Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Πρόθυμη η Σαουδική Αραβία


Δήλωσε ότι θα αναπληρώσει το κενό από το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν
Reuters, A.P., AFP


ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Μία ημέρα μετά τις πληροφορίες περί ευρωπαϊκής συμφωνίας για πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν, η Τεχεράνη υποβάθμισε τη σημασία των κυρώσεων, η Σαουδική Αραβία δήλωσε πρόθυμη να αναπληρώσει το κενό και η Μόσχα ενέτεινε τις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

«Οι κυρώσεις είναι οικονομικός πόλεμος εναντίον μας. Οι εχθροί δεν μπόρεσαν να σκλαβώσουν τον λαό μας, θέλουν να σκλαβώσουν την οικονομία μας» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Οικονομίας Σαμσεντίν Χοσεϊνί. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά του ιρανικού πετρελαίου, αλλά σε περίπτωση που υπάρξουν, έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να τις αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής ιρανικής εταιρείας πετρελαίου NIOC, Μοχσέν Γκαμσαρί. Ο Γκαμσαρί προσέθεσε ότι «όσο υπάρχει έλλειψη προσφοράς, η Δύση δεν μπορεί να πλήξει το ιρανικό πετρέλαιο με κυρώσεις».

Ως ευκαιρία, αντίθετα, αντιμετώπισε την προοπτική κυρώσεων σε βάρος του Ιράν η περιφερειακή αντίπαλός του, Σαουδική Αραβία. «Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να καλύψει οποιεσδήποτε ελλείψεις παρουσιαστούν, η παραγωγή μας υπαγορεύεται από τη ζήτηση», δήλωσε σαουδαραβική πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Την Τετάρτη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι έχει επιτευχθεί επί της αρχής συμφωνία για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά του Ιράν, χωρίς ωστόσο να έχει συμφωνηθεί ο χρόνος εφαρμογής του. O συμβιβασμός που επετεύχθη προβλέπει σταδιακή εφαρμογή του εμπάργκο, όχι απότομη ακύρωση των συμβολαίων, ώστε να υπάρξει χρόνος εξεύρεσης νέων προμηθευτών. Οπως ανέφεραν διπλωμάτες στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το αντικείμενο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων είναι το ποια συμβόλαια θα εξαιρεθούν από το εμπάργκο και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανάλογες διαβουλεύσεις ξεκίνησαν και στην Ιαπωνία, η οποία δεν σχετίζεται φυσικά με το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά με τις παράλληλες κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Οι αμερικανικές κυρώσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή εντός εξαμήνου τιμωρούν με αποκλεισμό από την αμερικανική αγορά εταιρείες που συναλλάσσονται με την ιρανική κεντρική τράπεζα, ουσιαστικά όλες τις εταιρείες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. Η Ιαπωνία εισάγει το 10% του πετρελαίου της από το Ιράν και Ιάπωνες αξιωματούχοι σκοπεύουν να παρουσιάσουν στις ΗΠΑ προτάσεις για μερική εξαίρεση ιαπωνικών εταιρειών από τις κυρώσεις.

Οι κυρώσεις έχουν στόχο τη διακοπή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο, όπως υποψιάζονται η Δύση και το Ισραήλ, έχει στρατιωτικούς σκοπούς. Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμά της έχει μόνο ειρηνικές εφαρμογές.

Η αυξανόμενη πίεση κατά της Τεχεράνης είχε ως αποτέλεσμα να ανεβούν οι τόνοι, με απειλές εκ μέρους του Ιράν για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Παράλληλα, το ιρανικό ριάλ έχει υποστεί δραματικούς κλυδωνισμούς, στοιχείο που αποτελεί πιθανότατα αποτέλεσμα των νέων κυρώσεων. Χθες ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στον οποίο δήλωσε ότι υποστηρίζει τις ρωσικές απόπειρες διπλωματικής επίλυσης της κρίσης. «Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε με ικανοποίηση τη θετική αποδοχή της ρωσικής πρωτοβουλίας από τον Ιρανό πρόεδρο», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Πρόκειται για σχέδιο σταδιακής αποκατάστασης της αξιοπιστίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξακολουθήσουν τις διαβουλεύσεις».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.