Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ο Ασαντ ελίσσεται, οι Αραβες ταλαντεύονται

AFP, Reuters

Ενώ οι ηγεσίες των αραβικών κρατών εμφανίζονται αμήχανες και διχασμένες απέναντι στη συριακή κρίση, το καθεστώς Ασαντ απελευθέρωσε χθες 552 πολιτικούς κρατουμένους σε μια εμφανή προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να βγει από την ασφυκτική, διπλωματική του απομόνωση.

Η χρονική στιγμή που επέλεξε η Δαμασκός για να προχωρήσει σ’ αυτόν τον ελιγμό δεν ήταν τυχαία: την Κυριακή συνεδριάζει στο Κάιρο η ειδική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου για τη συριακή κρίση, προκειμένου να συζητήσει τα πρώτα συμπεράσματα των παρατηρητών που επισκέπτονται από τις αρχές της εβδομάδας τις κυριότερες εστίες μιας εξέγερσης, η οποία διανύει ήδη τον δέκατο μήνα της και σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 5.000 ανθρώπων.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SΑΝΑ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση απελευθέρωσε κρατούμενους «που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους» και «δεν συμμετείχαν σε αιματηρές, τρομοκρατικές δραστηριότητες, δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις». Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές ανακοίνωσαν την απελευθέρωση άλλων 755 κρατουμένων, χειρονομία που συνέπεσε με την άφιξη των Αράβων παρατηρητών.

Η ειδική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, στην οποία συμμετέχουν οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, του Σουδάν, του Κατάρ, του Ομάν και της Αλγερίας καλείται να αποφανθεί εάν το συριακό καθεστώς εφαρμόζει τη σχετική απόφαση του Συνδέσμου (απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τις πόλεις, απελευθέρωση κρατουμένων, διάλογος με την αντιπολίτευση) και αν, κατά συνέπεια, έχει νόημα να συνεχιστεί η αποστολή των παρατηρητών.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασέμ αλ Θάνι, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της αραβικής μεσολαβητικής πρωτοβουλίας, δηλώνοντας ότι η αποστολή των παρατηρητών «έχει διαπράξει σφάλματα». Οι δηλώσεις αλ Θάνι έγιναν στη Νέα Υόρκη, όπου είχε συνομιλίες με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν - επισήμως, για παροχή «τεχνικής βοήθειας» στους Αραβες παρατηρητές από τα Ηνωμένα Εθνη. Το Κατάρ, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση των Λίβυων αντικαθεστωτικών, πιέζει για πιο σκληρή, παρεμβατική γραμμή και στη συριακή κρίση.

Προηγουμένως, ο Αιγύπτιος γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι είχε δηλώσει ότι ο κυβερνητικός στρατός αποσύρθηκε από τις κυριότερες συριακές πόλεις και ότι η αιματοχυσία σταμάτησε. Τις δηλώσεις του αμφισβήτησαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς Ασαντ απλώς αντικατέστησε τανκς του στρατού με τεθωρακισμένα της Αστυνομίας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ έκανε λόγο για «άγρια καταστολή» και ζήτησε να υπάρξει τοποθέτηση του ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι ηγέτες των περισσότερων αραβικών κρατών εμφανίζονται επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι μια διεθνής επέμβαση στη Συρία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες, μελλοντικές επεμβάσεις στα εσωτερικά τους. Αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η αποστολή των παρατηρητών θα συνεχιστεί κανονικά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της έκθεσής τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.