώς του Άσαντ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιώντας βασανιστήρια, και ότι αυτές οι πρακτικές ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Στη διάρκεια συνεδρίασης του αμερικανικού Κογκρέσου για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, ο Φορντ εκτίμησε ότι ο Άσαντ «ενδιαφέρεται πολύ λίγο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όμως πρόσθεσε ότι τάσσεται κατά μιας περαιτέρω στρατικοποίησης της σύγκρουσης.

Όσον αφορά την αποδοχή του σχεδίου του Άναν από τη συριακή κυβέρνηση ο Φορντ σχολίασε: «Θα δούμε τώρα τις επόμενες ημέρες τι ακριβώς είπε ο Άσαντ». «Αυτό που πρέπει να σας πω βάσει της εμπειρίας μου με εκείνον είναι ότι θα θέλετε να δείτε (να κάνει) βήματα και να μην βασιστείτε απλώς στα λόγια του», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 6 Φεβρουαρίου ότι θα κλείσουν την πρεσβεία τους στη Συρία εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στη χώρα, όμως ο Φορντ παραμένει πρεσβευτής των ΗΠΑ και εργάζεται από την Ουάσινγκτον.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ μαγνητικού πεδίου

Σπάζοντας το φράγμα των 100 «Τέσλα».

Αμερικανοί επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος δημιούργησαν το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο που έχει ποτέ επιτευχθεί. Το πεδίο, που ξεπέρασε τα 100 Τέσλα, συγκεκριμένα φθάνοντας τα 100,75 Τέσλα, σημειώνοντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, είναι περίπου δύο εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το μαγνητικό πεδίο της ίδιας της Γης και δεκάδες φορές ισχυρότερο από το πεδίο που επιτυγχάνεται σε μια ιατρική μαγνητική τομογραφία.

Το εργαστήριο του Λος Άλαμος, που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, εδώ και μια δεκαετία περίπου κάνει πειράματα με πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία. Έχουν επιτευχθεί μεγαλύτερα μαγνητικά πεδία και σ’ άλλες εγκαταστάσεις, αλλά οι μαγνήτες που τα δημιουργούν, καταστρέφονται κατά τη διαδικασία. Αντίθετα, το όριο των 100 Τέσλα ξεπεράσθηκε στο Λος Άλαμος με μη καταστροφικό και συνεχόμενο τρόπο.

Το νέο ρεκόρ, με τη βοήθεια μιας τεράστιας γεννήτριας 1.200 megajoule, επιτεύχθηκε στο πλαίσιο έξι ξεχωριστών επιστημονικών πειραμάτων που έγιναν στις συγκεκριμένες αμερικανικές ερευνητικές εγκαταστάσεις για λογαριασμό οκτώ διαφορετικών πανεπιστημίων (Ράτγκερς, Κέμπριτζ, Οξφόρδης, ENSICAEN Γαλλίας, ΜακΜάστερ, Πουέρτο Ρίκο, Μινεσότα και Βρετανικής Κολομβίας).

Το προηγούμενο ρεκόρ μαγνητικού πεδίου από μη καταστροφικό μαγνήτη είχε επιτευχθεί πέρυσι τον Αύγουστο πάλι στο Λος Άλαμος και ήταν 97,4 Τέσλα.

Η δυνατότητα δημιουργίας (με μη καταστροφικό τρόπο) παλμών πολύ μεγάλων μαγνητικών πεδίων, αποτελεί για τους ερευνητές ένα πολύτιμο εργαλείο που τους επιτρέπει να μελετούν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ζητημάτων, όπως ο τρόπος συμπεριφοράς διαφόρων υλικών υπό την επίδραση τόσο ισχυρών μαγνητικών πεδίων, η κβαντική συμπεριφορά των στερεών, η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου της υπεραγωγιμότητας κ.α.

Ο σούπερ-μαγνήτης θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε νανοκλίμακα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Ηγέτες χωρών της Δ. Αφρικής θα πιέσουν τους πραξικοπηματίες του Μαλί να παραδώσουν την εξουσία

Πολλοί ηγέτες χωρών της Δυτικής Αφρικής θα επισκεφθούν το Μαλί εντός των προσεχών 48 ωρών για να ζητήσουν από τους πραξικοπηματίες να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς, ανακοίνωσε απόψε η περιφερειακή Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS).

Την απόφαση αυτή έλαβε η ECOWAS κατά την έκτακτη διάσκεψή της στο Αμπιτζάν.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά ο οποίος θα συνοδεύεται από τους ομολόγους του, του Μπενίν, της Μπουρκίνα Φάσο, του Νίγηρα, της Νιγηρίας και της Λιβερίας.

Οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι από αύριο Τετάρτη θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της χώρας και ότι αίρεται άμεσα η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στις 22 Μαρτίου, μετά την ανατροπή του προέδρου Αμαντού Τουμάνι Τουρέ.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Δεκαπέντε αστυνομικοί νεκροί σε επίθεση μαοϊστών ανταρτών στην Ινδία

Νάρκη που είχαν τοποθετήσει μαοϊστές αντάρτες εξερράγη σήμερα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 αστυνομικοί και να τραυματιστούν περισσότεροι από δέκα, στο κρατίδιο Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας, μετέδωσαν πολλά ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Πρόκειται για μια από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει εδώ και αρκετά χρόνια οι μαοϊστές αντάρτες, οι οποίοι μάχονται εδώ και δεκαετίες για τους χωρικούς που δεν έχουν γη και επίσης εναντίον των βιαιοτήτων της αστυνομίας και της διαφθοράς.

Η νάρκη εξερράγη κατά τη διέλευση οχήματος που μετέφερε τους αστυνομικούς στην περιοχή Γκαντσιρόλι, προπύργιο των μαοϊστών ανταρτών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ Διαβάστε περισσότερα...

Αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του ο στρατηγός Μπασμπούγ

Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας ως «κωμικές» .

Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες για τρομοκρατία που αντιμετωπίζει, τις οποίες χαρακτήρισε «κωμικές» και ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεσή του από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπασμπούγ, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν τρέφει κανέναν σεβασμό απέναντι στο κατηγορητήριο και ότι οι εις βάρος του κατηγορίες στρέφονται κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και συνιστούν σοβαρή προσβολή προς το κράτος.

«Θεωρώ αδικία προς τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τον βαθμό που έχω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου ενώπιόν σας. Επομένως δεν θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις», είπε ο Μπασμπούγ ενώ περίπου 40 παρευρισκόμενοι στην αίθουσα του δικαστηρίου τον χειροκροτούσαν.

Ο Μπασμπούγ, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων από το 2008 ως το 2010, κατηγορείται ότι ήταν επικεφαλής ενός μυστικού δικτύου με την ονομασία «Εργκενεκόν», το οποίο φέρεται ότι βρισκόταν πίσω από μια σειρά αναπόδεικτων μέχρι σήμερα συνωμοσιών κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δίκη ενός ανώτατου αξιωματούχου του στρατού θεωρούνταν αδιανόητη προτού ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αναλάβει τον έλεγχο του στρατού ο οποίος κυριαρχούσε στην Τουρκία επί δεκαετίες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκε ραγδαία η στήριξη των Αμερικανών προς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν



Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Ν.Υ Τimes και του CBS News.

Η στήριξη των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μειώθηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Τimes και του CBS News που δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων- δηλαδή το 69%-απάντησαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ποσοστό μεγαλύτερο από το 53% που ήταν τον Νοέμβριο και το υψηλότερο από τότε που η δημοσκόπηση των New York Τimes/CBS News με το ίδιο ερώτημα ξεκίνησε το 2009, μετέδωσε το CBS.

