Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Μπαχρέιν

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Μπαχρέιν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων σε σιιτικά χωριά, όπως δήλωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες.

 Οι αστυνομικοί, που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και σκάγια, επενέβησαν για να διαλύσουν μια συγκέντρωση στην οποία έπαιρναν μέρος εκατοντάδες διαδηλωτές, που είχαν βγει στο δρόμο για να ζητήσουν την απελευθέρωση των αντιφρονούντων και των ακτιβιστών που κρατούνται.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση του κινήματος των «Νέων της 14ης Φεβρουαρίου».

Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, όμως δεν μεταφέρθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία για τον φόβο ότι θα συλληφθούν από τις αρχές, πρόσθεσαν οι ακτιβιστές.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Μπαχρέιν. «Με την ψυχή και το αίμα μας θα εκδικηθούμε τον μάρτυρα», «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους φυλακισμένους», ή «Κάτω ο Χάμαντ», ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα, ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές, ενώ κρατούσαν φωτογραφίες του Νάμπιλ Ράτζα, ενός ακτιβιστή που συνελήφθη το Σάββατο επειδή προσέβαλε την κυβέρνηση μέσω μιας ανάρτησής του στο twitter.

Εξάλλου το απόγευμα εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στο Καρζακάν, ένα σιιτικό χωριό νοτιοδυτικά της Μανάμα, προτού διαλυθούν ήρεμα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Ο λαός έχει επιλέξει τη δημοκρατία και δεν θα υποκύψει», έγραφε ένα πανό, ενώ το πλήθος, που κρατούσε σημαίες του Μπαχρέιν, ζητούσε την απελευθέρωση των κρατούμενων αντιφρονούντων.

Η ένταση εξακολουθεί στο Μπαχρέιν μετά την καταστολή τον Μάρτιο του 2011 των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις οποίες πήραν μέρος κυρίως σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία του βασιλείου αυτού που κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία.

Το κίνημα αυτό, αίτημα του οποίου είναι μια πραγματική συνταγματική μοναρχία με έναν πρωθυπουργό που θα εκλέγεται από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, έχει αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες με συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.

Τον Νοέμβριο του 2011, μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας είχε καταγγείλει «την υπέρμετρη και αδικαιολόγητη χρήση βίας» από την πλευρά των αρχών στη διάρκεια της καταστολής των περσινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ενώ επεσήμανε ότι 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι 5 από τους οποίους εξαιτίας των βασανιστηρίων.

Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, εκτιμά ότι 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του κινήματος. Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.