Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Εκτόξευση πυραύλου προγραμματίζει η Β. Κορέα


Η εκτόξευση θα γίνει στα μέσα Απριλίου για να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος προς τιμήν των 100 χρόνων από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον επόμενο μήνα έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, ενέργεια που θα αποτελούσε παραβίαση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία είχε ψηφιστεί έπειτα από μια παρόμοια εκτόξευση το 2009.

Η εκτόξευση προβλέπεται να γίνει από την 12η ως την 16η Απριλίου για να τιμηθεί η 100ή επέτειος από την γέννηση του ιδρυτή της ΛΔ Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Η εκτόξευσή του θα γίνει προς νότο και δεν θα έχει καμιά συνέπεια για τις γειτονικές χώρες, ανέφερε το πρακτορείο. Το KCNA πρόσθεσε ότι ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά για «ειρηνικούς σκοπούς».

Ξένοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν τις εκτοξεύσεις αυτές συγκαλυμμένες πυραυλικές δοκιμές. Η εξέλιξη σημειώνεται παρά την δέσμευση της Πιονγκγιάνγκ ότι θα αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε μια πρόσφατη συμφωνία με την Ουάσινγκτον, γεγονός το οποίο αναμένεται να εξοργίσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΗΠΑ και Ιαπωνία αντιδρούν στο σχέδιο εκτόξευσης πυραύλου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν «πολύ προκλητικό» το βορειο-κορεατικό σχέδιο εκτόξευσης πυραύλου κατά παράβαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Ιαπωνία κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το σχέδιο.

«Μία τέτοιου είδους εκτόξευση πυραύλου θέτει θέμα ασφαλείας για την περιοχή και θα ερχόταν σε αντίθεση με τις πρόσφατες δεσμεύσεις της Βόρειας Κορέας να μην προχωρήσει σε νέες εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

«Είτε πρόκειται για την εκτόξευση δορυφόρου είτε βαλλιστικού πυραύλου, πρόκειται για παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα απαιτήσουμε αυστηρά αυτοσυγκράτηση και θα ζητήσουμε επειγόντως από τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει στην εκτόξευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.