Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Επίσημη διαμαρτυρία Ιράκ για τις ενέργειες Τούρκων προξένων

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βαγδάτη και διαμαρτυρήθηκε για τις «δραστηριότητες» των Τούρκων προξένων στη Βασόρα και τη Μοσούλη, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες.

 Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα που οι ιρακινές αρχές επιδίδουν νότα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή Γιουνούς Ντεμιρέρ.

Ο επικεφαλής του τμήματος υποθέσεων γειτονικών χωρών του υπουργείου εξέφρασε στον Ντεμιρέρ «τις αντιρρήσεις της ιρακινής κυβέρνησης σε ορισμένες δραστηριότητες των δύο προξένων της Τουρκίας στις επαρχίες της Βασόρας και της Μοσούλης, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τα προξενικά καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές περιγράφονται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις, του 1963», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πάντως ποιες είναι οι «δραστηριότητες» των Τούρκων διπλωματών που ενόχλησαν τη Βαγδάτη.

Ο Ντεμιρέρ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει «να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις» και ότι η Άγκυρα «δεν έχει κανένα στόχο» ο οποίος να αντιτίθεται στα συμφέροντα και τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.

Τους τελευταίους μήνες οι τόνοι μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης έχουν ανέβει, κυρίως με αφορμή την υπόθεση του αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ αλ-Χασέμι, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονίες στο Ιράκ και έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, μια χώρα που αρνείται να τον εκδώσει για να δικαστεί. Επιπλέον, τον Απρίλιο η Τουρκία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι ότι μονοπωλεί την εξουσία, ότι εφαρμόζει «εγωκεντρική» πολιτική και κάνει διακρίσεις απέναντι στους σουνίτες. Ο Μάλικι απάντησε κατηγορώντας με τη σειρά του τη σουνιτική Τουρκία ότι εξελίσσεται σε «εχθρό» για την περιοχή καθώς επιδιώκει να κυριαρχήσει και να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.