Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ομπάμα: Προειδοποίηση στο Ιράν πως «ο χρόνος εξαντλείται»



Προειδοποιήσεις προς το Ιράν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του στη Σεούλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα, στην διάρκεια ομιλίας του στη Σεούλ, ότι ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της διένεξης του Ιράν με την δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Για άλλη μια φορά, υπάρχει μια πιθανότητα διπλωματικής επίλυσης η οποία προσφέρει στο Ιράν πρόσβαση στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια ενώ καθησυχάζει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε νοτιοκορεάτικο πανεπιστήμιο στη Σεούλ.

«Σήμερα, θα συναντηθώ με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας καθώς εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια λύση βάσει της οποίας το Ιράν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του».

Παράλληλα, ο Ομπάμα απηύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση στη Βόρεια Κορέα για το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ και η προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο υπέσκαψαν την ασφάλεια.

«Να γνωρίζετε το εξής-δεν θα υπάρξουν άλλες επιβραβεύσεις για τις προκλήσεις. Αυτές οι ημέρες τέλειωσαν. Αυτή είναι η επιλογή που βρίσκεται μπροστά σας», είπε.

Ακόμη, ο Ομπάμα εξέφρασε τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μειώσουν περαιτέρω το πυρηνικό τους οπλοστάσιο διατηρώντας όμως το στρατηγικό τους αποτρεπτικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι πρόκειται να θέσει το θέμα στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όταν συναντηθούν -για πρώτη φορά αφότου ο Πούτιν αναδείχθηκε ξανά στο θώκο- τον Μάιο.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.