Το 68% απάντησε ότι ο πόλεμος πηγαίνει «κάπως άσχημα» ή «πολύ άσχημα» σε σύγκριση με 42% που είχαν την ίδια άποψη τον Νοέμβριο του 2011, αναφέρει δημοσίευμα των New York Τimes.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης των Τimes/CBS News συνάδουν με εκείνα από άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μείωση στο ποσοστό εκείνων οι οποίοι στηρίζουν τον πόλεμο.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από την δολοφονία 17 Αφγανών πολιτών για την οποία κατηγορείται ένας Αμερικανός στρατιώτης, τα επεισόδια βίας που ξέσπασαν μετά την βεβήλωση Κορανίων από τα αμερικανικά στρατεύματα τον περασμένο μήνα και τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών από επιθέσεις των Αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η αρνητική άποψη για τον πόλεμο εμφανίζεται αυξημένη ανάμεσα τόσο σε Δημοκρατικούς όσο και σε Ρεπουμπλικανούς.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να παραδώσει τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις μέχρι το τέλος του 2014. Το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσυρθούν νωρίτερα απ΄ό,τι είναι προγραμματισμένο. Το 33% απάντησαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να τηρήσει το παρόν χρονοδιάγραμμα και το 3% ότι θα πρέπει να αποσυρθούν τώρα.

Το 17% απάντησαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν για όσο καιρό χρειάζεται προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 996 ενηλίκων τηλεφωνικώς από τις 21 ως τις 25 Μαρτίου και έχει περιθώριο σφάλματος συν/πλην τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ Διαβάστε περισσότερα...

Ομπάμα: «Η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τα μέτρα που θα αποφασίσουμε εδώ»

Δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στη Σεούλ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τα μέτρα που θα αποφασισθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στη Σεούλ, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι 53 χωρών.

«Η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τα μέτρα που θα αποφασίσουμε εδώ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ολομέλειας της συνόδου αυτής που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και είναι αφιερωμένη στην διασφάλιση των πυρηνικών υλικών ώστε να μην περιέλθουν στον έλεγχο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί από την πρώτη σύνοδο στην Ουάσινγκτον το 2010, αναφερόμενος στην εξασφάλιση των πυρηνικών σταθμών και στην εξουδετέρωση ή την διασφάλιση των επικίνδυνων πυρηνικών υλικών.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι η απειλή παραμένει. Υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι άνθρωποι που αναζητούν τα επικίνδυνα αυτά υλικά, ορισμένα από τα οποία συνεχίζουν να είναι ευάλωτα σε πολλά σημεία», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου της τελικής διακήρυξης της συνόδου, θα απευθυνθεί έκκληση για «ενισχυμένη διεθνή συνεργασία» κατά του κινδύνου της πυρηνικής τρομοκρατίας, μίας από τις «μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια» .

Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν σήμερα το βράδυ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στις παρατηρήσεις που έκανε χθες σε ιδιωτική συνομιλία του χθες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία καταγράφηκε από ανοικτά δημοσιογραφικά μικρόφωνα, επαναλαμβάνοντας ότι η συγκυρία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και η μεταβίβαση της προεδρίας στη Ρωσία δεν είναι κατάλληλη για την καταγραφή προόδου στον τομέα των ελέγχου των εξοπλισμών και για τη συζήτηση θεμάτων όπων η αντιπυραυλική άμυνα.

«Η σημερινή συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους συζητήσεις. Θεωρώ ότι θα είναι καταλληλότερη το 2013», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Σεούλ για την πυρηνική ασφάλεια, επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο της ιδιωτικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας και την οποία έσπευσαν να εκμεταλλευθούν οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη διαδρομή προς τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Διαβάστε περισσότερα...

Ισραηλινοί καταδρομείς πραγματοποιούν μυστικές επιδρομές στο Ιράν

Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί μυστικές επιδρομές στο Ιράν σε αναζήτηση αποδείξεων για το σχεδιασμό του πυρηνικού όπλου, γράφει η βρετανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εντύπου, για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται η μόνιμη βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν. Στις επιχειρήσεις αυτές χρησιμοποιείται υπερσύγχρονος εξοπλισμός για την ανίχνευση στοιχείων σχετικά με τη ραδιολογική κατάσταση και τις δοκιμές εκρηκτικών μηχανισμών. Τον τελευταίο καιρό η ισραηλινή κατασκοπεία ιδιαίτερη προσοχή απέδιδε στη στρατιωτική εγκατάσταση στο Πάρτσιν.
Οι «Σάντεϊ Τάιμς» γράφουν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσιγκτον του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο τελευταίος παρουσίασε «νέα στοιχεία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μέρος των οποίων είχαν εξασφαλιστεί κατά τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων στο ιρανικό έδαφος».
http://greek.ruvr.ru/ Διαβάστε περισσότερα...

Follow us on Facebook Subscribe to our RSS feed ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΚΥΠΡΟΣ » Πολιτική Συντονισμό δράσης με αφορμή το δημοσίευμα Μιλλιέτ ζητούν Καρογιάν – Γαλανός

Πηγή: ΚΥΠΕ/onlycy March 26, 2012

Κίνηση εντυπωσιασμού και αντιπερισπασμού, άκρως επικίνδυνη τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία χαρακτήρισε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός το δημοσίευμα της Μιλλιέτ για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης την 1η Ιουλίου, ζητώντας ταυτόχρονα συντονισμό κυβέρνησης, κομμάτων, Βουλής και όλων των αρμόδιων φορέων.

Δεν είναι τυχαίο, είπε, που η ημερομηνία που επέλεξαν ν’ ανοίξουν την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου συμπίπτει με την έναρξη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού και αντιπερισπασμού από πλευράς Τουρκίας, πολύ επικίνδυνη, διότι θέλει να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα και στη δική μας πλευρά, αλλά και τελικά η μεθόδευση γίνεται προς την κατεύθυνση εποικισμού της Αμμοχώστου».

Η ε/κ πλευρά πρέπει να επιμένει αμετάθετα στην επιστροφή της Αμμοχώστου με βάση τη δεύτερη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντενκτάς, αλλά και με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 550 και 789 και το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωσε. Οποιαδήποτε παρέκκλιση για επιστροφή της Αμμοχώστου κάτω από τ/κ διοίκηση εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους, είναι εκτροχιασμός και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που εξυπηρετούν την τουρκική πλευρά.

Δεν πρέπει να πάρουμε το θέμα ελαφρά, ανέφερε ο κ. Γαλανός σε δηλώσεις μετά από συνάντηση της Ενωσης Δήμων με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Δεν είναι μια από τις συνήθεις απειλές και μπλόφες της τουρκικής πλευράς, σημείωσε, λέγοντας ότι κάποια έργα έχουν αρχίσει να γίνονται στην περιοχή της Αμμοχώστου. Η κυβέρνηση, συνέχισε, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή, πρέπει να δουν το θέμα, να υπάρξει μια σταθερή αντιμετώπιση από πλευράς μας και να το δούμε με τα ΗΕ και την ΕΕ.

Ο Δήμος Αμμοχώστου, ανέφερε, θα συνεδριάσει εσπευσμένα για να δει το θέμα και να τοποθετηθεί. Σαν Αμμόχωστος και σαν προσφυγικός κόσμος, είπε, «ζητούμε συντονισμό προσπαθειών πάνω σε αυτό το θέμα μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, αρχηγών κομμάτων, Βουλής, Δήμου Αμμοχώστου και προσφυγικού κόσμου, διότι η πρόταση αυτή γίνεται εκ του πονηρού και πολύ επικίνδυνη σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών και σε αυτό το στάδιο του κυπριακού προβλήματος».

Το πρωί, ανέφερε, συζήτησε το θέμα τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, την ΥΠΕΞ, τον Πρόεδρο της Βουλής και εντός της ημέρας θα μιλήσει με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το ΣΑ, τα ΗΕ, η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με το θέμα της Αμμοχώστου και έχουν θέσει το πλαίσιο και τους στόχους όσον αφορά το ζήτημα και υπενθύμισε την πρόταση του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και την επαναληπτική – όπως είπε – πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για το πώς πρέπει να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της. Ισχυρά κράτη της ΕΕ είχαν αποδεχθεί και υιοθετήσει την προσέγγιση των προτάσεων του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ο κ. Καρογιάν, και συνεχίζουν να την θεωρούν ως την πλέον εφικτή και ορθολογιστικά σωστή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η μεθόδευση, συνέχισε, με την κίνηση αυτή, είναι να ανοίξει η πόρτα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου και να υπάρξουν επιπρόσθετα τετελεσμένα. Χρειάζονται προληπτικές πολιτικές, πρωτοβουλίες και συζήτησε – όπως είπε – κάποιες κινήσεις που μπορούν να γίνουν με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, ενώ θα επικοινωνήσει με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Βουλής και όλοι μαζί, με τα κόμματα, τον προσφυγικό κόσμο και τους οργανωμένους φορείς πρέπει να στοχεύσουν στα ΗΕ και την ΕΕ. «Η Τουρκία παίζει διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια, έχε τους δικούς της σχεδιασμούς, θέλει να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να σπάσει το μέτωπο των προσφύγων και επιπρόσθετα να επιφέρει και επικοινωνιακούς πόντους προς την Τουρκία και αν είναι δυνατόν, και αυτή είναι η στόχευσή της, να επωφεληθεί ουσιαστικά από αυτή την κατάσταση».

Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και συντονισμένες πρωτοβουλίες από όλους , πρόσθεσε λέγοντας ότι αν δράσουν συντονισμένα και προληπτικά μπορούν να αποτρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, ιδιαίτερα την περίοδο που η κυβέρνηση θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.
Διαβάστε περισσότερα...

Αμφιβητείται η επικρατούσα θεωρία δημιουργίας της Σελήνης



Νέα στοιχεία θέτουν σε αμφισβήτηση την καθιερωμένη θεωρία δημιουργίας της Σελήνης.

Οι επιστήμονες, εδώ και χρόνια, πιστεύουν ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε μετά από μία σφοδρή σύγκρουση ενός μεγάλου ουράνιου σώματος όσο ο 'Αρης πάνω στη Γη, πριν από περίπου 4,5 δισ. χρόνια. Όμως αυτή η επικρατούσα θεωρία τίθεται τώρα σε αμφισβήτηση, καθώς μία νέα χημική ανάλυση των σεληνιακών πετρωμάτων, όσον αφορά την ποσότητα του τιτανίου, διαπίστωσε ότι είναι υπερβολικά όμοια με την αντίστοιχη των γήινων πετρωμάτων, κάτι που δεν δικαιολογείται αν το φεγγάρι είχε σχηματιστεί από δύο διαφορετικά σώματα, τη Γη και το άλλο που έπεσε πάνω της.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής την γεωχημικό Τζουντζούν Ντρανγκ του πανεπιστημίου του Σικάγο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γεωεπιστήμης «Nature Geoscience», σύμφωνα με το «Science» και το «Nature», χρησιμοποίησαν ένα φασματογράφο μάζας για να κάνουν την πιο ακριβή μέτρηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, της αναλογίας των ισοτόπων τιτανίου-50 και τιτανίου-47, τα οποία περιέχονται στα δείγματα σεληνιακών βράχων που έφεραν για μελέτη στη Γη οι αποστολές «Απόλλων» τη δεκαετία του ΄70 (τα άτομα των περισσότερων χημικών στοιχείων, όπως το τιτάνιο, υπάρχουν στη φύση σε ελαφρώς διαφορετικές μορφές, που λέγονται ισότοπα και έχουν διαφορετικές μάζες ανάλογα με τον αριθμό των νετρονίων στον πυρήνα τους).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αναλογία των δύο ισοτόπων στη Σελήνη είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή που υπάρχει στον μανδύα της Γης (το στρώμα μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα), δηλαδή περίπου 4 μέρη ανά εκατομμύριο. Όμως αυτή η ομοιότητα δεν δικαιολογείται, αν η Σελήνη, από γεωλογική άποψη, αποτελεί όχι κομμάτι μόνο της Γης, αλλά μίγμα δύο ουρανίων σωμάτων. Κανονικά, η χημική «υπογραφή» της Σελήνης θα έπρεπε να αντανακλά και τους δύο «γονείς» της, τόσο τη Γη, όσο και το άλλο άγνωστο σώμα που συγκρούστηκε με τον πλανήτη μας. Το σώμα αυτό πρέπει να είχε διαφορετική γεωχημική σύσταση από τη γήινη, αφού οι μελέτες μετεωριτών που έχουν πέσει στη Γη από το διάστημα, δείχνουν ότι έχουν αφθονία ισοτόπων τιτανίου (έως 600 μέρη ανά εκατομμύριο).

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι, μετά την τρομακτική πρόσκρουση και τα υλικά που εκτινάχτηκαν στο διάστημα για να σχηματίσουν τελικά το δορυφόρο μας, η Γη συνεισέφερε κατά προσέγγιση έως το 60% της Σελήνης και το άλλο σώμα τουλάχιστον το 40%. Έτσι, η Σελήνη δεν θα έπρεπε σήμερα να έχει ακριβώς ίδια με τη Γη αναλογία των ισοτόπων τιτανίου στο έδαφός της.

Η νέα ανάλυση δεν είναι η μόνη που ρίχνει σοβαρή σκιά αμφιβολίας στην προέλευση της Σελήνης. Οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ότι η αναλογία των ισοτόπων οξυγόνου στα σεληνιακά πετρώματα είναι επίσης ίδια με αυτή στον μανδύα της Γης. Η ανακάλυψη ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει με το τιτάνιο, ενισχύει την άποψη ότι κάτι πάει λάθος με την κυρίαρχη θεωρία δημιουργίας της Σελήνης.

Μία εναλλακτική θεωρία, που θα εξηγούσε καλύτερα τα νέα στοιχεία, είναι ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τη Γη, όταν ένα τμήμα της τελευταίας αποκόπηκε, όσο ακόμα η φυγόκεντρη δύναμη του πλανήτη μας ήταν ισχυρότερη από την κεντρομόλο δύναμη της βαρύτητας. Όμως και αυτό το σενάριο έχει διάφορες αδυναμίες. Από την άλλη, οι επιστήμονες προσπαθούν να φανταστούν μία κατάλληλη τροποποίηση του κυρίαρχου μοντέλου της δημιουργίας της Σελήνης μετά από πρόσκρουση, έτσι ώστε να εξηγούνται και τα νέα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν υπάρχει ακόμα οριστική απάντηση για τον τρόπο που δημιουργήθηκε το φεγγάρι.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Μέση Ανατολή

ΣΛΟΜΟ ΑΒΙΝΙΕΡΙ:Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος προς τη δημοκρατία και η Αραβική Άνοιξη δεν είναι αρκετή
Της Ξένιας Τούρκη

Για τον αραβικό κόσμο, τη χρονιά που μας πέρασε, έγιναν όσα δεν έγιναν μέσα σε δεκαετίες. Είδαμε ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους, να αμφισβητούν αιμοσταγή καθεστώτα και να ρίχνουν δικτάτορες. Η Αραβική Άνοιξη θα καταγραφεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον 21ο αιώνα. Ο Σλόμο Αβινιέρι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σκεπτικός για το μέλλον. Θεωρεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το γεγονός ότι σημειώνονται κοσμοϊστορικές αλλαγές στη γειτονιά μας.
Από την άλλη, όμως, πιστεύει πως δεν πρέπει να πετούμε στα σύννεφα ότι από τη μια μέρα στην άλλη ο αραβικός κόσμος θα φτάσει σε επίπεδα δημοκρατίας όπως στην Ευρώπη. Η διαδικασία θα είναι επώδυνη, δύσκολη και μακροχρόνια. Την ίδια στιγμή, εκφράζει την ικανοποίησή του που επιτέλους οι σχέσεις Ισραήλ και Κύπρου άρχισαν να βελτιώνονται. Ο καθηγητής Αβινιέρι εστιάζει στο γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους και ότι στο μέλλον πρέπει να επενδύσουν όχι μόνο στην ενέργεια που τις έφερε κοντά, αλλά στην παιδεία, την οικονομία, το εμπόριο. Πιστεύει ότι οι δύο λαοί πρέπει να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα ο ένας τον άλλο και ότι μπορεί να σταθούν καλύτερα σε μια περιοχή που αποτελούν τις μόνες μη μουσουλμανικές και δημοκρατικές χώρες.

