Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

HRW: Νεκροί 72 άμαχοι από επιδρομές του ΝΑΤΟ

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη τον περασμένο χρόνο στοίχισαν τη ζωή σε 72 αμάχους, ανακοίνωσε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι δεν παραδέχεται τις παράπλευρες απώλειες που προκάλεσε στη διάρκεια της εκστρατείας της, η οποία βοήθησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του Μουάμαρ Καντάφι.

Σε έκθεσή της που βασίστηκε σε έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε τοποθεσίες που αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών στη διάρκεια και μετά τη σύρραξη, η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι από τις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές σκοτώθηκαν 20 γυναίκες και 24 παιδιά. Η οργάνωση κάλεσε το ΝΑΤΟ να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων και να διενεργήσει έρευνες για τις επιθέσεις οι οποίες μπορεί να ήταν παράνομες.

"Οι επιθέσεις επιτρέπονται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους και παραμένουν σοβαρά ερωτήματα σε κάποιες περιπτώσεις για το ποιοί ακριβώς ήταν οι στόχοι των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φρεντ Έιμπραχαμς, ειδικός σύμβουλος της HRW.

Η έκθεση είναι βασισμένη στην εκτενέστερη μέχρι σήμερα έρευνα σχετικά με τους θανάτους αμάχων από την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ και εμφανίζει μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων σε σχέση με μια έκθεση του Μαρτίου της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία ανέφερε 55 θανάτους αμάχων, περιλαμβανομένων 16 παιδιών και 14 γυναικών.

"Το ΝΑΤΟ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους αμάχους, αλλά σε μια πολύπλοκη στρατιωτική εκστρατεία, αυτός ο κίνδυνος ποτέ δεν μπορεί να είναι μηδαμινός», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου.

"Λυπούμαστε βαθιά για κάθε περίπτωση απώλειας αμάχων για την οποία μπορεί να ευθύνεται το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η ίδια.

Η HRW αναγνώρισε ότι το ΝΑΤΟ φρόντισε ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων και πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Ρωσία που είχε κάνει λόγο για πολλούς θανάτους αμάχων, το έπραξαν ώστε «να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη».

Ωστόσο ο Έιμπραχαμς, ο κυριότερος συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι η πρόθεση του ΝΑΤΟνα περιοριστούν οι απώλειες στη διάρκεια της εκστρατείας «υπονομεύτηκε από την άρνησή του να ερευνήσει τα αίτια θανάτου δεκάδων αμάχων».

Οι καταγγελίες για θανάτους αμάχων στη Λιβύη μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει μελλοντικές επιχειρήσεις εκτός εδάφους των χωρών μελών του στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Παρότι η Ρωσία συνυπέγραψε το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που έδινε το πράσινο φως για την επέμβαση στη Λιβύη, αργότερα δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «παραβίασε κατάφωρα» τη δικαιοδοσία του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο στις αρχές του χρόνου η Ρωσία ήταν αντίθετη με μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία ζητούσαν στρατιωτική επέμβαση για τον τερματισμό της βίας στη Συρία.

Η HRW αναφέρθηκε σε μια επίθεση στο χωριό Μάγερ, 160 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, στις 8 Αυγούστου, όταν από αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ με στόχο δύο κτίρια όπου στεγάζονταν οικογένειες σκοτώθηκαν 34 άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 30.

Η οργάνωση αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ την ενημέρωσε ότι τα κτίρια στο Μάγερ ήταν «στρατιωτικές εγκαταστάσεις» των δυνάμεων του Καντάφι, αλλά δεν παρείχε συγκεκριμένες πληροφορίες που να στηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό.

"Στη διάρκεια τεσσάρων επισκέψεων στο Μάγερ, περιλαμβανομένης μιας την ημέρα της επίθεσης, η μοναδική πιθανή απόδειξη στρατιωτικής παρουσίας που βρήκε η οργάνωση ήταν ένα και μοναδικό πουκάμισο στρατιωτικού τύπου--συνηθισμένο ρούχο πολλών Λίβυων--στα συντρίμμια ενός από τα κατεστραμμένα σπίτια», αναφέρει η Human Rights Watch.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.