Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Δέκα νεκροί στο Πακιστάν


Reuters, AP
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Δέκα, τουλάχιστον, άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στην ημιαυτόνομη πακιστανική επαρχία του Β. Βαζιριστάν, όταν μη επανδρωμένο μαχητικό των ΗΠΑ εξαπέλυσε δύο ρουκέτες εναντίον αγροκτήματος στο οποίο φερόταν να είχαν βρει καταφύγιο μέλη των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με πηγές στην υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, τα θύματα της επίθεσης είναι στην πλειονότητά τους Ουζμπέκοι ένοπλοι, οι οποίοι συνεργάζονται με το διαβόητο δίκτυο της οικογένειας Χακανί στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρείται βέβαιο ότι η νέα αυτή επιδρομή μη επανδρωμένου μαχητικού των ΗΠΑ –είχε προηγηθεί μία ακόμη μόλις προχθές με θύματα τέσσερις Ταλιμπάν– θα δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ισλαμαμπάντ για το εκ νέου άνοιγμα των διόδων ανεφοδιασμού της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν.
Την ίδια στιγμή, πηγές προσκείμενες στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν υπογράμμιζαν χθες ότι το ζήτημα των διόδων ανεφοδιασμού δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί κατά τρόπο που να ικανοποιεί τους Αμερικανούς, εκτός και αν οι τελευταίοι καταθέσουν μια πολιτικώς αποδεκτή πρόταση στο τραπέζι. «Λαμβανομένου υπ’ όψιν των αντιαμερικανικών συναισθημάτων που κυριαρχούν στην πακιστανική κοινή γνώμη και ότι έπονται εκλογές, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να απαιτούν από οποιαδήποτε κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις τόσο μεγάλου πολιτικού κόστους», δήλωσε Πακιστανός αξιωματούχος.
Παράλληλα, η απόφαση πακιστανικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε κάθειρξη 33 ετών για «εσχάτη προδοσία» τον γιατρό που συνεργάστηκε με τη CIA στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν ήρθε να οξύνει τις τριβές στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Ισλαμαμπάντ. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και γερουσιαστές δήλωναν χθες εξοργισμένοι από την απόφαση του δικαστηρίου για τον δρα Σαλίκ Αφριντί, πλην όμως, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών των άλλων κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.