Αραβική Άνοιξη ή αραβικός χειμώνας;
Είμαστε σε αναμονή. Κάτι δραματικό συμβαίνει σε πολλές αραβικές χώρες, αφού είδαμε ότι λαϊκά κινήματα κατάφεραν να διώξουν από την εξουσία πολύχρονους δικτάτορες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν στη δεκαετία του ’90 στην Ανατολική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, ακόμη και σε μουσουλμανικές χώρες της Ασίας, όπως η Ινδονησία, έπνεε ένα αέρας ελευθερίας, υπήρχε η απορία γιατί δεν συνέβη κάτι παρόμοιο στον αραβικό κόσμο. Τώρα αυτό άλλαξε. Βλέπουμε ότι αυτοί που αμφισβητήθηκαν είναι δικτάτορες που πήραν την εξουσία με στρατιωτικά πραξικοπήματα, όχι παραδοσιακοί μονάρχες που προέρχονται από δυναστείες, όπως στη Σ. Αραβία. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι δυναστείες με τον καιρό απέκτησαν νομιμότητα την οποία δεν διαθέτουν οι στρατιωτικές δικτατορίες. Υπάρχουν χώρες όπως το Μαρόκο ή η Ιορδανία, για παράδειγμα, όπου ο μονάρχης θεωρείται ότι έχει συγγένεια με τον προφήτη Μωάμεθ. Πάντως το να πέσει ένας δικτάτορας είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Να δημιουργηθεί όμως μια λειτουργική, ελεύθερη δημοκρατία, είναι θέμα χρόνου. Για να φτάσουν οι χώρες της Ευρώπης ή οι ΗΠΑ στο σημείο που είναι σήμερα, πέρασαν πολλά

Πιστεύετε ότι οι διαδηλώσεις θα οδηγήσουν σε στέρεες αλλαγές; Θα μπορέσουν οι αραβικές χώρες κάποια στιγμή να γίνουν πραγματικές δημοκρατίες; χρόνια και ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Ο δρόμος προς τη δημοκρατία για τις αραβικές χώρες θα είναι σίγουρα μακρύς.
Δεν είμαι ντεντερμινιστής. Η δημοκρατία είναι ένας ορίζοντας, που οι Δυτικοί πιστεύουν πως όλες οι χώρες πρέπει να φτάσουν εκεί. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Είδαμε ότι στην Ανατολική Ευρώπη χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία άνοιξαν τις αγορές τους, προχώρησαν σε ελεύθερες εκλογές, στη Ρωσία όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Και ο λόγος είναι η δύναμη που έχει η κοινωνία των πολιτών. Ισχυρή κοινωνία πολιτών οδηγεί σε αλλαγές. Πάντως, αυτό που πρέπει να επισημαίνουμε, είναι πως καμιά δημοκρατική επανάσταση, πουθενά στον κόσμο, δεν σχετίστηκε με θρησκευτικά κινήματα. Προσωπικά, δεν εκπλάγηκα καθόλου από τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, των Αδερφών Μουσουλμάνων και των άλλων ισλαμικών δυνάμεων. Ήταν μια ισχυρή κοινωνική δύναμη, ακόμη και όταν ήταν υπό πολιτικό διωγμό. Επομένως βλέπουμε πολιτικά κινήματα σε χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Τυνησία που θέλουν να επιβάλουν τη θρησκεία μαζί με την πολιτική, και αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που συνέβη στην Ευρώπη.

Αρκετοί αναλυτές βλέπουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει κάποιου είδους σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Ποια είναι η άποψή σας; Σίγουρα, υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο χωρών τελευταία. Η ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά για την περιοχή, για χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή η Τουρκία. Προσωπικά δεν προβλέπω ότι θα γίνει πόλεμος.

Επομένως, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα;
Αν ήξερα… Μάλλον δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος. Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες συνομιλούν με την Τεχεράνη προσπαθώντας να την πείσουν να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της σχέδια. Οι κυρώσεις μέχρι στιγμής είναι πολύ ήπιες, εξαιτίας της υποστήριξης που έχει το Ιράν από τη Ρωσία και την Κίνα. Η λύση δεν είναι ο πόλεμος, αλλά οι πραγματικά αυστηρές κυρώσεις. Έξυπνες κυρώσεις, όπως είπε η Χίλαρι Κλίντον, που θα δημιουργήσουν μια εναλλακτική δυναμική μέσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Όχι μια επανάσταση, γιατί δεν πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό για το Ιράν. Εσωτερικά όμως μπορεί να δημιουργηθεί ένα ρεύμα εναντίον των πυρηνικών. Δεν πιστεύω ότι με στρατιωτικά χτυπήματα μπορεί να λυθεί το θέμα.

Τα τελευταία δύο χρόνια η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει σημειώσει στροφή 180 μοιρών, και αυτό επηρέασε τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Θεωρείτε πως τώρα το Ισραήλ είναι απομονωμένο στην περιοχή; Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Πρώτα από όλα υπάρχει συνθήκη ειρήνης με την Ιορδανία και την Αίγυπτο και δεν πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει. Οι αλλαγές στην τουρκική πολιτική πρέπει να ειδωθούν μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο. Υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτή την αλλαγή. Πρώτον, στην ηγεσία της χώρας βρίσκεται ένα ισλαμικό κόμμα, μετριοπαθές μεν, ισλαμικό δε. Δεύτερον, τα τουρκικά κόμματα προσδοκούσαν στην ένταξη στην ΕΕ, αλλά τώρα είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Μόλις η ηγεσία της Τουρκίας συνειδητοποίησε πως οι πόρτες της Ευρώπης έκλεισαν, άλλαξε τη γεωπολιτική της στρατηγική, επιδιώκοντας να ικανοποιήσει τις ηγεμονικές της φιλοδοξίες. Δεν θέλει να είναι μέλος της ΕΕ, αλλά ηγεμόνας στην περιοχή.

Ως αποτέλεσμα, η σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία, που ανέκαθεν βασιζόταν στην ασφάλεια, άλλαξε. Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει στροφή προς τον αραβικό κόσμο. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ θα δοκιμαστούν αναλόγως της στάσης που θα κρατήσει η Άγκυρα πρώτα με το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί στη Συρία -αν και εφόσον καταρρεύσει το καθεστώς Αλ Άσαντ- και δεύτερο με το Ιράν. Η σχέση του Ιράν με την Τουρκία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, τόσο ιστορικά όσο στρατηγικά και γεωπολιτικά. Η Τουρκία δεν βλέπει με καλό μάτι το πυρηνικό ιρανικό πρόγραμμα, από την άλλη όμως δεν θέλει να θεωρείται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Δύσης και του Ισραήλ.

Θα αποκατασταθούν στο μέλλον οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας; Πιστεύω πως δεν πρόκειται να δούμε τη σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία να είναι ξανά όπως ήταν στο παρελθόν. Υπάρχουν σίγουρα καλές εμπορικές σχέσεις, σχέση συνεργασίας. Όμως η σχέση των δύο χωρών δεν θα είναι όπως ήταν παλιά. Όχι μόνο λόγω της διαφοράς της θρησκείας, αλλά ακριβώς εξαιτίας του οράματος της Τουρκίας να ηγεμονεύει της περιοχής.

