Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Το Ιράν αυξάνει την επιρροή του στο Λίβανο

 Του Neil MacFarquhar
International Herald Tribune

Η ισλαμική δημοκρατία του Ιράν προσφέρθηκε πρόσφατα να χτίσει ένα φράγμα στο ορεινό χωριό Τανουρίν, που θυμίζει τοπίο των Άλπεων, στην καρδιά του χριστιανικού Λιβάνου. Πιο νότια, στα πυκνοκατοικημένα προάστια της Βηρυτού, η ιρανική γενναιοδωρία συνέβαλε στην ανοικοδόμηση συνοικιών που είχαν ισοπεδωθεί προ εξαετίας από ισραηλινές βόμβες – επίτευγμα που τιμήθηκε αυτόν τον μήνα με θορυβώδη εορτασμό.

«Με τα ίδια μέσα, με τα οποία αποκτήσαμε όπλα και άλλα, έχουμε και χρήμα επίσης», αναφώνησε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εν μέσω κραυγών επιδοκιμασίας του πλήθους. «Όλα αυτά επετεύχθησαν με ιρανικά χρήματα!»

Η προθυμία του Ιράν να προσφέρει βροχή χρημάτων στον Λίβανο, όταν η ίδια του η οικονομία πιέζεται από κυρώσεις, αποτελεί την τελευταία ένδειξη της έντονης ανησυχίας της Τεχεράνης μπροστά στην προοπτική πτώσης του ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Ιράν βασίζεται στη Συρία, που αποτελεί τη γέφυρά του στον αραβικό κόσμο, αλλά και κρίσιμο στρατηγικό συνεργάτη απέναντι στο Ισραήλ. Οι αραβικές επαναστάσεις, όμως, ανέτρεψαν τους υπολογισμούς της Τεχεράνης, καθώς ο κ. Άσαντ είναι ανίκανος να καταστείλει μια εξέγερση που διανύει τον 15ο μήνα της.

Το φλογερό φλερτ του Ιράν με την κυβέρνηση του Λιβάνου δείχνει ότι η Τεχεράνη αγωνίζεται να βρει αντικαταστάτη για τον πιο στενό σύμμαχό της μεταξύ των Αράβων, όπως λένε πολιτικοί, διπλωμάτες και αναλυτές. Δεν χρηματοδοτεί απλώς δημόσια έργα, αλλά επιδιώκει παράλληλα να συνάψει στενότερους δεσμούς, μέσω οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτιστικών συμφωνιών. Η πρόκληση για τους ηγέτες του Ιράν είναι το γεγονός ότι πολλοί Λιβανέζοι –περιλαμβανομένων των κατοίκων του Τανουρίν, τόπου που προτάθηκε για το υδροηλεκτρικό φράγμα– δυσφορούν με αυτήν την προσέγγιση. Δεν θεωρούν τις κινήσεις του Ιράν ένδειξη καλής θέλησης, αλλά μια μυστική πολιτιστική και στρατιωτική αποίκιση.

«Το Τανουρίν δεν είναι Τεχεράνη», διαμαρτυρήθηκε ο Χαρμπέλ Κομάιρ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Οι Λιβανέζοι έχουν αποδεχθεί, ευρέως, το ότι το Ιράν ενεργεί ως ο βασικός προστάτης της Χεζμπολάχ. Αλλά το να επεκτείνεται πέραν των σιιτών είναι άλλη υπόθεση.

«Προσπαθούν να ενισχύσουν τη βάση τους στον Λίβανο για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος στη Συρία», είπε ο βουλευτής Μαργουάν Χαμαντέ, σημειώνοντας ότι η πτώση του Άσαντ θα έκοβε τον «ομφάλιο λώρο» μέσω του οποίου το Ιράν εφοδιάζει τη Χεζμπολάχ και κέρδισε σχεδόν ανεμπόδιστη πρόσβαση στον Λίβανο επί δεκαετίες. «Η Χεζμπολάχ εξελίχθηκε σε προγεφύρωμα της ιρανικής επιρροής όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και στη Μεσόγειο, επιχειρώντας να επεκτείνει τον ιρανικό πολιτισμό, την ιρανική πολιτική και οικονομική παρουσία», είπε ο κ. Χαμαντέ. «Υπάρχει όμως ένα είδος απόρριψης, στον Λίβανο, αυτής της υπερβολικής ιρανικής ανάμειξης».
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.