Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Συρία: Διεθνής καταδίκη της άγριας επίθεσης στη Χούλα

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον καταδίκασε χθες τη σφαγή 90 και πλέον ανθρώπων, περιλαμβανομένων δεκάδων παιδιών, στην κεντρική Συρία, και κάλεσε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη βία στη χώρα.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με τους εντονότερους δυνατούς όρους τη χθεσινή σφαγή στη συριακή πόλη Χούλα», ανέφερε η Κλίντον σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο περί μιας «άγριας επίθεσης» με πυροβολικό και άρματα μάχης σε μια αστική συνοικία.
Κάλεσε αυτοί που διέπραξαν τη σφαγή αυτή να λογοδοτήσουν και είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα για να «εντείνει τις πιέσεις μας στον [πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ] Άσαντ και στους πιο πιστούς του συνεργάτες, η εξουσία των οποίων, που βασίζεται στους φόνους και στο φόβο, πρέπει να τελειώσει».
Τη βαθειά της λύπη για τη σφαγή 92 ανθρώπων στη συριακή πόλη Χούλα εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον, η οποία καταδίκασε αυτή τη «φριχτή ενέργεια του καθεστώτος» και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η βία. «Είμαι συγκλονισμένη από τις πληροφορίες που μιλούν για την άγρια αυτή σφαγή άνω των 90 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις στην πόλη Χούλα», τονίζει σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε αργά τη νύχτα η 'Αστον.
«Καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη φριχτή αυτή ενέργεια που διέπραξε το καθεστώς εναντίον του ίδιου του του λαού, παρά την εκεχειρία και την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ», πρόσθεσε. «Καλώ τη συριακή κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το από έξι σημεία ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι 'Αναν, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Κόφι 'Αναν και της ομάδας του», τόνισε.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να ομιλεί με μια φωνή, απευθύνοντας έκκληση να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία και ζητώντας από τον πρόεδρο 'Ασαντ να παραμερίσει, επιτρέποντας τη μετάβαση στη δημοκρατία», υπογράμμισε η 'Αστον.
Η UNICEF (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά) εξέφρασε την οργή της για τον θάνατο 32 παιδιών στη Συρία ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία επιβεβαίωσαν την επίθεση στη Χούλα κοντά στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας. Σύμφωνα με ακτιβιστές, περισσότεροι από 92 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων το απόγευμα της Παρασκευής. Ωστόσο, τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν τη σφαγή σε ένοπλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Η ανακοίνωση της UNICEF εκδόθηκε σε δελτίο Τύπου από την Σάρα Κρόου, εκπρόσωπο του εκτελεστικού διεθυντή της οργάνωσης.
«Αυτό το φρικτό έγκλημα εις βάρος τόσο μικρών παιδιών που δεν παίρνουν καθόλου μέρος σε αυτές τις μάχες υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της εξεύρεσης λύσεων στη συριακή διένεξη. Τέτοια σφαγή δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη». «Τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στις συριακές οικογένειες που έχουν υποφέρει τόσο πολύ τους τελευταίους 15 μήνες των συγκρούσεων», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Νωρίτερα χθες Σάββατο την επίθεση καταδίκασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν.
Οι συριακές αρχές διέψευσαν σήμερα ότι διέπραξαν τη σφαγή στη Χούλα, κατά την οποία σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν 109 άμαχοι.
Πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιθέσεις στη διάρκεια της 14μηνης εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
"Γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες δολοφονήθηκαν. Αυτή δεν είναι η σφραγίδα του ηρωικού συριακού στρατού», είπε στους δημοσιογράφους στη Δαμασκό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντέσι.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.