Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Αγωνία στο Πεντάγωνο για λιβυκούς πυραύλους

Tου David Ignatius αρθρογράφου της Washington Post

 Αναστεναγμός ανακούφισης ακούγεται από τον κόσμο, κάθε φορά που η CIA αποκαλύπτει κάποια νέα συνωμοσία στο εξωτερικό, όπως το τελευταίο σχέδιο της Αλ Κάιντα να ανατινάξει πολιτικό αεροσκάφος, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά υψηλής τεχνολογίας, που δεν εντοπίζονται εύκολα. Ομως, αυτός ο συγκεκριμένος πόλεμος είναι πολυμέτωπος και εξ ορισμού την παθαίνεις από εκεί που δεν το περιμένεις. Τους τελευταίους μήνες, διαρκώς ακούω προειδοποιήσεις για μια νέα απειλή εναντίον αεροσκάφους της πολιτικής αεροπορίας, όπως για παράδειγμα μία επίθεση με φορητό εκτοξευτή πυραύλων από τη Λιβύη της μετά Καντάφι εποχής. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε τον Φεβρουάριο ότι ο Καντάφι είχε στην κατοχή του 20.000 τέτοιους εκτοξευτήρες και από αυτούς μόνο 5.000 βρίσκονταν σε ασφαλές περιβάλλον, χάρη στο αμερικανικό πρόγραμμα αξίας 40 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά διάσπαρτων πυραύλων.

«Πόσοι άραγε να λείπουν ακόμη;», ρώτησε ο Αντριου Σαπίρο, βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις, σε ομιλία του στις 2 Φεβρουαρίου. «Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν θα το μάθουμε ποτέ», απάντησε ο ίδιος στο ερώτημά του.

Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που μου είπαν δύο πρώην αξιωματικοί της αντιτρομοκρατίας της CIA την περασμένη εβδομάδα. Οτι, δηλαδή, τεχνικοί έκαναν πρόσφατα συντήρηση σε 800 από αυτά τα φορητά συστήματα αεράμυνας, γνωστά και ως MANPADS. Κάποια από αυτά προορίζονταν για μια οργάνωση μαχητών της τζιχάντ στην Αφρική, που είναι γνωστή σαν «Μπόκο Χαράμ» και θεωρείται σύμμαχος της Αλ Κάιντα. Οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως για επιθέσεις εναντίον πολιτικών αεροσκαφών στον Νίγηρα, στο Τσαντ και ίσως στη Νιγηρία.

Οι δύο πρώην αξιωματικοί κατέβαλλαν επί οκτώ μήνες μάταιες προσπάθειες να ενημερώσουν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Παραθέτω σε περίληψη το σχετικό μήνυμα.

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2011, ενώ το καθεστώς Καντάφι τελούσε υπό κατάρρευσιν, ένας από τους δύο αξιωματικούς προειδοποίησε σύνδεσμο στο FBI ότι λιβυκοί πύραυλοι κινούνταν νοτίως στην περιοχή Αγκαντάζ του Νίγηρα, που κατοικείται από Τουαρέγκ, οι οποίοι λέγεται ότι συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Ο αξιωματικός εξήγησε στον γνωστό του στο FBI ότι, σύμφωνα με αραβική πηγή στο Αγκαντάζ, ομάδες των Τουαρέγκ με διασύνδεση με την Αλ Κάιντα έχουν στην κατοχή τους πυραύλους SA–7 και SA–24 ρωσικής κατασκευής, προερχόμενους από τη Λιβύη.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα της 12ης Σεπτεμβρίου, ο πρώην αξιωματικός της CIA γράφει στον φίλο του στο FBI ότι οι επαφές του στον Νίγηρα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική πλευρά (USG) δεν δείχνει πρόθυμη να τους βοηθήσει να εξουδετερώσουν τους πυραύλους. «Υποψιάζομαι ότι το παράρτημα της CIA στην Εγγύς Ανατολή έπνιξε το θέμα κάτω από την τρέχουσα γραφειοκρατική τακτική», ήταν η εικασία του.

Ο βετεράνος της CIA συνέχισε να ελπίζει σε παρέμβαση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οπότε έδωσε το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του συγγενή ενός πρώην αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε βοηθήσει στη μεταφορά των πυραύλων. Στις 15 Σεπτεμβρίου έστειλε στο FBI τους αριθμούς τηλεφώνων, μέσω των οποίων γινόταν η επαφή με την αραβική πηγή στον Νίγηρα, η οποία παρακολουθούσε τις κινήσεις των πυραύλων.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, απηυδισμένος, ο αξιωματικός της CIA έγραψε σε γνωστό του στον αμερικανικό στρατό ότι οι πύραυλοι είχαν περιέλθει στην κατοχή της Αλ Κάιντα και είχαν διανεμηθεί. «Ηθελα να ήξερα ποιος στην υπηρεσία έβαλε εμπόδια και γιατί», ρωτάει.

Και πάλι όμως απάντηση δεν πήρε. Τον Δεκέμβριο έγραψε σε άλλον γνωστό του στο FBI, ότι κάποιος στην υπηρεσία έβαζε τρικλοποδιές στην επικοινωνία.

Στα τέλη Απριλίου, οι δύο πρώην αξιωματικοί της CIA πληροφορήθηκαν στοιχεία, τα οποία έπρεπε να μεταβιβαστούν κατεπειγόντως. Εστειλαν σε άλλον γνωστό τους στις αρχές ασφαλείας φωτογραφία αντάρτη να σημαδεύει έναν από τους λιβυκούς πυραύλους, εξηγώντας γραπτώς ότι «οι πύραυλοι και τα πολεμοφόδια από τη Λιβύη, που εισρέουν από την άνοιξη του 2011 στο Αγκαντάζ και στον Νίγηρα, κατευθύνονται προς τα δυτικά... Η Μπόκο Χαράμ έχει στην κατοχή της κάποιους από τους αναβαθμισμένους πυραύλους. Εχουν φέρει εδώ Αιγύπτιους τεχνικούς του στρατού για τη συντήρηση και τις δοκιμές των πυραύλων SA–75, που εικονίζονται παρακάτω. Η πηγή ισχυρίζεται ότι περίπου 800 πύραυλοι είναι διαθέσιμοι στην περιοχή», αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, επιτέλους κάποιος, που ισχυρίστηκε ότι είναι ο πρώην εργοδότης τους, ήλθε σε επαφή με τους βετεράνους της CIA, ζητώντας να μιλήσει με την αραβική πηγή.

Οταν ζήτησαν από Αμερικανούς αξιωματούχους να σχολιάσουν την ιστορία, αυτοί απάντησαν ότι δεν γνώριζαν λεπτομέρειες της υπόθεσης ούτε την ανταλλαγή μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Συμφώνησαν όμως ότι το πρόβλημα με τους λιβυκούς πυραύλους είναι σοβαρό. «Είναι ενδεχομένως αλήθεια ότι ένας περιορισμένος αριθμός λιβυκών MANPADS πουλήθηκε στη μαύρη αγορά και ότι η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ προσπαθεί να τους αποκτήσει», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Λευκός Οίκος ανέθεσε το περασμένο φθινόπωρο σε διυπηρεσιακή δύναμη κρούσης την αναζήτηση των λιβυκών πυραύλων. «Η προσπάθεια να εξαγοράσουμε τον κίνδυνο θα είναι μακρά και επίπονη», εξηγεί τώρα ο αξιωματούχος. Λογική η διαπίστωσή του, διερωτώμαι όμως γιατί, όταν οι πρώην αξιωματικοί της CIA έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, ουδείς άκουγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.