Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Έναρξη της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη

Η Συρία το βασικό θέμα της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται στη Βαγδάτη.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συναντήθηκε σήμερα στη Βαγδάτη με Άραβες ηγέτες για να συζητήσει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία, την ίδια ώρα που τα στρατεύματα του προέδρου Ασαντ συνεχίζουν τις αιματηρές επιχειρήσεις καταστολής εναντίον πόλεων σε όλη τη Συρία.

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Ιράκ συμφώνησαν στο σχέδιο έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Αναν το οποίο ζητεί την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου, όμως παρέμειναν διχασμένοι στο πως θα αντιμετωπίσουν τις βιαιότητες, χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος θρησκευτικών εντάσεων.

Η Συρία έχει αποδεχτεί την πρόταση Άναν, αλλά απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία της συνόδου και τονίζει πως θα έχει επαφές μόνο με μεμονωμένα αραβικά κράτη, περιπλέκοντας τις προσπάθειες εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό της βίας και της αιματοχυσίας», τόνισε ο Μπαν αναφερόμενος στην αποδοχή από τη Συρία του σχεδίου Αναν.

«Καλώ τον πρόεδρο Ασαντ να τηρήσει χωρίς καθυστέρηση τις δεσμεύσεις αυτές», πρόσθεσε ο Μπαν, λίγο πριν από την άφιξη του στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Η σημερινή σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου είναι η πρώτη που πραγματοποιείται εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια στη Βαγδάτη.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι δρακόντεια με περισσότερους από 100.000 αστυνομικούς και στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα κτίρια που πραγματοποιείται η σύνοδος, ενώ από χθες Τετάρτη δεν λειτουργεί ένα μεγάλο τμήμα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Είκοσι ένας ηγέτες θα πάρουν μέρος στη σύνοδο, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπεσίρ, αν και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο τυνήσιος ομόλογός του Μονσέφ Μαρζούκι, ο Μαχμούντ Αμπάς και ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουσταφά Αμπντελαζίζ.

Όμως η πλέον αναμενόμενη παρουσία είναι αυτή του εμίρη του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, είκοσι χρόνια μετά την εισβολή των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσέιν στη χώρα του.

Εκτός από τη Συρία, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου θα αναφέρονται το Παλαιστινιακό, η Σομαλία και τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.