Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Αιματηρές μάχες με την Αλ Κάιντα στην Υεμένη

AFP

ΣΑΝΑΑ. Στο έλεος της βίας βρέθηκε χθες η Υεμένη, καθώς κλιμακώθηκαν οι μάχες μεταξύ της Αλ Κάιντα και των κυβερνητικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άτομα. Πολλοί κυβερνητικοί στρατιώτες εξακολουθούν να υπακούουν σε εντολές του πρώην προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, παρότι ο τελευταίος παρέδωσε την εξουσία πριν από τρεις εβδομάδες. Πέντε μαχητές σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή ενώ επέβαιναν σε αυτοκίνητο στη νότια επαρχία Μπάιντα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος ασφαλείας. «Μαχητικό αεροσκάφος επιτέθηκε σε αυτοκίνητο που μετέφερε πέντε μαχητές της Αλ Κάιντα», δήλωσε ο ίδιος. «Και οι πέντε έπεσαν νεκροί».

Φύλαρχος της περιοχής επιβεβαίωσε ότι έλαβε χώρα η επιδρομή, που εκδηλώθηκε μόλις δύο ώρες μετά τον θάνατο τριών αστυνομικών σε επίθεση αυτοκτονίας στην ίδια επαρχία. «Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε φυλάκιο της Σουγαντέγια», ανέφερε ο αξιωματούχος. Μετά την επίθεση, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ εξτρεμιστών και δυνάμεων ασφαλείας, στις οποίες σκοτώθηκαν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στην Μπάιντα, Νασέρ αλ Ντάφρι, και άλλοι μαχητές, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Ντάφρι φέρεται να ήταν ο «εγκέφαλος» της χθεσινής επίθεσης εναντίον των αστυνομικών. Οι εξτρεμιστές, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, κατάφεραν επίσης να αιχμαλωτίσουν δύο αστυνομικούς. Αεροπορικές επιδρομές έγιναν και εναντίον θέσεων της Αλ Κάιντα, και ιδίως σε μία μεγάλη έκταση που -σύμφωνα με υποψίες- χρησιμεύει ως στρατόπεδο εκπαίδευσης στη γειτονική επαρχία Αμπιάν, όπου στις 4 Μαρτίου, σε επίθεση εναντίον του στρατού, σκοτώθηκαν 185 στρατιώτες. «Οι αεροπορικές δυνάμεις της Υεμένης εξαπέλυσαν έξι επιδρομές την Τρίτη κατά θέσεων της Αλ Κάιντα στο Τζάαρ», το οποίο είναι οχυρό της οργάνωσης στην επαρχία Αμπιάν, όπως δήλωσε αξιωματούχος του στρατού. «Τρεις επιδρομές είχαν στόχο τον οπλισμό της Αλ Κάιντα σε κρησφύγετο καθώς και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης δυτικά του Τζάαρ», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι άλλες τρεις επιδρομές έγιναν εναντίον άλλων θέσεων νοτιοδυτικά της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ότι οι επιδρομές πράγματι έλαβαν χώρα, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν επρόκειτο για αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή για αεροσκάφη της Υεμένης.

Το χθεσινό κύμα βίας εκδηλώθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες επιθέσεις εξτρεμιστών μουσουλμάνων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, που σάρωσαν ολόκληρη τη χώρα μετά την καθαίρεση του προέδρου Σάλεχ τον περασμένο μήνα κι ενώ είχαν προηγηθεί δώδεκα μήνες εξέγερσης με αίτημα την παύση της πολυετούς διακυβέρνησής του. Επίσης, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μόλις λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει τρομοκρατική εκστρατεία εναντίον ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων και κυβερνητικών κτιρίων σε αρκετές επαρχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.