Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Το Ιράν «σχεδιάζει» νέα πυρηνικά εργοστάσια

Η Τεχεράνη σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον δύο νέα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ.


Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον δύο νέα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν πέρυσι με τη βοήθεια της Ρωσίας.
Ο Νταβανί έκανε τις δηλώσεις αυτές σήμερα στην κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε ότι τα σχέδια κατασκευής των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας 1000 μεγκαβάτ βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο και ότι το έργο μπορεί να ξεκινήσει σε ένα χρόνο ή σε δύο χρόνια.
Το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Ιράν στο Μπουσέρ, που βρίσκεται στα νότια της χώρας κοντά στις ακτές του Περσικού Κόλπου, ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Μάιο.
Η κατασκευή του είχε ξεκινήσει από Γερμανούς μηχανικούς την δεκαετία του ΄70, πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, και ολοκληρώθηκε από τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να βοηθάει στη λειτουργία του και του παρέχει καύσιμα. Εγκαινιάστηκε το 2010 και πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως τον Νοέμβριο.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.