Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Follow us on Facebook Subscribe to our RSS feed ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΚΥΠΡΟΣ » Πολιτική Συντονισμό δράσης με αφορμή το δημοσίευμα Μιλλιέτ ζητούν Καρογιάν – Γαλανός

Πηγή: ΚΥΠΕ/onlycy March 26, 2012

Κίνηση εντυπωσιασμού και αντιπερισπασμού, άκρως επικίνδυνη τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία χαρακτήρισε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός το δημοσίευμα της Μιλλιέτ για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης την 1η Ιουλίου, ζητώντας ταυτόχρονα συντονισμό κυβέρνησης, κομμάτων, Βουλής και όλων των αρμόδιων φορέων.

Δεν είναι τυχαίο, είπε, που η ημερομηνία που επέλεξαν ν’ ανοίξουν την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου συμπίπτει με την έναρξη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού και αντιπερισπασμού από πλευράς Τουρκίας, πολύ επικίνδυνη, διότι θέλει να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα και στη δική μας πλευρά, αλλά και τελικά η μεθόδευση γίνεται προς την κατεύθυνση εποικισμού της Αμμοχώστου».

Η ε/κ πλευρά πρέπει να επιμένει αμετάθετα στην επιστροφή της Αμμοχώστου με βάση τη δεύτερη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντενκτάς, αλλά και με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 550 και 789 και το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωσε. Οποιαδήποτε παρέκκλιση για επιστροφή της Αμμοχώστου κάτω από τ/κ διοίκηση εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους, είναι εκτροχιασμός και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που εξυπηρετούν την τουρκική πλευρά.

Δεν πρέπει να πάρουμε το θέμα ελαφρά, ανέφερε ο κ. Γαλανός σε δηλώσεις μετά από συνάντηση της Ενωσης Δήμων με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Δεν είναι μια από τις συνήθεις απειλές και μπλόφες της τουρκικής πλευράς, σημείωσε, λέγοντας ότι κάποια έργα έχουν αρχίσει να γίνονται στην περιοχή της Αμμοχώστου. Η κυβέρνηση, συνέχισε, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή, πρέπει να δουν το θέμα, να υπάρξει μια σταθερή αντιμετώπιση από πλευράς μας και να το δούμε με τα ΗΕ και την ΕΕ.

Ο Δήμος Αμμοχώστου, ανέφερε, θα συνεδριάσει εσπευσμένα για να δει το θέμα και να τοποθετηθεί. Σαν Αμμόχωστος και σαν προσφυγικός κόσμος, είπε, «ζητούμε συντονισμό προσπαθειών πάνω σε αυτό το θέμα μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, αρχηγών κομμάτων, Βουλής, Δήμου Αμμοχώστου και προσφυγικού κόσμου, διότι η πρόταση αυτή γίνεται εκ του πονηρού και πολύ επικίνδυνη σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών και σε αυτό το στάδιο του κυπριακού προβλήματος».

Το πρωί, ανέφερε, συζήτησε το θέμα τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, την ΥΠΕΞ, τον Πρόεδρο της Βουλής και εντός της ημέρας θα μιλήσει με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το ΣΑ, τα ΗΕ, η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με το θέμα της Αμμοχώστου και έχουν θέσει το πλαίσιο και τους στόχους όσον αφορά το ζήτημα και υπενθύμισε την πρόταση του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και την επαναληπτική – όπως είπε – πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για το πώς πρέπει να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της. Ισχυρά κράτη της ΕΕ είχαν αποδεχθεί και υιοθετήσει την προσέγγιση των προτάσεων του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ο κ. Καρογιάν, και συνεχίζουν να την θεωρούν ως την πλέον εφικτή και ορθολογιστικά σωστή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η μεθόδευση, συνέχισε, με την κίνηση αυτή, είναι να ανοίξει η πόρτα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου και να υπάρξουν επιπρόσθετα τετελεσμένα. Χρειάζονται προληπτικές πολιτικές, πρωτοβουλίες και συζήτησε – όπως είπε – κάποιες κινήσεις που μπορούν να γίνουν με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, ενώ θα επικοινωνήσει με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Βουλής και όλοι μαζί, με τα κόμματα, τον προσφυγικό κόσμο και τους οργανωμένους φορείς πρέπει να στοχεύσουν στα ΗΕ και την ΕΕ. «Η Τουρκία παίζει διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια, έχε τους δικούς της σχεδιασμούς, θέλει να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να σπάσει το μέτωπο των προσφύγων και επιπρόσθετα να επιφέρει και επικοινωνιακούς πόντους προς την Τουρκία και αν είναι δυνατόν, και αυτή είναι η στόχευσή της, να επωφεληθεί ουσιαστικά από αυτή την κατάσταση».

Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και συντονισμένες πρωτοβουλίες από όλους , πρόσθεσε λέγοντας ότι αν δράσουν συντονισμένα και προληπτικά μπορούν να αποτρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, ιδιαίτερα την περίοδο που η κυβέρνηση θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.