Βελτιώνονται οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ
Η συνεργασία Κύπρου -Ισραήλ θα έχει διάρκεια, ή είναι αποτέλεσμα της ψύχρανσης των σχέσεων Τελ Αβίβ και Άγκυρας; Προφανώς τα προβλήματα μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας ανάγκασαν το Ισραήλ να αναζητήσει άλλους συμμάχους και στράφηκε προς την Κύπρο. Οι δύο χώρες καλλιεργούν το είδος της σχέσης μεταξύ τους που έπρεπε να έχουν εδώ και καιρό. Είναι δύο χώρες που αποτελούν μειοψηφία σε μια περιοχή όπου όλες οι άλλες χώρες είναι μουσουλμανικές και, με εξαίρεση την Τουρκία, δεν είναι καν δημοκρατικές. Κατανοώ τους ιστορικούς λόγους για την Κύπρο που στάθηκε μακριά από το Ισραήλ, όμως τώρα η οικονομία και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα φέρνουν τις δύο χώρες κοντά. Είναι δύο χώρες δημοκρατικές, με υψηλό ποσοστό μορφωμένων ανθρώπων, υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν. Για παράδειγμα, η ανταλλαγές μεταξύ πανεπιστημίων, επιστημονικών προγραμμάτων ήταν ελάχιστες. Τώρα αυτό μπορεί να αλλάξει. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άξονας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας; Οι τρεις χώρες έχουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Οι δεσμοί αυτοί μπορεί να ενισχυθούν τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και στρατηγικό επίπεδο. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα ο τομέας της ενέργειας ή ο τουρισμός. Ορισμένες περιοχές της Τουρκίας, όπως η Αττάλεια, ήταν πολύ δημοφιλείς για τους Ισραηλινούς τουρίστες γιατί ήταν φτηνός και κοντινός προορισμός. Αυτή τη στιγμή οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να επισκέπτονται την Τουρκία και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην επισκεφτούν την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Πολύ πιθανός ο διαμελισμός της Συρίας
Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Συρία; Στη Συρία υπάρχει ένα σκληρό καθεστώς που δεν διστάζει να σφάζει τον ίδιο του το λαό για να επιβιώσει. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν θα φύγει ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Η οικογένεια που κρατά τα ηνία ανήκει σε μια θρησκευτική μειονότητα, είναι Αλεβίτες, επομένως δεν είναι μόνο ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ή ο Στρατός. Ο Στρατός βασίζεται σε αυτή τη μειονότητα και μάχεται αυτή τη στιγμή για τη ζωή του, γιατί αν απομακρυνθούν από την εξουσία δεν έχουν εναλλακτική λύση. Πολύ διαφορετική κατάσταση από την Αίγυπτο, όπου η στρατιωτική χούντα έδιωξε τον Χόσνι Μουμπάρακ και άρπαξε την εξουσία. Στη Συρία, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πολεμά για τη ζωή της. Αν όμως καταρρεύσει το καθεστώς, να είμαστε έτοιμοι να δούμε σημαντικές αλλαγές. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να επικρατήσουν τα ισλαμικά κόμματα, όπως έγινε στην Αίγυπτο. Είναι όμως εξίσου πιθανό να δούμε τη Συρία να διαμελίζεται. Τα σύνορα σε πολλές αραβικές χώρες καθορίστηκαν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από τις δυτικές αποικιοκρατικές δυνάμεις. Μέχρι πρόσφατα το συμφέρον όλων ήταν να μην ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, γιατί αν αρχίσουν να αλλάζουν τα σύνορα, κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Βλέπουμε όμως ότι το Ιράκ μετά το Σαντάμ Χουσέιν δεν είναι το ίδιο. Οι Κούρδοι στο βορρά είναι αυτόνομοι και πιθανώς να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους. Το Σουδάν επίσης χωρίστηκε στα δυο, όπως επίσης και η Υεμένη, ενώ δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξουν τα πράγματα στη Λιβύη. Στη Συρία υπάρχουν αντικρουόμενες δυνάμεις και ίσως έλθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.+

Πραγματική δημοκρατία δεν είναι η θέληση των πολλών
Όσον αφορά την Αίγυπτο, ποιο δρόμο βλέπετε να ακολουθεί; Πολλοί άνθρωποι ξαφνιάστηκαν όταν στις πρόσφατες εκλογές στην Αίγυπτο κέρδισαν τα ισλαμικά κόμματα. Έχει να κάνει, πιστεύω, με μια παραπλάνηση. Πολλοί άνθρωποι, βλέποντας χιλιάδες ανθρώπους στην πλατεία Ταχρίρ, κυρίως νέους, μορφωμένους, με πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebookκαι το Τwitter, πίστεψαν πως όλη η Αίγυπτος είναι έτσι.

Το αντίθετο όμως. Οι περισσότεροι των 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων δεν είναι μορφωμένοι, δεν μιλούν αγγλικά, δεν έχουν λογαριασμούς στο Facebookκαι το Τwitter και ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα. Αυτοί οι άνθρωποι ψήφισαν τα ισλαμικά κόμματα που αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω τους και που τους βοηθούσαν όταν είχαν ανάγκη υπό το καθεστώς Μουμπάρακ.

Είμαι πεπεισμένος πως στο μέλλον θα δούμε ένα συνασπισμό των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της χώρας, των ισλαμιστών δηλαδή και του Στρατού, ο οποίος ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομίας. Ο Στρατός δεν πρόκειται να απαρνηθεί την εξουσία εύκολα. Οι μεταρρυθμιστές στις εκλογές πέτυχαν ποσοστό μόλις 20%, γεγονός που τους αφήνει εκτός εξουσίας. Ο Στρατός θα συνεχίσει να έχει τα ηνία στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια και οι ισλαμιστές θα αναλάβουν το κοινωνικό έργο, την εκπαίδευση και το εμπόριο.

Είναι όμως αυτή η δημοκρατία που ονειρεύονταν όσοι διαδήλωναν στην πλατεία Ταχρίρ; Όχι βέβαια. Αντιπροσωπεύει όμως τις πραγματικότητες μέσα στην αιγυπτιακή κοινωνία. Ο Στρατός είναι πολιτική και κοινωνική δύναμη στην Αίγυπτο και, ας μην ξεχνούμε, κυβερνούσε για 60 χρόνια. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από την άλλη, αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα του λαού. Πολλοί μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι, ίσως και τα πιο μορφωμένα στρώματα των Αιγυπτίων. Μια επανάσταση, όπως συμβαίνει συχνά, μπορεί να ξεκινήσει ως υπόθεση της μειοψηφίας και να καταλήξει να αφορά την πλειοψηφία. Καμιά επανάσταση στον κόσμο δεν κατέληξε όπως αρχικά ξεκίνησε. Οι Γάλλοι που έριξαν κάτω τον Λουδοβίκο και την Αντουανέτα τον 16ο αιώνα δεν είχαν προβλέψει ότι αυτό που θα κέρδιζαν θα ήταν ο Ροβεσπιέρος, και οι Ρώσοι που έριξαν κάτω τον τσάρο, τον 19ο αιώνα, ποτέ δεν πίστευαν ότι θα κατέληγαν στον Λένιν.

Στη νέα Αίγυπτο θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων;
Σίγουρα η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θα θυμίζει μια φιλελεύθερη δημοκρατία, όπως στην Ευρώπη. Το παράδοξο είναι ότι μπορεί να έχουμε μια κυβέρνηση που παίρνει την εξουσία μέσω της ψήφου των πολλών, και όμως να μην είναι φιλελεύθερη. Η δημοκρατία δεν είναι απλά η έκφραση της πλειοψηφίας. Η δημοκρατία είναι να κυβερνά η πλειοψηφία, με σεβασμό προς τις μειονότητες, είτε αυτές είναι οι γυναίκες, θρησκευτικές ομάδες, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί θεσμοί. Το γεγονός ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι πλειοψηφία, δεν τους κάνει αυτόματα φιλελεύθερη δημοκρατία. Είναι μια δοκιμή που θα πρέπει να περάσει η Αίγυπτος. Αναμένουμε να δούμε το νέο σύνταγμα της χώρας πώς θα διαμορφωθεί και πώς θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλοφίλων, των Κοπτών χριστιανών. Δείτε το παράδειγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία. Κέρδισε μεν τις εκλογές, απέχει όμως πολύ από τα ιδεώδη μιας δημοκρατίας. Είναι μια αφελής προσέγγιση της Δύσης, ότι μόλις φύγει ένας δικτάτορας αμέσως έρχεται η δημοκρατία. Η ίδια η Δύση για να φτάσει εδώ που έφτασε πέρασε από πολλά, η πορεία στη δημοκρατία ήταν δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα. Πραγματικά ελπίζω, όμως, πως η κατάληξη για όλα τα αραβικά κράτη θα είναι η αληθινή δημοκρατία.

http://www.philenews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Η πλαστογράφηση της αληθινής Ιστορίας του 1821 από δήθεν αναθεωρητές «Έλληνες Ιστορικούς»

του ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ
Ενας αποτελεσματικός τρόπος - ίσως ο αποτελεσματικότερος - για να αποφύγεις να κριθεί μια επιστημονική εργασία επί της ουσίας, δηλαδή με ποιοτικά κριτήρια, είναι να επιτύχεις να χαρακτηρισθεί ως «προοδευτική προσέγγιση» σαν αντιπαράθεση και κατ’ αντιδιαστολή με τις «λοιπές», που συλλήβδην στιγματίζονται ως «ξεπερασμένες», «πεπαλαιωμένες», ακόμη και αντιδραστικές.
Με τον τρόπο αυτό επέρχεται μια μετάθεση από το επίπεδο των επιχειρημάτων στο επίπεδο των ηχηρών λόγων και των εντυπώσεων. Γνωστή μεθοδολογία από την πολιτική του πεζοδρομίου και των ηγετικών παλκοσένικων εφαρμόζεται πλέον κατά κόρο τόσο στην ιστορική έρευνα κυρίως, αλλά και σε όλες τις επιστήμες του ανθρώπου προκειμένου να διαστρεβλωθούν τα γεγονότα και να συγκαληφθεί η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα, η οποία διερμηνεύεται μέσω διαφόρων ψυχολογουμένων και ψυχολογιοποιήσεων με στόχο τελικά να διαμφισβητηθεί η δυνατότητα ανάλυσης του ιστορικοκοινωνικού γίγνεσθαι με αντικειμενικούς όρους και να επέρχεται σχετικοποίηση και υποκειμενικοποίηση του υπό διερεύνηση πραγματικού υλικού.

