Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Τουρκία: Αρχίζει η δίκη του στρατηγού ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ


Κατηγορείται πως ήταν ο ηγέτης «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η δίκη ενός πρώην επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας ο οποίος κατηγορείται ότι ηγείτο μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», αρχίζει σήμερα, σε μια ένδειξη ότι ο στρατός -ο οποίος στο παρελθόν διέθετε τεράστια εξουσία στη χώρα- έχει αποδυναμωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Ο στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ χαρακτήρισε κωμικοτραγική την δίωξη σε βάρος του όταν είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο. Παρότι είχε δηλώσει ότι οι κατηγορίες του προκάλεσαν σύγχυση είπε ότι δεν αισθάνθηκε κατάπληξη για το γεγονός, δοθέντος του ότι εισαγγελείς έχουν διώξει και άλλους αξιωματικούς τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Μπάσμπουγ, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας από το 2008 ως το 2010, κατηγορείται ότι υπήρξε εκ των ηγετών του σκιώδους δικτύου που έχει γίνει γνωστό με την ονομασία Εργκενεκόν, και φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά --αναπόδεικτων ως σήμερα- συνωμοσιών εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το κατηγορητήριο που θα αναγνωστεί αύριο [σ.σ. σήμερα] στην ακροαματική διαδικασία δεν είναι σε βάρος μόνο του Ιλκέρ Μπάσμπουγ, αλλά επίσης σε βάρος των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων και ακόμα και, σε πολιτικούς όρους, του κράτους», δήλωσε ο Ιλκάι Σεζέρ, συνήγορος του στρατηγού, σε ένα σχόλιό του μέσω Twitter.

Ο Σεζέρ αναμένεται να ζητήσει η υπόθεση να αναπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι αυτό αρμόζει σε έναν κρατικό αξιωματούχο του βαθμού του. Ωστόσο παρόμοια αιτήματα έχουν απορριφθεί στο παρελθόν.

Ο 68χρονος απόστρατος είναι ο πιο υψηλόβαθμος από τους εκατοντάδες αξιωματικούς οι οποίοι διώκονται για συνωμοσία και τρομοκρατία.

Η αστυνομία λέει ότι ανακάλυψε το δίκτυο Εργκενεκόν όταν είχε ανακαλύψει μια κρύπτη όπλων το 2007-κάτι που πολλοί αμφισβητούν.

Ο Μπάσμπουγ ήταν απλώς μάρτυρας σε μια προηγούμενη υπόθεση, τη λεγόμενη Βαριοπούλα, η οποία επικεντρώνεται σε ένα σεμινάριο του 2003 το οποίο οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι συμπεριλάμβανε σχέδια πραξικοπήματος, αν και το επιτελείο λέει ότι επρόκειτο απλώς για μια άσκηση. Κάπου 365 άνθρωποι διώκονται για την υπόθεση αυτή, περιλαμβανομένου του απόστρατου πρώην διοικητή της πρώτης στρατιάς.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού της Τουρκίας --ο οποίος θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους που εισήγαγε ο στρατιωτικός-ιδρυτής του, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ-- απεχθάνονται τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο έλκει την καταγωγή του από ισλαμιστικά κόμματα.

Ο στρατός έχει προβεί στην κατάληψη της εξουσίας με πραξικοπήματα τρεις φορές από το 1960 ως το 1981, ενώ εξανάγκασε ακόμα την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν να εγκαταλείψει την εξουσία το 1997. Τώρα όμως, είναι ο Ερντογάν που μοιάζει να έχει το πλεονέκτημα, καθώς εισέρχεται στην δεύτερη δεκαετία της διακυβέρνησής του.

Την 4η Απριλίου θα γίνει σε δικαστήριο στην Άγκυρα η πρώτη ακροαματική διαδικασία στην δίκη των στρατηγών οι οποίοι είχαν ηγηθεί του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, περιλαμβανομένου του 94χρονου πρώην αρχηγού του επιτελείου και πρώην προέδρου Κενάν Εβρέν.

Η υπόθεση σε βάρος του Μπάσμπουγ αφορά την δημιουργία ιστοτόπων από το στρατό για την διασπορά «προπαγάνδας» εναντίον της κυβέρνησης ως το 2008.

Ο Μπάσμπουγ διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του, και οι δικηγόροι του υποστήριξαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το κατηγορητήριο βρίθει ανακολουθιών και στερείται αναξιοπιστίας.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.