Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Έκκληση ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της βίας στο Κονγκό

Δημοσίευση : 10 Mαϊου 2012

 Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς, υπογράμμισε στην Κινσάσα με σημερινές του δηλώσεις ότι πρέπει να αποτραπεί μία «κλιμάκωση» της διένεξης στον ανατολικό τομέα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (επαρχία Βόρειο Κίβου), κοντά στη μεθόριο με τη Ρουάντα, όπου ο κυβερνητικός στρατός συγκρούεται με πρώην μέλη ανταρτικής οργάνωσης που δεν έχουν προσχωρήσει, όπως πολλοί σύντροφοί τους, στον κυβερνητικό στρατό.

Οι αντάρτες τελούν πλέον υπό τις διαταγές του πολέμιου της κυβέρνησης στην Κινσάσα στρατηγού Μπόσκο Νταγκάντα.

Αυτές οι συγκρούσεις έχουν επαναληφθεί και στον κεντρικό τομέα της ΛΔ Κονγκό, στην επαρχία Δυτικό Κασάι. Στην ίδια περιοχή έχουν καταφύγει Κογκολέζοι που έχουν απελαθεί από την Ανγκόλα.

Ο Σιμόνοβιτς είπε ότι είναι «πολύ ανήσυχος από τις πράξεις βίας που σχετίζονται με τις λιποταξίες το πρόσφατο χρονικό διάστημα».

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της βίας», πρόσθεσε.

Οι κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δώσει τελεσίγραφο στους «λιποτάκτες» να καταθέσουν τα όπλα, το οποίο εκπνέει.

Ο στρατηγός Νταγκάντα καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του ΟΗΕ - η Κινσάσα έχει συνυπογράψει την ιδρυτική του πράξη -, αλλά και από την κυβέρνηση στην Κινσάσα.

Θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την αιματοχυσία της 29ης Απριλίου στην περιοχή Μασίζι του Βόρειου Κίβου.

«Με ενθαρρύνει η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης της ΛΔ Κονγκό κατά του Μπόσκο Νταγκάντα επειδή διασφαλίζει ότι για τα εγκλήματα που έχουν καταγραφεί στο Νότιο και στο Βόρειο Κίβου θα υπάρξει εν τέλει τιμωρία. Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η ασφάλεια» και «οι άμαχοι να έχουν προστασία», πρόσθεσε ο Σιμόνοβιτς.

Ο Σιμόνοβιτς προφανώς αναφερόταν στο ότι το 2000 ο Νταγκάντα είχε στρατολογήσει παιδιά.

Η Κινσάσα έχει εκφράσει την επιθυμία να δικαστεί ο στρατηγός εντός της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.