Σχετικοποίηση η οποία βαφτίζεται ως ερευνητική αντικειμενικότητα και ψυχρή αποστασιοποίηση κάτω από το πέπλο της οποίας υποκρύπτεται και αποκρύπτεται η υποκειμενικότητα της προσέγγισης, δηλαδή η υπολανθάνουσα αυθαιρεσία του τρόπου διεξαγωγής της έρευνας και της αντίστοιχης συναγωγής συμπερασμάτων. Αφορμή για τη διατύπωση των σκέψεων αυτών μου έδωσε η τηλεοπτική σειρά «1821» στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάϊ» όπου επιχειρήθηκε, υποτίθεται, μια επανατοποθέτηση της επανάστασης του 1821 με κατάρριψη όλων των αυτοκολακευτικών στερεοτύπων και μύθων, που έχουν συστηματικά καλλιεργηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Αξιόλογη και αξιάρεστη στοχοθέτηση, αν θα γινόταν όμως σε πλήρη και σε βάθος γνώση του ιστορικού υλικού και «απροϋπόθετα», κατά την περίφημη διατύπωση του Μεγάλου Μαξ Βέμπερ, δηλαδή χωρίς εξ’ υπαρχής και εκ των προτέρων πρόθεση κατεύθυνσης της έρευνας προς ορισμένα συμπεράσματα με επιλεκτικό υπερτονισμό ή (και) αντίστροφα ηθελημένη υποβάθμιση ορισμένων πλευρών και απόψεων των ιστορικών γεγονότων.
Η επιστημονική ανεπάρκεια των επιστημονικών «συμβούλων» και κατασκευαστών αυτής της τηλεοπτικής σειράς καταφαίνεται από την ερμηνευτική αδυναμία των ιστορικών γεγονότων, δηλαδή από την αδυναμία απάντησης στο «γιατί», η οποία δεν συγκαλύπτεται από την αφηγηματική τους διάνθηση και το λογοτεχνικό οίστρο των επιφορτισμένων με την παρουσίαση. Η αφήγηση δεν σημαίνει ερμηνεία, δεδομένου ότι ερμηνεία σημαίνει αναζήτηση των πραγματικών αιτίων. Αναζήτηση, η οποία προϋποθέτει εντοπισμό και ανάλυση του τρόπου σύνθεσης παραγόντων: οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, ιδεολογικών, θρησκευτικών κοκ.
Ιστορικός χωρίς τη δυνατότητα αυτής της αναζήτησης, δεν είναι καν ιστορικός. Μπορεί στην καλλίτερη περίπτωση να είναι ιστοριοδίφης, τίποτα περισσότερο. Ακριβώς γιαυτό και όλη η παρουσίαση του 1821 από τους ανιστόρητους ιστορικούς της τηλεοπτικής σειράς του «Σκάϊ» εκφυλίζεται σε επίπεδο διαμαχών προσωπικού χαρακτήρα και κινήτρων ευτελούς χαρακτήρα τόσον όσον αφορά στην ηγεσία όσο και όσον αφορά στο λαό. Οι όποιες επαναστατικές εξάρσεις κατά τους παραποιητές αυτής της Ιστορίας δεν έχουν ηρωϊκό υπόβαθρο, αλλά είναι υποστασιοποιήσεις ταπεινών ελατηρίων (π.χ. λαφυραγωγία) ή αδιεξοδικών συγκυριών (π.χ. Μεσολόγγι) - σε τελευταία ανάλυση συντίθενται σε κυρίαρχο βαθμό από μυθοπλαστικές κατασκευές και διανοουμενίστικες ωραιοποιήσεις.
Εννοείται ότι όλα αυτά δεν εκφράζονται κατά τρόπο άμεσο, αλλά με μια σειρά ασαφών εμμεσοποιήσεων, που συνθέτουν ένα κλίμα και μια ατμόσφαιρα γενικευμένης υποβάθμισης των γεγονότων της επανάστασης του 1821. Τα όσα μέχρι τώρα αναφέρθηκαν δεν εξαντλούν ασφαλώς το θέμα, αλλά χρειάζονται συγκεκριμενοποιήσεις και εξειδικεύσεις. Η τηλεοπτική αυτή σειρά εσκεμμένα αποφεύγει να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
Πρώτον,γιατί η ελληνική επανάσταση εκδηλώνεται πρώτη και με διαφορά 30-50 ετών από εκείνες των άλλων χριστιανικών χωρών της Βαλκανικής;
Δεύτερον,ποιό είναι το ιδιαίτερο βάρος της ελληνικής επανάστασης όσον αφορά στη διάρρηξη του αντιδραστικού ιστού της Ιερής Συμμαχίας, που είχε δημιουργήσει ο Μέττερνιχ;
Τρίτον,ποιές κοινωνικές δυνάμεις του υπόδουλου ελληνισμού και για ποιούς λόγους ήταν υπερ και ποιές κατά της επαναστατικής εξέγερσης;
Τέταρτον,ποιά ήταν η ακριβής έννοια της φράσης «δια του Χριστού την πίστην των αγίων και της πατρίδος την ελευθερίαν» και πως στη βάση αυτή καθορίζεται η σχέση του εθνικού και του θρησκευτικού;
Πέμπτον,πως μεταξιώνονται οι βασικές παραδοχές της Γαλλικής Επανάστασης με άξονα την ελληνική οικονομικό-κοινωνική πραγματικότητα;
Εκτον,ποιές οι συνέπειες της αντιπαλότητας των κοινωνικών συμφερόντων στην εκδήλωση και την εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης;
Εβδομον,γιατί και πως το λεγόμενο «Πολιτικόν» εκπροσωπούσε την άρχουσα τάξη της ελληνικής κοινωνίας (κοτσαμπάσηδες – Φαναριώτες) και το «Στρατιωτικόν» τα λαϊκά συμφέροντα (αγροτοποιμένες, αλιείς);
Ογδοον,τι επεδίωξαν και ποιό ρόλο έπαιξαν τα αγγλικά δάνεια όσον αφορά τη συνοχή των επαναστατικών ηγεσιών και την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων;
Ενατον,πως συσχετίζεται το λεγόμενο «ανατολικό ζήτημα» (η αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) με τη στάση των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ελληνική επανάσταση του 1821;
Δέκατον,ποιός ο ρόλος της Αγγλίας στη διαμόρφωση του αντικαποδιστριακού κλίματος, που οδήγησε στη δολοφονία του Κυβερνήτη;
Η τρίτη ελλειματικότητα του σήριαλ αναφέρεται στα κοινωνικά αίτια της επανάστασης. Το εάν ή όχι και μέχρι ποιού σημείου η άνοδος ισχυρών αστικών κατηγοριών έπαιξε ρόλο στην επαναστατική ζύμωση είναι ένα ζήτημα, όπου μπορεί να υπάρξουν αντιπαρατιθέμενες απόψεις. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί, όπως συνέβη με την κρινόμενη τηλεοπτική σειρά. Ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να αγνοηθεί η σημαντικότητα των φορολογικών επιβαρύνσεων των λαϊκών στρωμάτων, συνακόλουθα των Ορλωφικών και της επιδημίας της χολέρας. Επ’ αυτού ούτε λέξη ειπώθηκε. Οπως είναι γνωστό η Θεσσαλοηπειρώτικη εξέγερσις του 18ου αιώνα ξεκίνησε ακριβώς με αίτημα τη μείωση των φορολογικών βαρών. Δεν αρκεί όμως αυτή η δια της τεθλασμένης απαξίωση του νοήματος της επανάστασης και του ευτελισμού των ηγεσιών της από το σήριαλ. Πρέπει να υπογραμμιστεί και να υπερτονιστεί ο αιμοσταγής χαρακτήρας της. Εσφάγησαν οι Τούρκοι στην Τρίπολη. Ναι, κακώς – κάκιστα, αλλά ποιά επανάσταση, έστω και μια, έγινε χωρίς ακρότητες, και βιαιότητες; Και γιατί οι σφαγές- π.χ.της Χίου- από τους Τούρκους πέρασαν «στα μαλακά» από το σήριαλ. Οι εκατόμβες του αίματος και μάλιστα μεταξύ ομοεθνών προσδίδουν μήπως το χαρακτήρα σφαγείου στη Γαλλική Επανάσταση, όπως ισχυριζόταν η χιτλερική προπαγάνδα; Παράλληλα οι κύριοι αυτοί ελαχιστοποιούν ή δεν αναφέρονται καθόλου στις γηγενείς θεσμικές ρυθμίσεις, που αναπτύχθησαν στον υπόδουλο Ελληνισμό, σε ένα κοινό δίκαιο παρά το γεγονός ότι επ’ αυτών υπάρχουν οι εξαίρετες μελέτες του αείμνηστου καθηγητή Πανταζόπουλου.Το θέμα αυτό είναι νευραλγικής σημασίας, διότι παρασύρει τους «αναλυτές» μας όταν φτάνουν στην εισαγωγή του Ευρωπαϊκού δικαιακού συστήματος από τους Βαυαρούς στο ατόπημα να υποστηρίζουν ότι στον ελλαδικό χώρο υπήρχε θεσμικό κενό και ανυπαρξία αξιόλογων θεσμικών ρυθμίσεων. Χαρακτηριστικό του τρόπου προσέγγισης της επανάστασης του 21 από τον «Σκαϊ» είναι η πλήρης αποσιώπηση του γεγονότος ότι από την άλωση και πέρα καταγράφονται πάνω από εξήντα εξεγέρσεις στον ελλαδικό χώρο, τοπικές οι περισσότερες, αλλά εξεγέρσεις. Δεν υπήρχαν αίτια γιαυτές αναγόμενα στην κατάκτηση, την καταπίεση και την υποδούλωση; Φαίνεται όχι και μάλλον επρόκειτο για ένα είδος πολεμικού σπορ των Ελλήνων ! ! !Το 1805-6 γίνονται τεράστιας κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από συνδυασμένες τουρκικές δυνάμεις και τους Ελληνες κοτσαμπάσηδες εναντίον της κλεφτουριάς της Πελοποννήσου όπου χάνονται εκατοντάδες οπλαρχηγοί. Γιατί αυτό το καθοριστικής σημασίας γεγονός αποκρύπτεται από το «σήριαλ» και με τον τρόπο αυτό δεν έρχονται στην επιφάνεια τα βαθύτερα κοινωνικά αίτια των συγκρούσεων μεταξύ των ελληνικών ηγεσιών;Ο Κολοκοτρώνης ένας φιλόδοξος και ηθικά αδίστακτος «κατσαπλιάς» που κατέφυγε στη Ζάκυνθο και ανασύρθηκε από την αφάνεια τις παραμονές της επανάστασης. Αποσιωπάται εντελώς το γεγονός ότι του είχε απονεμηθεί από τον Αγγλο διοικητή των Επτανήσων ο βαθμός του ταγματάρχη και υπηρέτησε επι μια δεκαετία τουλάχιστον στον αγγλικό στρατό. Ελευθερόφρων και «προοδευτικός», ο κ. Βερέμης και οι συν αυτώ επιχειρεί να μας συνετίσει, διδάσκων τον λόγο της ορθής ιστορικής αλήθειας δια της τηλεοράσεως. Ενα εγχείρημα ανάλογο με εκείνο της κ. Ρεπούση με το βιβλίο της 6ης Δημοτικού. Είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται σε μια φάση όπου στο όνομα της οικονομικής κρίσης ακολουθείται μια γραμμή «εφεκτικότητας» στα εθνικά ζητήματα από την Κυβέρνηση; Οχι βέβαια, υπάρχει κατά την γνώμη μας μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα σε όλες αυτές τις τάσεις καλπονοθευτικής «επαναγραφής» της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Δεν είναι μόνο αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα, αλλά τα βασικότερα. Η παράλειψη της απάντησής τους δεν είναι τυχαία και ασφαλώς οδηγεί στη μονομερή διαστρεβλωτική οπτική, που χαρακτηρίζει το εν λόγω σήριαλ. Ακριβώς γι’αυτό και η προσέγγιση του είναι επιδερμική και δημοσιογραφική, όχι επιστημονική, όπως π.χ. είναι σε ιστορικές σειρές του BBC. Aυτή όμως είναι η μια πλευρά του ζητήματος. Η άλλη συντίθεται από εννοιολογικές συγχύσεις και ασάφειες όλων των κατηγοριών.
