Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Μπαχρέιν: Καταδίκη έξι ατόμων για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία για το Ιράν»

Έξι άνθρωποι καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές κάθειρξης για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία για λογαριασμό του Ιράν».
Ένα δικαστήριο του Μπαχρέιν καταδίκασε έξι ανθρώπους σε ποινές κάθειρξης 15 ετών τον καθένα, κρίνοντάς τους ένοχους για τρομοκρατία και κατασκοπεία για λογαριασμό του Ιράν.
Το κακουργιοδικείο έκρινε τους έξι κατηγορούμενους ένοχους των κατηγοριών ότι συνέστησαν μια οργάνωση που είχε στόχο να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα του Κόλπου και στη γειτονική Σαουδική Αραβία, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BNA. Αθώωσε δύο ακόμη κατηγορούμενους.
Η ομάδα κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, σε μια υπερυψωμένη γέφυρα που συνδέει το Μπαχρέιν με τη Σαουδική Αραβία και την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Μανάμα.
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εξάρθρωσαν τον «τρομοκρατικό πυρήνα» που είχαν συστήσει το Νοέμβριο, όταν τέσσερα από τα μέλη της είχαν συλληφθεί από τις αρχές του Κατάρ στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.
Στο Μπαχρέιν, χώρα-σύμμαχο των ΗΠΑ, έδρα του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σημειώνονται ταραχές από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, στο πλαίσιο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Η κυβέρνηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο, κάλεσε στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και σύντριψε τις διαδηλώσεις ένα μήνα αφότου άρχισαν, τον Μάρτιο, αλλά η αναταραχή συνεχίστηκε με συχνές μαζικές διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση και συγκρούσεις με την αστυνομία. Ξένες κυβερνήσεις, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την Μανάμα για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Οι αρχές στο Μπαχρέιν, όπου πλειοψηφούν οι σιίτες αλλά βασιλεύει μια σουνιτική δυναστεία, κατηγόρησαν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις κινητοποιήσεις. Η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει ότι υποκινεί τις ταραχές.
Το BNA ανέφερε ότι οι καταδικασθέντες βρίσκονταν σε «επαφή» με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και την παραστρατιωτική οργάνωση Μπασίτζ και είχαν σκοπό να «στοχεύσουν ευαίσθητες και ζωτικές εγκαταστάσεις» στο Μπαχρέιν.
Η αντιπολίτευση δεν σχολίασε την εξέλιξη στην υπόθεση ως τώρα.
Τρεις από τους καταδικασθέντες δικάστηκαν ερήμην, περιλαμβανομένου του Άλι Μουσέιμα, γιου του σιίτη ηγέτη των αντιφρονούντων Χάσαν Μουσέιμα, είπε ένας δικηγόρος. Μπορεί να ασκηθεί έφεση στην απόφαση, σύμφωνα με τον ίδιο δικηγόρο.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.