Σε Νάντη, Λυών, Τουλούζη, Προβηγκία και σε προάστιο του Παρισιού, δέκα ημέρες μετά τον θάνατο του Μοχάμεντ Μερά
AFP
ΠΑΡΙΣΙ. Δεκαεννέα προσαγωγές υπόπτων από τον χώρο του εξτρεμιστικού Ισλάμ πραγματοποίησαν χθες η αστυνομία και η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Γαλλίας, σε Νάντη, Λυών, Τουλούζη, Προβηγκία και σε προάστιο του Παρισιού, δέκα ημέρες μετά τον θάνατο του Μοχάμεντ Μερά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς εισαγγελείς αρμόδιους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ναταλί Που και Μαρκ Τρεβιντίτς, οι προσαγωγές έγιναν στο πλαίσιο έρευνας του 2011 και δεν έχουν σχέση με τις επιθέσεις του Μερά. «Η μεγάλη αυτή επιχείρηση δεν σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση Μερά, αλλά αποτελεί προσπάθεια διάλυσης εξτρεμιστικών δικτύων», είπε χθες πηγή της αστυνομίας.
Μετά τον θάνατο του Μερά στις 22 Μαρτίου, ο Νικολά Σαρκοζί είχε ζητήσει από την αστυνομία να προχωρήσει σε «εκτίμηση» σχετικά με την επικινδυνότητα ατόμων που είναι γνωστά για τις επαφές τους με ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις. Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο της Europe1, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Η επιχείρηση οδήγησε στην κατάσχεση σημαντικού οπλισμού. Στη Γαλλική Δημοκρατία, όταν κάποιος μένει σε μια γειτονιά, δεν μπορεί να έχει και το καλάσνικόφ του. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτό που έγινε σήμερα το πρωί θα συνεχισθεί, μέχρις ότου εκδιώξουμε από τον εθνικό χώρο όσους δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται σε αυτόν».
Αναφερόμενος στην τραγωδία της Τουλούζης, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Το τραύμα των δολοφονιών σε Μοντομπάν και Τουλούζη υπήρξε βαθύ. Αν και δεν μπορώ να συγκρίνω τη φρίκη, το τραύμα θύμιζε λίγο εκείνο που υπέστησαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου».
Στη Νάντη, η αστυνομική επιχείρηση είχε στόχο της την απαγορευμένη από τον περασμένο Φεβρουάριο ισλαμική οργάνωση Φορσάν Αλιζά (Ιππείς της Υπερηφάνειας). Ο ηγέτης της οργάνωσης, Μοχάμεντ Ατσαμλάν, είναι ένας από τους κρατουμένους, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν τρία καλάσνικοφ, ένα αυτόματο πιστόλι γκλοκ και μία χειροβομβίδα.
Ειδικοί του Ισλάμ, όμως, επισημαίνουν ότι η οργάνωση και ο ηγέτης της, Ατσαμλάν, έχουν διακριθεί μέχρι στιγμής για τις συμβολικές τους διαμαρτυρίες, όπως την ηχηρή αλλά ειρηνική διαδήλωση μπροστά στο δικαστήριο της Μο, όπου δικάζονταν μουσουλμάνες για τη χρήση μπούργκας ή την τελετουργική καύση του κώδικα ποινικής δικονομίας ενώπιον του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμανικών Σωματείων της Γαλλίας (CFCM), Μοχάμεντ Μουσαουΐ, αμφισβήτησε τις αιτιάσεις της γαλλικής αστυνομίας περί επικινδυνότητας της οργάνωσης, χαρακτηρίζοντάς την «περιθωριακό γκρουπούσκουλο, αποτελούμενο από νέους που επιδιώκουν την πραγματοποίηση εντυπωσιακών ειρηνικών παρεμβάσεων για να τις μαγνητοσκοπήσουν και να τις προβάλουν στο Ιντερνετ».
Στο μεταξύ, ύστερα από τρεις ημέρες αντεγκλήσεων και αβεβαιότητας, η κηδεία του δολοφόνου της Τουλούζης, Μοχάμεντ Μερά, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον μουσουλμανικό τομέα του κοιμητηρίου του Κορνεμπαριέ, σε προάστιο της Τουλούζης.
Μόλις η σορός του Μερά τοποθετήθηκε στον τάφο, οι περίπου 15 νέοι και αποκλειστικά άρρενες παριστάμενοι το σκέπασαν με χώμα και αφού είχαν προσευχηθεί ομαδικά. Ο χώρος του κοιμητηρίου φυλασσόταν στενά από πεζούς αστυνομικούς, αλλά και ελικόπτερο που πραγματοποιούσε από αέρος περιπολία.
Μετά την άρνηση της κυβέρνησης της Αλγερίας να ικανοποιήσει την επιθυμία του πατέρα του Μερά, που ζητούσε ο γιος του να ταφεί εκεί, ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της Τουλούζης, Πιερ Κοέν, αρνήθηκε να επιτρέψει την ταφή του Μερά εντός των ορίων του δήμου, παραπέμποντας το θέμα στην κυβέρνηση των Παρισίων, για να δεχθεί την εξής αυστηρή απάντηση του προέδρου Σαρκοζί: «Ηταν Γάλλος, γεννήθηκε, έζησε και πέθανε εδώ. Ας ταφεί, να τελειώνουμε με αυτή την αντιπαράθεση».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.