Η κορυφαία είναι εκείνη, που αναφέρεται στο Εθνος. Στην ελληνική περίπτωση η έννοια του Εθνους δεν είναι «αστικογενής» όπως στην δυτική Ευρώπη, αλλά προέρχεται από μια αντίληψη ταυτότητας, που ξεκινάει πολύ παλαιότερα από εκείνη της Δύσης και θεμελιώνεται πρωτογενώς σε στοιχεία όχι οικονομικά, αλλά πολιτιστικά, που ανάγονται στην κλασική αρχαιότητα, το Βυζάντιο, στη αδιάπτωτη συνέχεια της γλώσσας και σε κοινά έθιμα και παραδόσεις. Ακριβώς γιαυτό και η εθνική συνείδηση των Ελλήνων δεν κατασκευάζεται στον 19ο αιώνα, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι φωστήρες του επίμαχου σήριαλ, αλλά ενυπάρχει τουλάχιστον από την εποχή της αυτοκρατορίας της Νίκαιας (1261).
Επόμενη συγκεχυμένη ασάφεια αναφέρεται στην παρουσίαση του ρόλου της εκκλησίας. Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν υπήρξε ή όχι το «κρυφό σχολιό» αλλά το εάν και κατά πόσο η εκκλησία συνέβαλε αποφασιστικά στην διατήρηση καίριων πολιτισμικών στοιχείων του ελληνισμού, όπως κατά κύριο λόγο της γλώσσας, δεδομένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Το συγκλονιστικό κήρυγμα του Κοσμά του Αιτωλού για «Παιδεία και γλώσσα» πως είναι δυνατό να λησμονήθηκε από τους κυρίους αυτούς; Αλλο βέβαια το ζήτημα της αντεπαναστατικής στάσης της εκκλησιαστικής ιεραρχίας σε αντίθεση με την στάση του κατώτερου κλήρου και των μοναχών, όπου και πάλι τα πράγματα παραμένουν στο σήριαλ αδιευκρίνιστα και ανεξήγητα.
Επί βάσει αυτών των τριών «ασαφειών» βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές φαινόμενο μιας επανάστασης χωρίς αίτια: Το εθνικό-εθνοτικό στοιχείο ανύπαρκτο, το ιδεολογικό-θρησκευτικό σε κλίμα ανοχής και ύφεσης, το οικονομικό-κοινωνικό αμελητέο. Τότε γιατί έγινε η επανάσταση; Προφανώς – όπερ έδει δείξαι – για να υποκατασταθούν οι Τούρκοι εξουσιαστές και τα προνόμια τους από εκείνα φιλόδοξων Ελλήνων τοπαρχών, οπλαρχηγών και καπεταναίων, που δεν είχαν άλλα στο νου τους από τη λαφυραγωγία και την καταλήστευση του διαθέσιμου πλούτου. Γιαυτό και οι ηγέτες της επανάστασης παρουσιάζονται στο σήριαλ εμμέσως πλην σαφώς ως άθλιοι και ευτελείς πλιατσικολόγοι σε διαρκή διαμάχη μεταξύ τους με κίνητρο το ατομικό όφελος και τη λεία.
Οι τρεις χιλιάδες Τούρκοι, που εξετέλεσε ο Ναπολέων μετά την κατάληψη της Ακρας ή οι 32.000 εργάτες, που εκτελέστηκαν (1870-71 !!!) μετά την καταστολή της Κομμούνας στο Παρίσι είναι μήπως δείγματα ανθρωπισμού σε αντιπαράθεση με την εξόντωση των Τούρκων στη Τριπολιτσά, που στο κάτω-κάτω της γραφής, εξέφραζε το συμπυκνωμένο μίσος πέντε αιώνων δουλείας και καταπίεσης; Πέραν τούτου, συνεχίζουν οι «σηριαλιστές» ιστορικοί μας, οι εσωτερικές έριδες και οι εμφύλιες συγκρούσεις στην διάρκεια της επανάστασης αποδεικνύουν ότι τα προσωπικά ωφελιμιστικά κίνητρα ήταν τα κυρίαρχα και ο στόχος της απελευθέρωσης γινόταν αντιληπτός στο πλαίσιο και σε αναφορά με τα κίνητρα αυτά.
Το ότι αυτής της κατηγορίας κίνητρα εμπλέκονται παντού και πάντοτε στην Ιστορία είναι δεδομένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά υπερκαλύπτουν την ετοιμότητα θυσίας χάριν υπέρτερων συλλογικών σκοπών και αυτό το γνωρίζουμε από την Ιστορία όλων ανεξαίρετα των λαών της γης. Οσον αφορά, όμως στην Ελληνική Επανάσταση ούτε η εξήγηση αυτή είναι επαρκής, δεδομένου ότι το βαθύτερο υπόστρωμα των εσωτερικών συγκρούσεων ήταν υποκείμενες ταξικής φύσεως αντιθέσεις, που οι «σηριαλιστές» θέλουν να αγνοούν, προφανώς και διότι η έννοια «κοινωνική τάξη» είναι εντελώς αντίθετη προς τη λογική τους.
Αμφισβητούν επίσης «δι’ αποσιωπήσεως» οι «ερευνητές» του Σκάϊ, την έκταση του εξισλαμισμού και του παιδομαζώματος. Η απάντηση δίνεται από τον καθηγητή Βακαλόπουλο τον πρεσβύτερο, ο οποίος εξηγεί πως δια της καταφυγής στα ορεινά και τα δύσβατα ημιορεινά απέφυγαν – όσοι απέφυγαν – τον βίαιο εξισλαμισμό και συνακόλουθα τον αφελληνισμό τους. Ισχυρίζονται επίσης οι «αντικειμενικοί αναλυτές» μας ότι με την κατάκτηση οι Ελληνες απέβαλαν σχεδόν ολοκληρωτικά τα δυτικά (;) πρότυπα διαβίωσης, ότι π.χ. ξέχασαν τις καρέκλες και τα τραπέζια και άλλα τινά ευτράπελα και συνήθησαν στους οντάδες, το φαγητό από κοινό τσουκάλι κλπ. κλπ., όλα χωρίς επαρκή ανάλυση των λαογραφικών δεδομένων και των συνθηκών της καθημερινής ζωής.
Αλλά ας προχωρήσουμε:
Γιατί ούτε λέξη για το κίνημα των «καρμανιόλων» στη Σάμο και του Οικονόμου στα νησιά του Αργοσαρωνικού; Γιατί καμμιά ανάλυση σε επίπεδο δημοτικών τραγουδιών των διαχρονικών πόθων και προσδοκιών του ελληνικού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη; Με το να εμφανίζεται μετά από κάθε συγκεχυμένη και αοριστολογική παρουσίαση των γεγονότων ο κ. Βερέμης και να «συμπεραίνει» σε στυλ «η θεία Ολγα ξέρει» δεν καλύπτονται τα κενά, οι παρερμηνείες, οι διαστρεβλώσεις, οι παραλείψεις και οι ανακολουθίες. Ανάλογα ισχύουν και για τον τρόπο που παρουσιάζονται τα «προφιλ» των μεγάλων ηγετών του αγώνα.
Επί παραδείγματι:
Ο Καραϊσκάκης μια σκοτεινή φυσιογνωμία της Αιτωλοακαρνανίας, που άλλαζε συνεχώς στρατόπεδα και συμμαχίες..... Ανευ αξίας ν’ αναφερθεί το γεγονός ότι η μάχη της Αράχωβας διδάσκεται ακόμα και σήμερα ως κλασικό μεγάλης αξίας στρατιωτικό εγχείρημα τόσο στο Γουέστ Πόϊντ των ΗΠΑ, όσο και στην ρωσική στρατιωτική Ακαδημία Σουβορόφσκι.
Ο Παπαφλέσσας, του οποίου ο ρόλος ήταν καθοριστικός στις ζυμώσεις για τον ξεσηκωμό στην Πελοπόννησο ουσιαστικά αγνοείται στο σήριαλ.
Ο Καποδίστριας ο μέγας αυτός μεταρρυθμιστής ηγέτης εμφανίζεται ως μια μορφή, που δεν είχε επαρκή αντίληψη της ελληνικής πραγματικότητας και δεν παρέχονται στον τηλεθεατή παρά ελάχιστα στοιχεία για να εκτιμηθεί το τεράστιο έργο του, παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές αντιξοότητες.
Επίσης, όσον αφορά στο θέμα του Φιλελληνισμού, το σήριαλ καλλιεργεί την απολύτως λαθεμένη εντύπωση ότι οι Φιλέλληνες ήταν φαντασιοκόποι ιδιεαλιστές και αρχαιολάτρες, που όταν έβλεπαν από κοντά τις μικρότητες και τα χάλια των επαναστατών, ετρέποντο εις φυγήν. Οι επιστημονικοί συμβουλάτορες του σήριαλ, αν θα είχαν κάνει πρωτογενή έρευνα στον ευρωπαϊκό τύπο της εποχής, θα ήξεραν ότι δεν είχαν έτσι τα πράγματα, αλλά και από την δευτερογενή βιβλιογραφία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αντίθετα η ελληνική επανάσταση, παρά τις όποιες αρνητικές και σκοτεινές της πλευρές λειτούργησε ως σύμβολο και σημείο αναφοράς, όχι μόνο στον τύπο, αλλά και πηγή έμπνευσης στη Λογοτεχνία της Ευρώπης για δεκαετίες.
Η «φιλοσοφία» του σίριαλ σε τελευταία ανάλυση αποτελεί την ελληνική συγκλίνουσα του βιβλίου του θρυλικού για την αμάθειά του Τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών Νταβούτογλου. Τούτο, διότι αν γίνουν δεκτά τα όσα ψευδεπίγραφα και λαθεμένα παρουσιάζονται στο σήριαλ, η νεοοθωμανική «λύση» αποτελεί σε τελευταία ανάλυση την αναγκαστική διέξοδο. Αυτό είναι το υποκρυπτόμενο ιδεολόγημα του σήριαλ, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες των εμπνευστών και ταγών του.
Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, που προωθείται οργανωμένα η εφελκυστική λογική από τα ίδια κυκλώματα. Ο κ. Θάνος Βερέμης, «ψυχή» του σήριαλ και πρωτεργάτης του λεγόμενου ΕΛIΑΜΕΠ, είχε ταχθεί και πάλεψε λυσσωδώς για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο μαζί με όλους τους ομοϊδεάτες του. Ως γεφυροποιός της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης ακολουθεί μια αντίληψη αποδόμησης και αποκαθήλωσης όλων των στοιχείων της ελληνικής «ετερότητας», τα οποία υποτίθεται δεν είναι τίποτα περισσότερο από κατασκευασμένες μυθοπλασίες.
Πηγή: istorikathemata.com
Διαβάστε περισσότερα...