Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ακαρπες οι συνομιλίες με το Ιράν


Το κλιμάκιο των Εξι και η Τεχεράνη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεωνΒΑΓΔΑΤΗ. Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης συμφώνησαν να προχωρήσουν το Ιράν και το κλιμάκιο των Εξι, δηλαδή οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και της Γερμανίας, μετά την αδυναμία κατάληξης σε συγκεκριμένες προτάσεις, των συνομιλιών που διεξήχθησαν το περασμένο διήμερο στη Βαγδάτη. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν ήταν, προς το παρόν, δυνατό να προσδιοριστεί ούτε ο τόπος ούτε η ημερομηνία του νέου γύρου συνομιλιών. Αξιωματούχοι των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν ότι τόσο το Ιράν όσο και το κλιμάκιο των Εξι εμμένουν στις θέσεις τους, σημειώνοντας ωστόσο ότι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, διεξάγονται συνομιλίες στο πλαίσιο διαλόγου, οι οποίες εστιάζονται στα ζητήματα που οι δύο πλευρές διαφωνούν.
Νωρίτερα, το Ιράν είχε κατηγορήσει το κλιμάκιο των Εξι πως δημιουργεί «δύσκολη ατμόσφαιρα», στο πλαίσιο των συνομιλιών. Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρέθηκε το αίτημα του Ιράν για χαλάρωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, των οικονομικών κυρώσεων από πλευράς της Δύσης, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ώστε η Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, διαδικασία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ατομικών όπλων. Πάγια θέση της Τεχεράνης είναι ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αφορά μόνον ειρηνικούς σκοπούς. Σημειωτέον ότι τη θέση αυτή αμφισβητεί ευθέως και το Ισραήλ, το οποίο επέκρινε τις συνομιλίες της Βαγδάτης, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν κερδίζει απλώς χρόνο. Επιπλέον, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι ακόμη και αν το Ιράν δεχθεί να αποκτήσουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μεγαλύτερη πρόσβαση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το Ισραήλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν.
Η Τεχεράνη προσήλθε στις συνομιλίες της Βαγδάτης με την επιδίωξη οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να χαλαρώσουν τις αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, οι οποίες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, και σε αντάλλαγμα να αποδεχθεί τον έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το Ιράν απέρριψε τις προτάσεις του κλιμακίου των Εξι οι οποίες αφορούσαν τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% και απαίτησε απαντήσεις, από πλευράς των Δυτικών δυνάμεων, στη δική του προσφορά. Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιρανός επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Σαέντ Τζαλίλι, αντέταξε στις προτάσεις της Δύσης ένα πακέτο πέντε προτάσεων, που αφορούν ευρύ φάσμα ζητημάτων, ορισμένα εκ των οποίων άπτονται του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και ορισμένα άλλα, όχι. Εξάλλου, η Τεχεράνη επέμεινε στη θέση της περί «της αρχής της αμοιβαιότητας» ως προς τις παραχωρήσεις, στην οποία είχαν συναινέσει οι Δυτικές δυνάμεις κατα τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη.
Από την πλευρά τους, Δυτικοί διπλωμάτες υποστήριξαν ότι οι προτάσεις Τζαλίλι δεν ήταν σαφείς και ότι ορισμένες εξ αυτών δεν χρησίμευαν στην επίλυση του ζητήματος του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στις συνομιλίες της Βαγδάτης αμφότερες οι πλευρές επιχείρησαν να μην καταρρεύσουν οι διπλωματικές προσπάθειες, κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους. Η Δύση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο σύγκρουσης Ιράν–Ισραήλ, και το Ιράν με στόχο να άρει η Δύση τις αυστηρές κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.