Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η Ρωσία ανησυχεί για το ουράνιο

Εξέφρασε «θλίψη» για την έναρξη λειτουργίας του νέου ιρανικού υπόγειου κέντρου εμπλουτισμού
Reuters, A. P., AFP

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Η Ρωσία κάλεσε χθες όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαμάχη γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «να αποφύγουν τις βεβιασμένες κινήσεις» και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «χωρίς προϋποθέσεις», ενώ παράλληλα εξέφρασε «θλίψη και ανησυχία» για την έναρξη της λειτουργίας του νέου ιρανικού υπόγειου κέντρου εμπλουτισμού ουρανίου.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας καταδίκασαν την ιρανική κίνηση, ενώ οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών της Ε. Ε., στην οποία θα συζητηθεί το ευαίσθητο για την Ελλάδα θέμα της επιβολής εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου, επισπεύδεται για τις 23 Ιανουαρίου.

Δυτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, ούτε έχει προχωρήσει στη στρατηγική επιλογή να τα κατασκευάσει, αλλά αποκτά μεθοδικά την τεχνογνωσία και τις εγκαταστάσεις που θα του επέτρεπαν να το πράξει. Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα δήλωσε ότι το Ιράν κατασκευάζει εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, αλλά δεν έχει προχωρήσει στο βήμα της κατασκευής.

Οι εγκαταστάσεις Φορντό, στα σπλάγχνα βουνού κοντά στην ιερή πόλη Κομ, εμπλουτίζουν ουράνιο 235 σε ποσοστό εμπλουτισμού 20%. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται από το 2009 υπό την επιτήρηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, όπως συμβαίνει και με τις εγκαταστάσεις Νατάνζ, που λειτουργούν από το 2006 και εμπλουτίζουν ουράνιο σε ποσοστό 4%. Για την παρασκευή πυρηνικών όπλων χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 90%.

Η μέγκενη των κυρώσεων κατά του Ιράν κλιμακώνει μια ήδη τεταμένη κατάσταση πραγμάτων, με την Τεχεράνη να απειλεί ότι αν το πετρέλαιό της αποκλειστεί από τις αγορές, δεν θα αφήσει «σταγόνα» να περάσει από τα Στενά του Ορμούζ. Από τα στενά αυτά διέρχεται το 20% των παγκόσμιων ημερήσιων εξαγωγών πετρελαίου και η Τεχεράνη είναι σε θέση να εμποδίσει τη ναυσιπλοΐα ναρκοθετώντας τα. Στο αισιόδοξο σενάριο, κατά το οποίο μια τέτοια κίνηση δεν κλιμακώνεται σε ανοιχτή πολεμική σύγκρουση, οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν αρκετές εβδομάδες έως ότου απομακρύνουν τις νάρκες και αποκαταστήσουν τη ροή του πετρελαίου.

Από τα στενά διέρχεται μέρος της σαουδαραβικής παραγωγής, καθώς ο σαουδαραβικός αγωγός που τα παρακάμπτει δεν είναι σε θέση να μεταφέρει το σύνολο της σαουδαραβικής παραγωγής των 9 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Ο αγωγός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επίσης παρακάμπτει τα στενά μεταφέροντας 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προσκρούει σε καθυστερήσεις κατασκευής και, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου των Eμιράτων, δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα μέσα της χρονιάς.

Ανεξάρτητα από τα διάφορα σενάρια πολέμου πάντως, αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στον Περσικό διέσωσαν χθες ακόμη έξι Ιρανούς ναύτες που κινδύνευαν με πνιγμό, μετά τους 13 που είχαν απελευθερώσει από πειρατές την περασμένη εβδομάδα. Τα περιστατικά θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση του διμερούς κλίματος, αν η σκληρή πραγματικότητα δεν έπληττε ήδη τον ιρανικό πληθυσμό. Ενόψει κυρώσεων, το ιρανικό νόμισμα έχει απολέσει το 20% της αξίας του την τελευταία εβδομάδα, ενώ η Τεχεράνη φέρεται ότι προσπάθησε να αποτρέψει τη διασπορά πανικού μπλοκάροντας μηνύματα SMS που περιείχαν τις λέξεις «νόμισμα» και «δολάριο».

Οσο για τις πιθανότητες διπλωματικής επίλυσης των ανησυχιών γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αυτές έχουν παγώσει εδώ και ένα χρόνο γύρω από την περίφημη «επιστολή Αστον». Η Ευρώπη ζητεί από την Τεχεράνη να επιστρέψει στον διάλογο εκπληρώνοντας τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η επιστολή, ενώ η Τεχεράνη ζητεί διάλογο άνευ όρων. Και η κλιμάκωση εξακολουθεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.