Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Συνομιλίες τέλος από τους Ταλιμπάν

Να αποχωρήσουν άμεσα οι Αμερικανοί στρατιώτες από τα χωριά του Αφγανιστάν ζήτησε ο Καρζάι
A.P., Reuters

ΚΑΜΠΟΥΛ. Να αποχωρήσουν άμεσα οι Αμερικανοί στρατιώτες από τα χωριά του Αφγανιστάν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους ζήτησε χθες ο Αφγανός πρόεδρος Καρζάι, ενώ οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον. Στον απόηχο της εκτέλεσης 16 Αφγανών αμάχων από Αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ, την Κυριακή, και τη φυγάδευσή του χθες από τη χώρα, η αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν έχει εισέλθει σε περίοδο σφοδρών αναταράξεων.

Η διπλή στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν προβλέπει από τη μία πλευρά τη σταδιακή μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην κυβέρνηση της Καμπούλ και από την άλλη την επίτευξη κάποιου τύπου συμφωνίας με τους αντάρτες Ταλιμπάν. Αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσον οι ΗΠΑ μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν εφόσον παράλληλα επιθυμούν να διατηρήσουν στο Αφγανιστάν αμερικανικές βάσεις και μετά την αποχώρηση του κύριου όγκου στρατευμάτων, το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη συνομιλιών με τους Ταλιμπάν ήταν από τους κύριους στόχους της αμερικανικής στρατηγικής της τελευταίας διετίας, όπως επισημαίνουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Τους τελευταίους μήνες, είχαν αρχίσει οι επαφές με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Κατάρ, με αντικείμενο την απελευθέρωση πέντε ισλαμιστών κρατουμένων από τη φυλακή του Γκουαντάναμο ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός Αμερικανού αιχμαλώτου.

H ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι Ταλιμπάν ανέφερε ότι διακόπτουν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ αναφορικά με την ανταλλαγή κρατουμένων, κατηγορώντας την αμερικανική πλευρά ότι προσέθεσε νέες προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Αφγανός πρόεδρος Καρζάι εξήλθε από τις συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λίον Πανέτα, στην Καμπούλ δηλώνοντας ότι «οι διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να φύγουν από τα αφγανικά χωριά και να επιστρέψουν στις (μεγαλύτερες) βάσεις τους». Παράλληλα, ο Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι η αποχώρηση του κύριου όγκου των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν πρέπει να γίνει στις αρχές του 2013. Προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είχε ήδη κάνει αναφορές σε πιθανή επίσπευση της αμερικανικής αποχώρησης για το 2013, αντί του 2014.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου υποβάθμισαν τις δηλώσεις Καρζάι δηλώνοντας ότι δεν αφορούν άμεση αποχώρηση από τα αφγανικά χωριά αλλά «πορεία προς ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο Αφγανιστάν το ταχύτερο δυνατόν».

Μετά τις φωτογραφίες Αμερικανών που φαίνονταν να ουρούν σε σορούς Ταλιμπάν και το περιστατικό καύσης του Κορανίου σε αμερικανική βάση, το δολοφονικό αμόκ του Αμερικανού στρατιώτη την Κυριακή δυναμίτισε ολοκληρωτικά το κλίμα. Παρά τα οργισμένα αιτήματα για παραπομπή του στρατιώτη στην αφγανική Δικαιοσύνη, ο στρατιώτης, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, μεταφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε αμερικανική βάση του Κουβέιτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.