Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ο 94 ετών Εβρέν στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Ο Ερντογάν κλιμακώνει τον πόλεμο με τους «πασάδες» του στρατού
A.P., AFP


Ο Κενάν Εβρέν ευτύχησε να γιορτάσει τον περασμένο Ιούλιο τα ενενηκοστά τέταρτα γενέθλιά του. Στρατηγός ήδη στα 47 του, αναδείχθηκε αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ηγήθηκε πραξικοπήματος το 1980, υπήρξε «πρόεδρος» της χώρας επί εννέα συναπτά έτη και χάρισε στον εαυτό του ισόβια ατιμωρησία με το χουντικό Σύνταγμα. Χθες όμως προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο όσων επιβεβαιώνουν το παλιό ρητό «μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Δικαστήριο της Αγκυρας αποφάσισε την παραπομπή του σε δίκη για εγκλήματα κατά του κράτους, κάτι που σημαίνει ότι ο πρώην δικτάτορας είναι πιθανό να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα σίδερα.

Με το ίδιο κατηγορητήριο παραπέμπεται και ο 86χρονος Ταχσίν Σαχινκαγιά, αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας το 1980, ένας από τους πέντε στρατηγούς που καθοδήγησαν το πραξικόπημα. Με εύθραυστη υγεία, οι δύο άνδρες είναι οι μόνοι εκ των κινηματιών που βρίσκονται εν ζωή, και ο Εβρέν, αμετανόητος για τα έργα και τις ημέρες του, έχει δηλώσει ότι θα προτιμήσει να αυτοκτονήσει παρά να πάει στη φυλακή. Αδιανόητη μέχρι πρότινος, σε μια χώρα όπου ο στρατός ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις, η δίωξη των δύο στρατηγών, μιλά από μόνη της για τα έτη φωτός που έχει διανύσει η τουρκική πολιτική τάξη από την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, το 2002.

Το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 υπήρξε το πλέον αιματηρό από τα τρία που πραγματοποίησαν οι «πασάδες» της τουρκικής στρατοκρατίας μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ. Στα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν, 50 άνθρωποι εκτελέστηκαν, 299 πέθαναν από βασανιστήρια και κακουχίες στις φυλακές, 517 καταδικάστηκαν σε θάνατο και 650.000 φυλακίστηκαν. Ο δρόμος για τη δικαστική δίωξη των κινηματιών άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν δημοψήφισμα επικύρωσε τις συνταγματικές αλλαγές που εισηγήθηκαν οι ισλαμιστές του Ερντογάν, αίροντας μεταξύ άλλων και την ασυλία των χουντικών.

Αν η παραπομπή των Εβρέν και Σαχινκαγιά έχει αυτονόητη συμβολική σημασία, το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον, η οποία έχει οδηγήσει στη σύλληψη και δικαστική δίωξη του ενός δεκάτου των Τούρκων στρατηγών. Πρόκειται για το συνωμοτικό δίκτυο αξιωματικών, κρατικών λειτουργών και δημοσιογράφων που εργαζόταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, θεωρώντας την απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Η πιο θεαματική εξέλιξη ήρθε την περασμένη Παρασκευή με τη σύλληψη του Ιλκέρ Μπασμπούγ, αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το 2008 έως το 2010, με την οποία ο Ερντογάν επισφράγισε τη νίκη του στον μακρόχρονο πόλεμο με το «βαθύ κράτος» του στρατού και της κεμαλικής γραφειοκρατίας. Χθες άλλος ένας πρώην στρατηγός, ο Χουρσίτ Τολόν, συνελήφθη στο πλαίσιο των διώξεων για την υπόθεση Εργκένεκον.

Την απειλή της δικαστικής δίωξης αντιμετωπίζει και ο ηγέτης της κεμαλικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς ο εισαγγελέας ζήτησε την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να δικαστεί για προσβολή της Δικαιοσύνης. Ο Κιλιτσντάρογλου είχε αποδοκιμάσει ως πολιτικά υποκινούμενες τις διώξεις στρατιωτικών και είχε χαρακτηρίσει τη φυλακή όπου κρατούνται «στρατόπεδο συγκέντρωσης». Με χθεσινές δηλώσεις, ο Κιλιτσντάρογλου προκάλεσε τους δικαστές να άρουν την ασυλία του, ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει ο ίδιος από το Κοινοβούλιο να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, φιλοδοξώντας να μετατραπεί από κατηγορούμενος κατήγορος. «Δεν μπορείτε να με σταματήσετε, ακόμη κι αν αποφασίσετε να με στείλετε στο ικρίωμα», δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του στην Αγκυρα, ενώ εκατοντάδες οπαδοί του πραγματοποιούσαν πορεία στην Κωνσταντινούπολη αποδοκιμάζοντας την εισαγγελική παρέμβαση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.