Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Άρνηση των τουρκικών αρχών να εκδώσουν πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ

Η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεργαστεί για τη σύλληψη και έκδοση στο Ιράκ του αντιπροέδρου του Ιράκ Τάρεκ Αλ Χασέμι που έχει καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη μετά τη δίωξη του στη Βαγδάτη για «καθοδήγηση και χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος είχε πρόσφατες συναντήσεις με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ εξακολουθεί να προστατεύεται από την ασφάλεια υψηλών προσώπων.

Η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να συλλάβει και να εκδώσει τον κ. Χασέμι, επανέλαβε στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ Μπεκίρ Μποζκάτ και θύμισε ότι η Βαγδάτη έχει αγνοήσει το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Μουράτ Καραγιλάν και 167 ακόμα στελεχών του ΡΚΚ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επανέλαβε ότι για την Τουρκία κάθε μία από τις εθνοτικές ομάδες του Ιράκ έχει δική της ισότιμη σημασία για την Τουρκία. «Για μας οι Σουνίτες, οι Σιίτες, οι Κούρδοι, οι Τουρκομάνοι, οι Άραβες, είναι όλοι αδέλφια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ποιος βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ποιος όχι», είπε ο πρόεδρος Γκιουλ και κάλεσε τους Ιρακινούς να αγκαλιάσουν όλα τα τμήματα της κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και να σταματήσουν την αιματοχυσία: «Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε να δούμε στο Ιράκ», είπε.

Η υπόθεση θα οδηγήσει σε ένταση με την Ουάσιγκτον, εκτιμούν ωστόσο αναλυτές που επισημαίνουν ότι το σήμα της Ιντερπόλ για την σύλληψη του Χασέμι δεν θα μπορούσε να εκδοθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Ουάσινγκτον. Το επεισόδιο δείχνει ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τον Νούρι αλ Μάλικι, λένε.

Μάλικι κατηγορεί την Τουρκία για δηλώσεις στερούμενες «αμοιβαίου σεβασμού»

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι επέκρινε σήμερα την Τουρκία για τις δηλώσεις στερούμενες «αμοιβαίου σεβασμού», καθώς η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο κατακόρυφο επί πολλές εβδομάδες.

Η ιρακινή αντίδραση είναι επακόλουθο της χθεσινής προειδοποίησης από πλευράς της Άγκυρας πως ο καταζητούμενος για δολοφονίες στο Ιράκ πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Τάρεκ αλ Χασέμι δεν πρόκειται να εκδοθεί. Η δίκη του, που αναβλήθηκε σήμερα, έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις 15 Μαΐου στη Βαγδάτη.

«Δεν έχουμε το παραμικρό πρόβλημα με την Τουρκία», τόνισε ο Μάλικι, μιλώντας στο κουρδικό δορυφορικό δίκτυο NRT, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του που δημοσιεύει αποσπάσματα από τη συνέντευξή του.

«Δεν επιθυμούμε να προβάλλουμε ως ανταγωνιστές της Τουρκίας, ή του Ιράν, ή της Αμερικής, ή της Σαουδικής Αραβίας, ή οιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά αυτό που έχει συμβεί και οι δηλώσεις που έχει κάνει η Τουρκία δεν αποτελούν απόδειξη αμοιβαίου σεβασμού», προσθέτει.

Η ένταση έχει ανέλθει εμφανώς τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στις δύο χώρες, των οποίων οι ηγεσίες έχουν ανταλλάξει βαρείς χαρακτηρισμούς. Εκτός από την υπόθεση της έκδοσης του Χασέμι, η Τουρκία κατηγόρησε τον Απρίλιο τον Μάλικι ότι μονοπωλεί την εξουσία και επί πολιτικό «εγωκεντρισμό», ενώ του καταλογίζει εφαρμογή διακρίσεων κατά των σουνιτικών κοινωνικών ομάδων επί της θητείας του.

Ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός απάντησε στη σουνιτική Τουρκία πως σταδιακά μεταβάλλεται σε εχθρό στην ευρύτερη περιοχή, επιζητώντας να επιβληθεί και να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων της. Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.