Εχει καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής και απομένει
να διευκρινισθεί ο χρόνος εφαρμογής
Reuters
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Πιο κοντά στην υιοθέτηση πετρελαϊκού εμπάργκο κατά του Ιράν βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμου Ευρωπαίου αξιωματούχου. Οι αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι ήρθησαν, παρά τις εκτιμήσεις πως το εμπάργκο θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αξιωματούχου στο πρακτορείο Ρόιτερς, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής και απομένει να διευκρινισθεί ο χρόνος εφαρμογής του εμπάργκο. Κάποιες χώρες, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, επιμένουν να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των εισαγωγών αμέσως μετά την επισημοποίησή του, στη σύνοδο της 30ής Ιανουαρίου, ενώ άλλες ζητούν καθυστέρηση ολίγων μηνών, ώστε να μη συμπέσει το εμπάργκο με τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του χειμώνα. Χθες, πάντως, οι πληροφορίες περί πιθανού ευρωπαϊκού εμπάργκο προξένησαν άνοδο της τιμής του πετρελαίου brent κατά σχεδόν δύο δολάρια το βαρέλι.
Το ακριβές μέτρο της ελληνικής εξάρτησης από το ιρανικό πετρέλαιο δεν είναι γνωστό, θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί λόγω της ευελιξίας της Τεχεράνης απέναντι στις ταμειακές δυσκολίες της Αθήνας. Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς, η Ελλάδα εισάγει το ένα τρίτο του πετρελαίου της από το Ιράν. Πρόκειται για σαφή αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2011, όταν σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, η Ελλάδα προμηθευόταν από το Ιράν το 14% του πετρελαίου της. Σε παρόμοιο ποσοστό (ένα τρίτο των εισαγωγών) αναφέρθηκαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, που μίλησαν προχθές σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Εξ ου και οι έντονες ελληνικές αντιρρήσεις, που είχαν εκφραστεί αναφορικά με το εμπάργκο τον Δεκέμβριο. Ανώνυμη πηγή του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιβεβαίωσε, ωστόσο, στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ ότι η ελληνική στάση έχει αλλάξει.
«Προσδοκώ ότι οι τιμές του πετρελαίου στην Ευρώπη θα ανεβούν αν επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν, ενώ στην Ασία θα μειωθούν», δήλωσε η Ελεν Χέντον, επικεφαλής του τμήματος ερευνών πρώτων υλών στην τράπεζα Στάνταρντ Τσάρτερντ του Λονδίνου. «Το Ιράν δεν θα σταματήσει να παράγει πετρέλαιο, απλώς θα πρέπει να το διαθέσει σε άλλες αγορές, κυρίως στην Ασία. Το πρώτο εννεάμηνο του 2011 το Ιράν πούλησε το 65% του πετρελαίου του στην Ασία -στην Κίνα, την Ινδία και σε άλλες ασιατικές οικονομίες- και αυτό θα συνεχιστεί. Αλλά οι Ασιάτες αγοραστές μπορεί να αποσπάσουν μειωμένες τιμές».
Η ευρωπαϊκή κίνηση προετοιμάζεται σε συντονισμό με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της ιρανικής κεντρικής τράπεζας, που υπεγράφησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο το Σάββατο και θα τεθούν σε ισχύ την άνοιξη. Οι νέες κυρώσεις σφίγγουν αισθητά τον κλοιό γύρω από την Τεχεράνη, καθώς αποκλείουν από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα οποιαδήποτε εταιρεία σε όλο τον πλανήτη συναλλάσσεται με το Ιράν.
Δύο χώρες, η Τουρκία και η Ιταλία, ζήτησαν από την Ουάσιγκτον μερική εξαίρεση από τις κυρώσεις. Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε χθες ότι το τουρκικό υπουργείο προχωρεί σε επαφές με την Ουάσιγκτον ώστε να εξαιρεθεί το διυλιστήριο Τουπράς, που διυλίζει μεγάλο μέρος των ιρανικών εισαγωγών της Τουρκίας. Παράλληλα, η Ιταλία ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην περιλάβουν στο εμπάργκο τις πληρωμές σε είδος του Ιράν προς την ιταλική ΕΝΙ. Η Κίνα, υπ' αριθμόν 1 εισαγωγός ιρανικού πετρελαίου, επανέλαβε χθες την αντίθεσή της στις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις.
Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε πως οι κυρώσεις μπορεί να τεθούν σε ισχύ χωρίς σημαντικές παρενέργειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, αν οι χώρες ξεκινήσουν το ταχύτερο να αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές πετρελαίου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.