Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Και η Βρετανία αντίθετη με ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν

The New York Times

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον θα ενώσει τη φωνή του με την κυβέρνηση Ομπάμα, αποθαρρύνοντας από κοινού τις ισραηλινές φιλοδοξίες για πλήγμα κατά του Ιράν. Αυτό ανέφερε ο Βρετανός πρέσβης ενόψει της τριήμερης επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Για τον πρωθυπουργό Κάμερον είναι ξεκάθαρο ότι η στρατιωτική δράση κατά του Ιράν δεν θα βοηθούσε» είπε ο πρέσβης Πίτερ Γουέστμακοτ. «Δεν θεωρούμε ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για τους επόμενους μήνες».

Ο Κάμερον υποστηρίζει την τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Επίσης, συμφωνεί ότι η στρατιωτική δράση πρέπει να παραμείνει ως εναλλακτική λύση. Ομως, ένα ισραηλινό πλήγμα «θα είχε πληθώρα διαφορετικών συνεπειών» και μπορεί να κατέληγε στα ανάποδα αποτελέσματα, ενισχύοντας το ιρανικό καθεστώς και την αποφασιστικότητα του ιρανικού λαού να αποκτήσει πυρηνικά.

«Ολοι μας ανησυχούμε για το τι θα μπορούσε να προκύψει από μία απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης» είπε.

Βρετανός αξιωματούχος στο Λονδίνο ανέφερε ότι ο Κάμερον στις συνομιλίες του με τον Ομπάμα θα πιέσει για εφαρμογή αυστηρότερων διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. «Μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα προκειμένου να ενταθεί η πίεση» είπε ο αξιωματούχος.

Ο Κάμερον αναφέρθηκε στο θέμα των κυρώσεων σε δηλώσεις του τη Δευτέρα. «Η ιρανική υπόθεση είναι ζωτικής σημασίας. Να δείξουμε στον κόσμο και ιδιαίτερα στους Ιρανούς ότι συνεχίζουμε τον δρόμο των κυρώσεων και ότι θα πιέσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε». Ο Κάμερον φθάνει στην Ουάσιγκτον μία εβδομάδα μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος είχε μεταβεί στις ΗΠΑ ζητώντας υποστήριξη για πιθανή στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν. Ο Ομπάμα προέτρεψε τον Νετανιάχου να μην εγκαταλείψει τις υπόλοιπες επιλογές, αν και επαναβεβαίωσε το κυριαρχικό δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις του Ομπάμα για τις συνέπειες ισραηλινού πλήγματος κατά του Ιράν «άλλαξαν την κατάσταση», μειώνοντας τις πιθανότητες. Οσο για τη Βρετανία, «είμαστε πολύ σαφείς» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Αν το Ισραήλ εξαπέλυε πλήγμα, δεν θα το υποστηρίζαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.